VILKEN MÅLARFÄRG SKA JAG VÄLJA?
DIY- Målarfärger

Olika slags färger passar till ändamål och till olika stilar, vilken färg som är bäst kan därmed variera från gång till gång.  Vilken färg man föredrar handlar också mycket om personlig smak.


Vilken färg är bäst?

Det är fullt slagsmål på sociala medier angående vilken DIY- färg som är bäst! Faktum är att ingen är riktigt dålig... men de är olika. Vilken färg man föredrar handlar främst om vilka egenskaper man värdesätter högst, men även vilken värdegrund man har och vilka företag man vill stödja. Ja, det handlar faktiskt om "färgpolitik"...  Vad är viktigast för dig? Inspirerande Facebookgrupper? Så lite grundarbete som möjligt? Att stödja små företag? Det billigaste priset? Din hälsa? Det miljövänligaste alternativet? Försök sålla bort allt oväsen och alla åsikter och gör dina egna val!  Din åsikt är viktig - vi tar hem det som efterfrågas!

När det gäller de varumärken vi valt att sälja så är det finns det en välgrundad anledning:

  • Autentico producerar sina färger i Europa med europeiska råvaror, vilket är något vi värdesätter mycket högt.
  • Vårt förtroende för Fusions / Homestead House höga kvalitet och professionalism är ovärderlig inom den här branschen.
  • Dixie Belle bjuder på inspiration och skaparglädje och deras färg Chalk Mineral Paint är oslagbar till dekorativt måleri och möbelkonst.

FAQ Mer

Med "latmasken" i fokus

Okey... du vill varken rengöra eller slipa och du vill måla max ett lager med färg. Dessutom tycker du att det låter alldeles för jobbigt att hålla på och vaxa och lacka. Vadå försegla? Helst ska det bli snyggt också, inga penselmärken med andra ord!

Sorry to break it to you, det finns ingen mirakelfärg! Men eftersom du är så himla envis... färgerna som passar dig bäst är troligen Autentico Versante Matt eller Fusion Mineral Paint. Rengöring kan du tyvärr inte slippa undan, att slipa kanske inte alltid är riktigt lika viktigt - men använd åtminstone en vidhäftningsprimer om du får får dig att måla något så olämpligt som laminat eller kakel!

FAQ Mer

Med "snåljåpen" i fokus

Du kan tänka dig att lägga ner lite extra arbete, men du ska bara måla om en möbel och vill inte att det ska kosta mer än att köpa en ny. Med andra ord vill du inte köpa en massa olika produkter... Vad du behöver är efter är en All-In-One färg!

Både Fusion Mineral Paint, Dixie Belle Silk och Autentico Versante marknadsförs som All-In-One färger. Det innebär att de har så pass bra vidhäftning att det som regel inte behövs någon grundfärg samt att de är så pass slitstarka och vattentäta att det inte behövs något topplack. Paint is all you need... och de kan till och med användas utomhus. Gäller det något som ska stå inomhus och inte kommer att utsättas för jättehårt slitage? Då är även Dixie Belle Chalk Mineral Paint ett utmärkt alternativ.

Nu finns det dock en aspekt som har utelämnats i ekvationen - spärrgrund. Den enda färgen som även har spärrande egenskaper och kan förhindra genomblödning och missfärgning från underlaget (orsakat av fläckar, bets, kvistar...) är Dixie Belle SILK All-In-One. Målar du med en vit kulör på rent trä kan det dock ändå vara nödvändigt att komplettera med en spärrande grundfärg.

Vår erfarenhet säger oss också att färgerna med lite högre glans som Autentico Versante Eggshell och som Dixie Belle SILK All-In-One behöver ett matt underlag för bästa vidhäftning - så fram med slippappret om du ska måla något blankt!

FAQ Mer

Med möbelkonst i fokus

Alla dessa häpnadsväckande vackra och coola möbler som cirkulerar på sociala medier! Du är fascinerad och inspirerad och vill också kunna måla som dessa möbelkonstnärer... då är det Dixie Belle Mineral Chalk Paint som är toppvalet. Det är en färg som är mycket lättmålad, har extremt god täckkraft och finns i ett mycket bra urval kulörer. Dessutom finns en uppsjö videor där deras Brand Ambassadors lär ut olika tekniker och visar hur du ska göra. 

Deras färg Chalk Mineral Paint är ensligt oss den absolut bästa färgen till "blending" - det vill säga att blanda olika kulörer så att de smälter samman i mjuka övergångar. Det är en teknik som används för att skapa dimension och djup samt till skuggningar, utfasning och ombre. Det som gör färgen så utmärkt är de goda självutjämnande egenskaperna samt att färgen interagerar så fint med vatten... Genom att spraya vatten på ytan medan du målar återaktiverar färg som håller på att torka, vilket förbättrar blandningsegenskaperna och ger dig med tid att arbeta med ditt resultat. Det är en lätt färg att få ett slätt och jämt resultat med, utan ojämnheter och märken efter penseln.

En annan färg som är utmärkt till dekorativt måleri är Autentico Vintage, vår enda reservation är att  täckningen inte är lika bra när det kommer till starka och klara färger... men det behöver inte nödvändigtvis vara något negativt. Ibland är en lite mer transparent färg precis vad du behöver. Autentico Vintage måste också alltid förseglas, vilket inte är absolut nödvändigt med Dixie Belle Chalk Mineral Paint - men när det gäller dekorativt måleri är det något vi ändå rekommenderar för att skydda ditt arbete lite bättre.

FAQ Mer

Med slitstark yta i fokus 

Matta och blanka ytor
Även om en matt färg i sin struktur är lika stark som blank... så är en matt yta alltid lite känsligare. Den är helt enkelt inte lika motståndskraftig mot yttre påverkan och är lite mer svårskött. Vatten rinner inte av lika lätt, smuts fastnar hårdare och det blir mer märken i ytan. Speciellt mörka matta kulörer är känsliga för fingeravtryck och de ser lätt flammiga ut (även efter avtorkning). Mellanmörka kulörer står sig ofta bra med ska du måla dina köksluckor svarta eller vita är det ofta både snyggare och mer praktiskt med lite glans. Det räcker med att ytan är halvmatt istället för helmatt för att skillnaden ska märkas. T.ex. Autentico Eggshell, Vivace Satin eller Dixie Belle Silk All-In-One.

Den starkaste färgen
Den allra starkaste färgen i vårt sortiment är snickerifärgen Autentico Vivace. Vivace har ett ytskikt hårt nog att stå emot det mesta, men för att en färg ska vara slittålig är det precis lika viktigt att vidhäftningen mot underlaget är starkt. Om inte underlaget är optimalt (matt och lätt sugande) är det nödvändigt att använda en häftgrund. Vi rekommenderar grundmålning till både Autentico Vivace och till Versante Eggshell. I många fall kan det gå bra att grundmåla med Versante Matt (i samma kulör). Andra starka färger är Fusion Mineral Paint och Versante Matt, men de har båda en matt yta och kan gynnas av ett skyddande toppskikt (men oftast ingen grundfärg).

Topplack (samt vax och olja)
Det finns många starka topplack som erbjuder ett förstärkt skydd till högtrafikerade ytor som utsätts för kraftigt slitage. Vårt starkaste lack är Polyvine Heavy Duty Extreme. Fördelen med ett topplack är (utöver sin tålighet) att den underliggande färgen inte utsätts för direkt slitage... utan det är i första hand lacket som nöts. Detta är speciellt viktigt om du målat konstnärligt och vill skydda ditt konstverk (vilket kan vara svårt att bättringsmåla) eller om ditt lager med färg är i tunnaste laget.

Lack är toppen till ljusa kulörer, men det är lite svårare att få ett snyggt resultat över mörka (det ser lätt flammigt ut med synliga appliceringsränder). Är du ingen lackexpert så bör du avstår från att lacka svarta ytor tills du har lite mer erfarenhet i ryggen. Har du målat med en matt mörk kulör kan du istället lägga på ett tunt lager vax eller olja. Det ger inget strakt skydd men erbjuder en gnutta glans gör ytan lite minder känslig.  

FAQ Mer

Med en felfri finish i fokus

Vi rekommenderarar: Dixie Belle Chalk Mineral Paint, Fusion Mineral Paint, Autentico Vintage eller Autentico Versante Matt.
Mer information kommer...

FAQ Mer

Med UV- och väderbeständighet i fokus

Vi rekommenderar Autentico Versante eller Vivace, Fusion Mineral Paint och Dixie Belle Silk...
Mer information kommer.. 

FAQ Mer

Med barn och hälsa i fokus

Vi rekommenderar Autentico Versante eller Autentico Vintage i kombination med Autentico Sealer, Polyvine Decorator Varnish, hampaolja eller bivax.

Mer information kommer.... 

FAQ Mer

Med miljö i fokus

Mer information kommer...

FAQ Mer


Välj rätt färg

Autentico Färgguide
Vad ska du måla? Vår färgguide hjälper dig att välja rätt färg för ändamålet.


Läs med om kritfärg

Kritfärg

Vad är egentligen chalk paint och vad är skillnaden på färgerna?

LÄS MER Om kalkfärg

Kalkfärg

Vad är egentligen lime paint och varför är det så speciellt att måla med?

LÄS MER om akrylfärg

Akrylfärg

Vad är akrylfärg och vad är skillnaden mellan akrylfärg och mineralfärg?