MÅLA MED METALLFÄRGER

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD
Mer utförlig information kommer så småningom. 
GRUNDLÄGGANDE

Bra att veta innan du målar med metallfärg..

KARAKTÄR
Alla metallfärger avsedda för målning är transparenta till sin karaktär. Det är viktigt för att ljuset ska kunna reflekteras så att metallpartiklarna kan skimra och glittra optimalt. Det gör att täckningen är lite sämre än för vanliga målarfärger. Är du ute efter en heltäckande metallic finish ska du istället titta på högkoncentrerade pastor och förgyllningsvax istället, men de är avsedda till förgyllning av detaljer (inte målning av större ytor).

GRUNDMÅLNING
Eftersom metallfärger är transparenta har underlagets färg betydelse för täckning och färgdjup.

  • För bättre täckning och jämnare nyans kan du grundmåla med en närliggande kulör (vanlig målarfärg)
  • För att påverka metallfärgens framtoning och nyans kan du använda en kompletterande kulör. Rött ger exempelvis en varmare ton, blått en kallare, grönt och svart en mer dov och antik medan vitt ger en ljusare och klarare färg (sämre täckning om du målar med em mörkare metallicfärg).

APPLICERING
Att måla stora ytor med metallfärg är lite svårare än att måla med vanlig färg och det kan vara svårt att få ett jämnt och snyggtresultat eom inte ser flammigt ut.

Tips:

  • Metallfärger kan ibland vara lite tröga med sämre självutjämnande förmåga. Det kan underlätta att blanda i lite extender eller glaze (ofärgad lasyr) för att få bättre "glid" samt öka öppentiden / torktiden så att du får mer tid på dig att arbeta med din finish.
  • Måla metallfärgen i en och samma riktning, inte kors och tvärs och fram och tillbaka. Detta är viktigt för att metallpartiklarna ska lägger sig i samma riktning och ge en jämnare finish (likt som skimmrar olika beroende på hur luggen stryks).
Till metallfärger rekommenderas vanligen en syntetpensel av god kvalitet, men för olika effekter kan du prova andra målarredskap. En roller kan exempel ge ett mer "borstat" utseende medan att dutta på metallfärg kan ge ett mer patinerat och antikt utseende (gärna två nyanser).

BLANDA EGNA NYANSER

Du kan alltid:

  • Blanda olika metallfärger med varandra för att erhålla nya nyanser. 
  • Tillsätta pigmentkoncentrat som t.ex. Polyvines Acrylic Colourant för att ändra nyansen.
  • Tillsätta metallpulver och pärlemopigment för att öka koncentrationen, förbättra täckkraft, förändra nyansen och skapa en tjockare konsistens (observera att produktens hållbarhet kan förkortas). 
Du bör inte:
  • Blanda metallfärg med vanlig målarfärg eftersom det minskar metalliceffekten och lystern. Den mer opaka färgen täcker de metalliska pigmenten så att de skimrande ljusreflektionerna dämpas. Metallfärgens bas behöver vara transparent.
  • Använda för mycket vitt... speciellt det vita pigmentet titandioxid (som används i de flesta färgbaser) har mycket stark täckkraft och dämpar de metalliska effekterna. Använd hellre vitt pärlemopigment om du vill ljusa upp en nyans eller skapa egna vita metallfärger av en transparent bas (som lack).

FÖRSEGLING
Det kan finnas flera anledningar till att försegla metallfärger, det kan handla om att förhindra oxidering av metallpulver... skydda pigment från UV-blekning eller helt enkelt erbjuda ett extra skydd mot slitage. För att inte grumla lystern är det ofta bättre att lacka än att vaxa: Välj gärna ett lack med lite högre glans och bra klarhet, t.ex. Polyvine Crystal Clear (innehåller inte UV-filter). Ett metallvax kan däremot vara utmärkt till patinering.