MÅLA TRAPPOR & GOLV

Mer utförlig information kommer så småningom.
SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD


Att Måla Golv
Rent generellt ska en golvfärg vara både slitstarkt, vattentåligt och helst också UV- beständig. Tillvägagångssätt och vilken färg som passar till golvet avgörs dock av golvmaterial det handlar och vilket rum i hemmet det gäller. Är det ett trägolv, laminatgolv, plastmatta eller klinkers som ska målas? Handlar det om ett badrumsgolv, köksgolv, hallgolv eller sovrumsgolv? Eller är det uterummet som ska få en make-over? Ska du måla hela golvet eller har du tänkt dig motivstämpling eller schablonmålning?

Om golvet kommer utsättas för kraftig påverkan (det kan gälla både fukt och/eller frekvent slitage) eller om du målar material och beläggningar som egentligen inte är avsedda att måla på, är det jätteviktigt att korrekt grundarbetet utförs (vilket också omfattar att använda rätt grundfärg). Vissa material och användningsområden är helt enkelt inte lämpliga att måla om du är ute efter ett hållbart resultat... men det kan ändå vara en OK tillfällig lösning i väntan på renovering.

Oavsett om du målar möbler, köksluckor eller golv... gäller samma grundprinciper när det kommer till förberedelser inför målning. Vi rekommenderar därför att du tar en titt på följande sidor:


Trägolv
När det gäller trägolv finns egentligen inga begränsningar (förutom tidigare ytbehandlingar). Trägolv kan behandlas med såpa, olja eller hårdvaxolja och de kan betsas, laseras, lackas och målas... Vad du väljer handlar främst om dina personliga behov och personliga stil. 

Val av färgsort
Till rena obehandlade trägolv kan du faktisk använda vilken färg som helst (förutsatt att du kompletterar med adekvat toppskikt). Du kan använda en filmbildande, slitstark och vattentålig och slitstark färg 
som står emot det mesta.... men du kan också välja en mer naturlig mineralfärg som sedan förseglas och stärk med olja för en genuin och behaglig känsla.  

Utav färgerna vi säljer är det utan tvekan Autentico Versante Matt som är populärast, tätt följd av Versante Eggshell (speciellt till vita och svarta golv). Versante behöver inget extra skydd, men ett golvlack kan vara bra till speciellt utsatta golvytor (speciellt om du målat med Versante Matt) eller för att skydda motivet från slitage vid schablonmålning.

Att tänka på

  • När du målar tidigare omålat trä kan det vara nödvändigt att grundmåla med en spärrande grundfärg för att förhindra genomträngning och missfärgning av tanniner och kåda från kvistar och ådring.
  • Målar du du ett lackat eller tidigare målat trägolv behöver du slipa/rugga upp ytan ordentligt för att färgen/grundfärgen ska fästa optimalt, det är nödvändigt för att och golvet ska bli riktigt slitstarkt och inte repas. Du behöver inte hyra en slipmaskin (om du inte vill ha tillbaka det naturliga trät), utan det finns "slipmoppar" på byggvaruhusen, ett slippapper fästs på en patta som har ett långt skaft (så att du inte behöver krypa runt på knä).
  • Målar du på ett tidigare oljat eller vaxat golv kan färgen få svårt att fästa. Golvet får inte vara nyligen oljat eller vaxat och ett noggrant utfört grundarbete med fettlösande och uttorkande lösningsmedel, slipning av ytan samt rätt grundfärg är viktigt för ett hållbart resultat. På ett tidigare oljat golv, överväg en färgad hårdvaxolja istället (ej lämpligt till en vaxad yta som är tätare).


Trappa

Vi gissar att det gäller din fula, lackade och gulnande furutrapp...? Eller kanske nålfiltsmattan som börjar se sjaskig ut eller har fel färg...?

Hur mycket färg går det åt till en trappa?
Färgåtgången beror naturligtvis på trappans storlek, form och design samt vilka delar som du planerar måla. Är trappan öppen med fria trappsteg eller är den inbyggd? Ska du måla undersidan på stegen eller bara ovansidan? Ska du måla allt eller är det bara stegen alternativt ramen som ska måla? Ska du måla spaljén och relingen? Oavsett, brukar summan av alla delar utgöra en större total yta än du tror. Därutöver påverkas åtgången av vilken färg och kulör du målar med.

Det är bara att ta fram måttstocken och miniräknaren (sorry, vi orkar tyvärr inte räkna ut det här åt dig).

Att tänka på

  • Vissa områden på trappan utsätts för mycket kraftig slitage medan andra ställen knappt ens vidrörs... Se till att vara extra noga med rengöring och slipning på själva stegen och längs med framkanten (samt ledstången) och måla inte ett för tunt lager färg som riskerar att nötas ner snabbare.
  • Måla vartannat trappsteg så att du kan använda trappan under tiden du målar...
  • Använd inte för blank färg - tänk på halkrisken!


Nålfiltsmatta

Vi har många kunder som målat sina nålfiltstrappor, men räkna med extremt mycket arbete samt att det går åt mer färg än du tror. Det är löjligt pilligt och  tålamodsprövande... tänk bara på alla kanter som måste tejpas längs med den luddiga mattan för att du inte ska kladda ner allt runtomkring. 

Val av färgsort

När du målar textil med målarfärg blir det ofta stelt. Det beror på att färger generellt är formulerade att skapa ett starkt och hållbart ytskikt. Generellt är en akrylfärg som Fusion Mineral Paint mer flexibel än en mineralfärg (spricker inte lika lätt), men en icke-filmbildande porös mineralfärg som sedan vaxas det kan vara ännu mjukare. När det kommer till trappsteg behöver dock ytan vara både stark, smuts- och vattenavvisande. Dessutom är vax inte lämpligt eftersom det kan bli mycket blankt och halt efter polering utförd av alla fotsteg. 

Lämpligast färg för detta är troligen Fusion Mineral Paint, Autentico Versante Matt eller Dixie Belle Silk All-In-One. Vi kan inte låta bli att slänga in Dixie Belle Chalk Mineral Paint här också, efter som den är så högt pigmenterad (klar fördel eftersom du vill ha god täckkraft även om du späder färgen). Den är inte riktigt lika slitstark som de övriga, men är inte direkt känslig heller... och att avsluta med ett tunt lager spraylack kan göra susen.

Val av kulör
Det bästa är att hålla sig nära den ursprungliga nyansen och bara satsa på en "uppfräschning" men en mindre kulöruppdatering. Du vill uppnå så bra täckning med så lite färg och så få lager som möjligt. Att gå från svart till vitt är ingen höjdare.... men om du inte har något emot att dränka nålfiltstrappan i i ett tjockt lager färg så är det förstås fullt möjligt.

Grundarbete
Det är viktigt att rengöra mattan innan målning eftersom damm och beläggningar kan hindra färgen både från att tränga in i fibrerna samt från att fästa ordentligt. 

Spädning
Textil med lugg (som inte är släta) kan vara svåra att måla, eftersom den målade ytan blir stel ser det lätt tufsigt ut. Genom att späda färgen med vatten underlättar man för pigmenten att tränga in djupt i textilfibrerna, det blir lite mer som att färga tyget istället för att måla det. Det finns inga regler för hur mycket färgen ska spädas, prova dig fram tills du får en konsistens som är lättmålad, men samtidigt har god täckkraft och ger ett resultat som du tycker ser bra ut. Det kan dock röra sig om långa torktider och många lager färg om du använder för mycket vatten. 

Applicering

Resultatet blir bäst bäst om du "virvlar" och stöpplar på färgen istället för att pensla med traditionella penseldrag. Målar du som "vanligt" får du inte ner färgen lika djupt i mattan, dessutom kan det se mer "målat" ut med ränder efter penseln.  Lite större schablonpenslar eller mindre vaxborstar brukar vara bra till detta. Många väljer också att använda en liten (5cm) filt- / mikrofiberroller i stället för pensel.

En liten konstnärspensel är toppen för att komma åt och lyckas få till en snygg övergång mellan mattan och själva trappan (en rakt skuren naturborst brukar fungera bäst eftersom den är lite fastare och styvare än en syntetborst.

Slipning
Slipa lätt mellan lagren av färg för att få ytan mjukare, jämnare och mer öppen för att ta emot en ny omgång pigment.