Med schabloner är det enkelt att berika tillvaron med vackra utsmyckningar och utsökta inrednings detaljer... Eller varför inte en total och unik förändring av ditt hem med schablonmålade väggar istället för tapeter?  Schabloner  kan användas tillsammans med målarfärg eller ditt favoritmedium för dekormålning och
spännande effekter på både väggar, dörrar, golv, möbler och annan inredning.

Schabloner

Schabloner / Stenciler är specialark tillverkade av slitstarkt plastmaterial som har utskurna motiv eller dekorativa mönster. 

 • Du kan använda använd hela schablonen eller delar av den... och för unika mönster kan du kombinera flera schabloner med olika motiv (både intill och ovanpå varandra). 
 • En del schabloner kommer i set för 2-lagers målning, där man använder den första schablonen till det grundläggande motivet och den andra för att kompletterar med detaljer i en annan färg ovanpå. 
 • Schabloner kan även användas som en stödmålning - för att sedan fortsätta med fri hand för att skapa djup, dimension och större detaljrikedom.

Verktyg

Det finns speciella stubbiga och styva schablonpenslar / stöpplare som är utformade för att ge skarpa kanter längs med schablonmönstret.  Man kan också använda också speciella skumverktyg och "dutt - svampar"... men allra lättast är troligen att använda en skumroller. Det gäller speciellt till stora motiv samt när större ytor ska målas. Till detta är även Dixie Belles runda appliceringssvamp mycket bra.

Instruktioner

 1. Förbered underlaget och säkerställ att det är helt fast, torrt, rent och fritt från fett. 
 2. Fäst schablonen på underlaget med ett icke-permanent monteringslim och/eller maskeringstejp. Ett monteringslim gör schablonen självhäftande (klibbig) och flyttbar. Du kan t.ex. spraya ett tunt lager  3M - 75 Repositionable Adhesive Spray på shablonens baksida.  
 3. Innan du börjar måla - kontrollera och säkerställ att schablonen sitter stadig och att det utskurna motivets kanter sluter helt tätt mot underlaget utan luftfickor och glipor. 
 4. Oavsett vilket verktyg du använder för att applicera färgen - se till att inte använda för mycket färg! För mycket färg ökar risken att färg läcker ut under schablonen och motivens kantlinjer blir oskarpa. 
 5. Använder du pensel eller svamp, torka av överflödet på ett papper och stöppla ("dutta") sedan på färgen mycket sparsamt (rakt ner eller i riktning bort från schablonkanterna) och bygg succesivt på till önskad täckning. 
 6. Avlägsna försiktigt schablonen innan färgen torkat. Lyft schablonen rakt upp och undvik att dra den sidledes eftersom risken då är stor att färgen smetas ut.

Mönsterpassning
Vid schablonmätning av större ytor med ett repetitiv mönster:
 1. Se till att det nymålade motivet torkat ordentligt innan du omplacerar schablonen ovanpå och fäster den på nytt. Är färgen fortfarande fuktig finns risken schablonen förstör motivet vid själva överlappningen.
 2.  Måla direkt och låt inte schablonen sitta för länge. Genom att snabbt lyfta upp den igen minskar risken att den risken att den fastnar i det nymålade underliggande motivet och skadar det.
 3. Var noga med att placera schablonen utan att missprydande skarvar och ojämnheter uppstår i mönstret och var försiktig så att inte råkar rolla färg utanför schablonens kanter.


Schablonmålning på nymålade underlag

Lossnar färgen när du drar bort tejpen och/eller schablonen?
Det beror helt enkelt på att färgen har fäst bättre på tejpen än den målade ytan. 

 1.  Säkerställ att färgens vidhäftning mot underlaget är tillräckligt stark. Är ordentligt grundarbete utfört utfört innan målning (rengöring och uppruggning med sandpapper) uppstår sällan några problem. 
 2. Se till att färgen ärgen är tillräckligt härdad (vänta helst i 24-48 timmar)
 3. Använd tejp för känsliga ytor som inte fastnar så hårt.
 4. Låt aldrig schablonen sitta för länge, måla direkt och ta bort den så fort du är klar med motivet.

Färgläckage och oskarpa linjer

Tips för en tät anslutning mellan schablonen och underlaget runt motivet:

 • Se till att underlaget är slätt och jämnt så att schablonen ligger helt plant.
 • Genom att använda 3M Repositionable Spray Adhesive (icke- permanent monteringslim) ligger schablonen stilla och du får du en mycket tätare skarv än om du endast håller schablonen på plats med en liten tejpbit. 
 • Du kan täta glipan genom att rolla på ett tunt lager av samma färg som underlaget är målat med (det blir mindre synligt om det skulle råka läcka lite under schablonen) eller en transparent ofärgad produkt som t.ex. Fusion Ultra Grip eller Dixie Belle Slickstick (vidhäftnings primer), ett lack eller annat akrylmedium. Ett Matt spraylack ger en tunn applicering som torkar mycket fort och snabbt kan målas över med färgen som ska användas till schablonmotivet.
 • Tjockare färger (som krit- och mineralfärger) flyter inte ut lika mycket som tunna.... av samma anledning kan det också vara enklare att använda kompakta färgpastor, vaxpastor och förgyllningsvax i stället för flytande målarfärg. De är också ofta högt pigmenterade med bättre täckning.
 • Använd tejp för känsliga ytor som inte fastnar så hårt.
 • Låt aldrig schablonen sitta för länge, måla direkt och ta bort den så fort du är klar med motivet.

Fusion
Stenciling Basics 

Autentico
Schablonmålning med svamp

Re Design
Stick & Style Stencils