AUTENTICO PAINT

Real Chalk Paints

Om Autentico krit- & Kalkfärg

En färg får oftast sitt namn efter vilket bindemedel som används t.ex akrylfärg (akrylat), vinylfärg, alkydfärg, oljefärg eller linoljefärg. I de så kallade krit- och mineralfärgerna används inte kalciumkarbonat eller andra mineraler som bindemedel, utan mineralerna används som ett fyllnadsämne eftersom de bidrar till de önskvärda egenskaperna (bra täckkraft, snabba torktider och en ultramatt färg med superb vidhäftningsförmåga). Kritfärger (chalk paints)  använder vanligen någon form av harts (akryl, polyester, vinyl, polyuretan) som bindemedel, vilket ger god vidhäftning även på blanka underlag. Rena akrylhartser är förknippade med hög kvalitet medan färger av lite sämre (och billigare) kvalitet ofta innehåller PVA-lim (polyvinyl alkohol). Äkta traditionella kalkfärger innehåller  ingen akryl utan kräver istället absorberande underlag.

KALKFÄRG (lime paint)
Äkta traditionell kalkfärg är en helt naturlig produkt bestående av kalciumhydroxid (våtsläckt kalk). Färgen innehåller inte något extra tillsatt bindemedel utan det är själva kalken är som är "bindemedlet". De mycket fina kalkpartiklarna förenar sig med underlaget och binder sig genom härdning i reaktion med koldioxider i luften (karboniserar och bildar kalciumkarbonat).

Kalkfärger behöver ett poröst underlag för att kunna penetrera djupt och för optimal vidhäftning/förening ska underlaget vara mineraliskt. På ogenomträngliga och blanka underlag kommer färgen med sannolikhet att krita och flaga (precis som Milk Paint). Kalkfärger är mycket omtyckta för sin transparens och lyster som ger ett naturligt, levande och lite molnigt utseende.

Autenticos kalkfärger innehåller endast naturliga ingredienser - förutom biociderna (bakteriehämmande) som tyvärr är nödvändiga för att ge den vattenburna färgen längre hållbarhet.

KRITFÄRG (chalk paint)
De moderna kritfärgerna har tagit DIY- världen med storm! Det minimala grundarbetet, den lättmålade färgen, de korta torktiderna och den vackra matta ytan har lockat till sig många entusiastiska möbelmålare och hobbymålare. Kritfärger påminner om "vanlig färg" men får en mycket karaktäristisk sträv, matt och kalkhaltig finish. Autentico tillverkar "äkta" kritfärger, i den bemärkelsen att de tillverkas från grunden med högkvalitativ kalciumkarbonat som utgångspunkt (man har inte utgått från en akryl / latexfärg och sedan tillsatt lite krita eller gips). Färgerna och innehåller en mycket hög andel kalciumkarbonat, över 30% och använder akrylharts som bindemedel.


FAQ Mer

Sortiment - Produktkategorier

KÖP Autentico Krit- och kalkfärgerKALKFÄRGER  (Chalk & Lime Paint)

Vintage, Versante, Velvet, Vivace, Venice, Volterra och Metallico...

KÖP NU   

KÖP Autentico Rengöring & Grundfärger

GRUNDARBETE
Rengöring, spärr- och täckgrundfärg, färgborttagning och penselrengöring,...

KÖP Autentico Försegling och ytskikt

FÖRSEGLING & YTSKIKT
Möbelvax, färgade vaxer, hårdvaxoljor, lack, sealers och lasyrer...

KÖP Autentico Dekorativa Effekter
DEKORATIVA EFFEKTER

Förgyllning, krackelering, embossing, decoupage.....

KÖP Autentico Stenciler

SCHABLONER
Möbel-, vägg och golvschabloner till dekormålning...

KÖP Autentico Penslar

TILLBEHÖR
Målarpenslar, vaxborstar och andra specialpenslar...