FAQ - OM VAX
Vanliga frågor om vax och vaxning

På den här sidan  har vi samlat de vanligaste frågorna som gäller vax, vaxning, underhåll, borttagning och om att måla vaxade ytor. Du kan också läsa mer om att vaxa på vår sida om försegling av möbler:


Vad innehåller vaxerna?

Autentico
Autenticos ofärgade basvax innehåller både karnaubavax och bivax samt terpentinolja (mjukgörande lösningsmedel), i en kombination som möjliggör polering till hög glans. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är karnaubavax som  i dess råa form är mycket hårt med en hög smältpunkt, efter att möbelvaxet applicerats avdunstar terpentinet och vaxerna härdar och blir hårda igen. En del av de färgade vaxerna innehåller (utöver pigment) krita för att bli mer täckande och opaka. Autenticos vaxer är mycket bra och lättarbetade, men de doftar ganska starkt av terpentin.

Homestead House, Fusion och Miss Mustard Seed (samma vax i olika förpackning)
Furniture wax
De är huvudsakligen tillverkade av bivax, men innehåller även lite carnauba vax. Vaxerna använder mindre lösningmedel än Autenticos vaxer lösningsmedlet är lågaromatiskt (andelen aromatiska kolväten har minskats för att begränsa de hälsovådliga effekterna), vilket gör att de endast har en svag doft och är mycket behagliga att arbeta med. De har även ett par vaxer doftsatta med eteriska oljor.

 Beeswax: Dessa vaxer innehåller inga starka lösningsmedel utan består av bivax upplöst i hampaolja och doftar gudomligt.

Dixie Belle
Best Dang Wax
De här vaxerna är vattenburna och behöver därför inga starka lösningsmedel. Vaxerna smälts och blandas med vatten med hjälp av emulgeringsmedel. Innehållsförteckningen blir dock genast lite längre: Nepheline Syenite, Calcium Carbonate, Clay (kaolin), Water, Carnauba Wax, Beeswax, Silica, Amorphous, precip. and gel, Emulisfying Wax, Aluminum Hydroxide, Pigments, P(BA/MMA).

Big Mamas Butta
Även dessa vaxer är fria från starka lösningsmedel. De innehåller hampfröolja, kokosnötolja, bivax och karnaubavax. Några av dem är doftsatta med eteriska oljor.

FAQ Mer

När ska jag använda vax?

Vax är idealiskt porösa målarfärger som kräver någon form av försegling för att bli slitstarka, motståndskraftiga och vattenavvisande t.ex Autentico Vintage, Fusion Milk Paint, Miss Mustard Seeds Milk Paint och även kalkfärgerna Autentico Venice och Volterra. Vax är ger också en mycket trevlig lyster till trärena ytor, vaxet bevarar den naturliga känslan samtidigt som träet skyddas.

Vax är en ljuvlig naturprodukt som fördjupar nyansen och ger en behaglig lyster. Vaxet skyddar ytan mot smuts, damm och fukt och ytskiktet känns mjukt och lent under fingertopparna. Observera att ytan blir vattenavvisande, men inte helt vattentät - se upp med kvarliggande vatten använd underlägg för att undvika vattenringar från fuktiga glas och krukor.

Ett tunnare lager kan även användas på matta filmbildande färger som t.ex Autentico Versante Matt och Fusion Mineral Paint, för att får en lite mindre sträv och sträv yta och för effekt.

Färgade vaxer används ofta i dekorativt syfte:

 • Med ett mörkt vax skapas snabbt och enkelt en antik patina
 • Med ett ljust kalkvax blir ytan vackert "väderblekt" eller får ett vitkalkat utseende.
 • Med ett färgat vax kan du ändra nyansen helt eller skapa ett naturligt lite flammigt utseende (likt kalkfärg).
 • Med ett metallvax får du snabbt lite glittrande glamour

  FAQ Mer

Kan jag använda vilket vax som helst?

Vaxerna vi säljer är inte på något sätt "märkesbundna" och de kan kan användas till andra färger och till andra underlag.

FAQ Mer

Hur tåligt och hållbart är vax?

Vaxade ytor är mjukare och mer känsliga än lackade så vårda din vaxade möbel ömt och med mycket kärlek.

Undvik att placera skarpa och vassa föremål på ytan som kan orsaka skada.  Vax är vattenavvisande, men inte vattentätt och kvarliggande vatten kan lämna märken. Använd alltid underlägg till glas och heta koppar - så minskar risken för fläckar som kan vara svåra att få bort. Vax är också känsligt mot starka färgämnen, alkohol och starka rengöringsmedel. 

Rengör med torr eller trasa eller en trasa lätt fuktad med vatten och eventuellt något milt rengöringsmedel som t.ex linoljesåpa. Vaxet nöts ner med tiden så för att hålla en yta som används flitigt i toppskick bör du vaxa om ett par gånger om året.

Se även: Vilket vax är starkast?

FAQ Mer

Hur kan ett vax vara vattenburet?

Det är helt enkelt en emulsion, det feta vaxet har blandats med vatten med hjälp av emulgeringsmedel... precis som majonnäs, eller din exklusiva hudkräm som innehåller välgörande oljor.

FAQ Mer

Vilket vax är lättast att använda ?

Att vaxa kan vara jobbigt, och näst intill en mardröm om du har ledbesvär. Av de fasta vaxerna är troligen Autenticos möbelvaxer de allra lättaste att arbeta med, de smälter likt smör på ytan och kräver inte mycket muskelstyrka. Dixie Belle har ett vattenburet flytande vax i sprayflaska som är mycket smidigt. I stället för vax kan du också överväga olja eller hårdvaxolja... eller Polyvine Wax Finish Varnish (likt en blandning av ett flytande vattenburet vax och ett akryllack) ger en mycket slitstark och behaglig finish.

FAQ Mer

Vilket vax är starkast ?

Karnaubavax har den högsta smältpunkten av alla naturliga vaxer och är därmed det hårdaste, medan ett bivax är däremot hat låg smältpunkt och är mycket mjukare. Vilket av de vaxer vi säljer som är starkast kan vi dock inte svara på eftersom vi inte hur stor andel bivax de innehåller i förhållande till andra ingredienser. De vaxer som innehåller lösningsmedel har ofta mer karnaubavax än de som innehåller mindre. Lösningsmedelsfria vaxer löses upp med oljor och då är det vanligare att man använder mer bivax eftersom det är mjukare och smidigare. Baserat på tillgänglig information så innehåller troligen Autenticos vaxer högst andel karnaubavax, därefter 

Lösningsmedel kan hjälpa till med transporten ner i underlaget så att att vaxet penetrerar djupare. Det samma gäller lite tunnare och lösare vaxer jämfört med tjockare och mer trögflytande, men ett tjockare vax erbjuder å andra sidan en lite kraftigare ytfilm.

Hur stark en yta blir handlar dock om så mycket mer än vaxets konsistens och innehåll. Hållbarheten påverkas också av:

 • Vad för underlag du målat och hur pass noga du var med grundarbetet. Har färgen inte fäst bra, så kommer inte ett vax fixa det problemet.
 • Vilken färg du målat med och hur mycket vax som kan absorberas av underlaget. Använder du vax på en filmbildande färg (som t.ex Versante Matt eller Fusion Mineral Paint) ligger vaxet bara ytligt och kommer nötas bort snabbare.
 • Hur många lager vax du applicerar och hur pass noga du arbetar in det och hur mycket du polerar vaxet. En välpolerad och blankare yta blir hårdare och mer motståndskraftig.

FAQ Mer

Har ni några lösningsmedelsfria vaxer?

 • Fusion och Miss Mustad Seeds's Beeswax innehåller endas bivax och hampaolja. 
 • Best Dang Wax och Easy Peasy Spray Wax från Dixie Belle är vattenburna och innehåller inga starka lösningsmedel.

FAQ Mer

Måste jag använda en vaxborste?

Nej absolut inte, men det är väldigt behändigt. Med en rund och lite spetsig vaxborste kommer du åt i hörn, längs med kanter och i alla skrymslen och vår (utan att få vax på på händerna). Vaxborstarna är ofta stora och därför också utmärkta till större ytor. Det går utmärkt att använda penslar av andra storlekar och former också, men de ska ha en naturborst (inte syntet). Många applicerar också vax med en luddfri trasa eller svamp.

FAQ Mer

Varför lossnar färgen när jag vaxar?

Att lite färg syns på trasan är inte ovanligt vid vaxning av mjuka och porösa krit- och mineralfärger... de blir inte motståndskraftiga förrän efter försegling och de når inte sin fulla styrka förrän efter härdning (av både färg och vax). Lossnar mycket färg beror det oftast på att färgens vidhäftning mot underlaget inte optimal eller att du vaxar för snabbt efter målning: 

 • Har du målat på ett sugande underlag kommer färgen inte att lossna, har du målat på ett matt underlag sitter färgen som regel bra och tål polering... det är när du målar på blankare underlag (eller på någon beläggning som avvisar färgen) som problemen kan dyka upp. 

 • Målar du på ett mindre lämpligt underlag bör du vänta tills nästa dag (gärna längre) innan du vaxar så att färgen får chans att härda lite och bita sig fast mer, annars är risken ganska stor att du polerar bort färgen med vaxet. Du kan också börja med att stryka ut ett mycket tunt lager vax (eller olja) utan att arbeta in det eller polera. 

Är vaxet tjockt och trögt till konsistensen kan du behöva värma det lite så att det blir lite mjukare och lösare. OBS! Tänk på att vaxet är brandfarligt så ställ det inte på spisen (hellre på fönsterbrädan ovanför elementet eller något annat varmt ställe. Vänta sedan en dag eller två innan du polerar. Lägg sedan på ett till lager vax. Du kan också späda ut det med lite terpentin (om det inte är vattenburet)

FAQ Mer

Varför ser det ojämnt och fläckigt ut?

Efter första lagret vax är det ganska vanligt att det ser lite flammigt och ojämnt ut. Oftast handlar det om områden som ser lite mattare och/eller molnigare ut, vilket vanligen kan härledas till att vaxet är ojämnt applicerat, ojämnt absorberat, ojämnt inarbetat eller ojämnt polerat. Det brukar bli bättre efter nästa lager vax och lite mer noggrant arbete.

Det kan också bero på:

 • Att tanniner från träådring och kvistar börjar leta sig upp efter vaxning och missfärgar ytan, eller att andra fläckar som inte isolerats ordentligt framträder tydligare. 

 • Att lagret med målarfärg är för tunt eller ojämnt applicerat så att underlagets färg syns igenom (vilket blir mer framträdande efter vaxning), eller att du råkat polera bort färg så att det ser ojämnt ut.

 • Tänk också på att mörka svarta och mörka kulörer ofta är svårare att försegla, framför allt när det gäller vattenburna produkter.  För att undvika en flammigyta kan det vara bättra att använda ett traditionellt fett vax istället för ett vattenburet. Du kan också prova med att ut ett tunt lager olja (lättare att sprida ut jämnt) och sedan avsluta med ett lager vax (ej vattenburet).
För att få ett enhetligt utseende behöver också underlaget vara enhetligt och appliceringen av färg och vax samt poleringen behöver vara jämn och tillräcklig. Arbeta i en och samma riktning, både när du målar och när du torkar av överflödigt vax. Försök att inte överlappa för mycket, vare sig när du målar eller du vaxar. Om du arbetar med vaxet i sektioner, var uppmärksam vid dina överlappningar... torka av överflöd och arbeta in vaxet ordentligt.  Polera inte "lite här och lite där", utan arbeta lika metodiskt som när du målar. Matta och torra partier behöver vanligen lite mer vax och polering. Avsluta med att dra polertrasan över ytan i långa raka drag. Med lite träning och experimenterande brukar det bli bra. Dessutom är den mjuka och levande ytan är en stor del av den naturliga charmen!

FAQ Mer

Hur många lager vax behövs?

Det beror på ditt underlag och hur pass torrt och sugande det är. På icke porösa färger som Autentico Versante Matt eller Fusion Mineral paint kan du bara applicera ett mycket tunt lager vax. På porösa och sugande underlag som rent trä (du kan också grunda med en olja) eller ytor målade med Autentico Vintage eller Milk Paint behövs oftast två lager för att får en jämn och enhetlig finish... och precis som med målarfärg: hellre fler tunna jämna lager än ett tjockt, ojämnt och kladdigt som aldrig torkar och härdar optimalt. Inget fel i att lägga på ett till lager lite längre fram.

FAQ Mer

Måste jag polera vaxet?

Svaret varierar lite beroende på anledningen till varför du inte vill polera, vilket resultat du vill ha, hur tåligt och hållbart det måste vara samt vilket vax du använder.

Det bästa för hållbarhet och slitstyrka är att vaxet arbetas in ordentligt i ytan och poleras så att ytan tätas ordentligt samt blir kompakt och hård. En matt yta är  mer känslig för avtryck och märken, medan en polerad lite blankare yta har bättre motståndskraft mot både fingeravtryck, vatten och fläckar.

Om du ändå vill behålla en mattare finish eller inte har styrkekraften att polera är det inte absolut nödvändigt att polera vaxet. Det är dock viktigt att inget överflöd av vax lämnas kvar på ytan. Autenticos mjuka vaxer och Dixie Belles vattenburna vaxer är lätta att stryka ut tunt, men är vaxet tjockare och lite segare behövs som regel mer bearbetning (och därmed ökar också glansen).

Ska du försegla en vit eller ljusfärg kan du överväga att använda en tunnflytande "sealer" under vaxet  (t.ex. lätt utspädd Autentico Sealer). Den tränger djupt ner, fyller porerna och binder färgen så att den blir stark... eller lacka i stället! Mörkare kulörer blir dock oftast bättre med en fet försegling (de kan vara svårare att lacka snyggt). Vill du inte polera för att det är jobbigt, kanske du ska använda en bra olja eller hårdvaxolja istället för vax (du kan använda vax som ytskikt ovanpå olja efter att olja torka in ordentligt). 

FAQ Mer

Hur gör jag för att få mer glans?

Polera mera! 

Ett vanligt misstag är att lägga på för mycket vax, ett tjockt klibbigt lager vax fungerar inte bra att polera. Satsa hellre på flera tunna lager med vax som du varvar med polering... och fortsätt tills du är nöjd. Vid tidig polering hamnar en hel del vax på trasan, så gå tillbaka lite stenare och "efterpolera" istället för att överarbeta ytan direkt.  Vaxet måste naturligtvis arbetas in ordentligt, men sedan kan du vänta till nästa dag eller ett dygn innan du lägger ner extra krut på poleringen. Då har lösningsmedel avdunstat och vaxet börjat hårdna och du kan polera med intensivt. Glansen ökar ju hårdare och fortare du gnider. Prova det gamla husmorsknepet och polera med en trasa eller målardyna instoppad i en nylonstrumpa. 

FAQ Mer

Vaxet är klibbigt - Varför torkar det inte?

En klibbig yta beror oftast på:

 • Att ett för tjockt lager vax har applicerats
 • Att vaxet inte arbetats in ordentligt
 • Att allt överflöd inte torkats
 • Att ytan inte polerats tillräcklig
Underlaget suger upp det vax som behövs, efter att du arbetat in det ordentligt behöver torka av allt överskott. Poleringen gör sedan ytan glatt och mindre klibbig. Ett för tjockt gör att det tar mycket lång tid för vaxet att torka och härda. Detta är mer vanligare när lite tjockare vaxer utan lösningsmedel används.

FAQ Mer

Hur rengör jag vaxborsten?

Om du använder vaxborsten ofta kan du vira in den ordentligt i tätt förslutande köksplast tills nästa gång den ska användas så att den inte torkar och blir hård.  (så att vaxresterna i penseln inte torkar och härdar). Skulle den ändå bli lite stel mjuknar den oftast när den åter kommer i kontakt med vaxet (om det innehåller terpentin eller nafta), med hjälp av lite handgriplig "massage". 

Vill du rengöra vaxborsten ordentligt efter användning pressar du först noga ut alla vaxrester i en trasa, därefter kan du rengöra den med med milt rengöringsmedel eller tvål. Linoljetvål är ett skonsamt alternativt som är både effektivt och konditionerande / vårdande (för både penslar med naturborst och dina händer). 

Terpentin och lacknafta kan hjälpa till att lösa upp intorkat och härdat vax.

FAQ Mer

Mitt vax har smält, kan jag fortfarande använda det?

Vax kan lätt smälta under sommarhalvåret om det står i solen (eller under transport). Det kan leda till separation av ingredienserna, men vaxet är inte på något sätt förstört. Det kanske inte ser lika dant ut längre, men alla ingredienserna finns där och de är fortfarande verksamma. Rör om och blanda ordentligt, ställ svalt och använd som vanligt. 

FAQ Mer

Hur rengör jag bäst en vaxad yta? 

Håll dig borta från starka rengöringsmedel som kan vara både frätande och kraftigt fettösande och därmed skada en vaxade ytan. Den bästa och mest skonsamma rengöringen sker helt enkelt med med en fuktad bomullstrasa, vid behov använd en såpa eller en mild tvållösning. Eftertorka med ren och torr torr bomullstrasa så att ingen fukt ligger kvar.

FAQ Mer

Kan jag använda vax utomhus?

Vax är inte det bästa alternativ för fuktiga miljöer och utomhusbruk. Vaxet är endast vattenavvisande, det är inte vattentåligt eller vattentätt. Fukt kan kan tränga igenom ytan (som kan kännas klibbig) och sedan mer eller mindre stängas inne. Det kan leda mögel- och svampangrepp samt att färgen släpper och lossnar. Vill du däremot använda vax på andra material som inte är organiska t.ex plast, metall och terracotta så har det kanske inte lika stor betydelse (de suger inte sig så mycket vatten och ruttnar inte).

FAQ Mer

Kan jag måla om en vaxad möbel?

Korrekt utfört ska vaxet avlägsnas innan målning. Vax är en fet avvisande beläggning som stöter bort den vattenburna färgen och för optimal vidhäftning och bästa möjliga hållbarhet så vill ta dig ner till fast mark och avfetta ytan ordentligt.

Går det att måla ovanpå gammalt vax utan att ta bort det först?
Ja det gör det, men det är inget vi rekommenderar och nyckelordet är just "gammalt vax".
 Målar du en helt nyvaxad yta kommer inte färgen att fästa alls, "wax resist" är en teknik som används i dekorativt måleri när man vill att färgen ska släppa och lossna lätt. 

Orkar du absolut inte ta bort något vax och dessutom tycker att den nötta stilen är charmig?
Vänta åtminstone en månad (gärna 3) så att vaxet härdat ordentligt, rugga upp ytan, rengör med T-röd och måla... Det kan dock vara svårt att slipa vax eftersom det lägger sig som en beläggning på slippappret. Om du trots allt vill att det ska bli så hållbart och bra som möjligt - grundmåla med Zinsser BIN. Applicera första lagret tunt och vänta sedan tills nästa dag innan du målar vidare.

Ska du måla en högt trafikerad yta som utsätts för kraftigt slitage och du vill att det ska hålla länge?
Du behöver få bort så mycket vax som bara är möjligt och det finns flera sätt. 

 • Du kan varsamt skrapa bort det med en sickel (stålskiva)... 
 • Du kan lösa upp lacket med hjälp av lacknafta eller terpentin och t.ex. stålull, men var för siktig så att du inte repar underlaget (stålull finns i olika grovlek). Avlägsna eventuella rester och den feta beläggningen med T-röd eller alkalisk målartvätt. 
 • Ta bort alla gammal färg och vax med färgborttagningsmedel och börja om helt från början. Tildet kan du använda Autentico Bio-Strip eller Ronseal Stripper.

FAQ Mer

Hur vet jag om en möbel är vaxad?

Skrapa hårt med nagel, lossnar beläggningen så att du rester under nageln så är den sannolikt vaxad. 

FAQ Mer

Kan jag lacka ovanpå vax?

Som en generell grundregel ska du nöta in i bakhuvudet att vax alltid kommer sist!

Många vill lacka en vaxad möbel för att göra ytan mer slitstark, men om du först applicerar fett vax och sedan avslutar med ett vattenburet lack påverkas lackets vidhäftningsförmåga negativt. Vaxet avvisar lacket, de vill helt enkelt separera från varandra. Det är därför inget vi rekommenderar eftersom det kan bli ojämnt, flammigt och få sämre hållbarhet. Om du ändå bestämmer dig för att lacka ovanpå vax (eller någon annan oljebaserad produkt) är det mycket viktigt att de får torka ordentligt och genomgå full härdning innan du stänger in dem med ett lack. 

Det ska gå bra att måla och lacka på Dixie Bells vattenburna vaxer mer eller mindre direkt, men även om de är vattenburna så innehåller de vax och de har  härdningstid på 3-4 veckor, så vi rekommenderar att du väntar en månad i alla fall. 

Inom dekorativt måleri blandar dock många olika produkter huller om bulle. Det blir inte alltid blir som man tänkt sig och man testar något nytt... och de häftigaste effekterna uppstår oftast genom misstag eller när man bryter reglerna. Det är trots allt inte så himla noga och det behöver inte alltid vara helt perfekt! Arbetar du med mycket patina,  en gammal sliten stil, olika lager färg och effekter så är det kanske inte är nödvändigt med ett perfekt applicerat lager lack heller.

FAQ Mer

Kan jag vaxa på lack?

Vax kan även användas på lack, men du kan endast applicera en liten mängd eftersom lacket är filmbildande och inte suger åt sig vaxet. Det brukar gå bra att vaxa ovanpå matta lacker, men ju högre glansgrad desto mindre vax "fastnar". Frågan är snarare varför du vill vaxa ovanpå ett lack? Vill du åt den mjukare vaxkänslan? Lystern? Vill du förändra färgen? Antikbehandla eller skapa någon annan effekt?  Det finns andra alternativ som t.ex. Glaze (glasyr) eller Polyvines Wax Finish Varnish, ett akrylack med en lite mer naturlig och vaxlik ytfinish (finns i flera olika färger). 

FAQ Mer

Vad är bäst? Olja eller vax?

Nu finns det olika slags oljor och olika slags vaxer.... och det beror på vilka egenskaper som är bäst och viktigast för ytan som ska behandlas. Oljor tränger djupare, medan ett vax lägger sig mer ovanpå som en skyddande film -  så varför inte kombinera dem eller använda en hårdvaxolja? 

FAQ Mer

Kan jag använda olja ovanpå vax?

Nja, du kan fräscha upp lystern med ett tunt lager olja men tanken bakom oljor är att de ska sugas upp av underlaget... och vaxet ligger i vägen. 

FAQ Mer

Kan jag använda vax ovanpå olja?

Jag det går utmärkt, men använd inte för mycket olja ge den tid att sugas upp av underlaget och torka innan du lägger på ett vax. Är ytan för mättad med olja finns inte mycket utrymme kvar för vaxet .

FAQ Mer

Borttagning av fläckar 

Fläckar är inte vår grej... det ska visst finnas Facebookgrupper för sånt?

Men i alla fall...
Ytliga fläckar och märken av vatten kan ofta poleras bort med lite mer vax. Fungerar inte det kan du varsamt slipa slipa bort lite av vaxet där fläcken finns och sedan vaxa om. Har fläckarna trängt djupare och även missfärgat målarfärgen blir det svårare, du kan försöka slipa bort fläcken och reparerar skadan genom att bättringsmåla och vaxa om. I värsta fall är det bara att ta bort vaxet och måla om hela ytan, svåra och djupa fläckar kan behöva spärrmålas för att inte tränga upp i färgen och bli synliga igen.

FAQ Mer