GRUNDARBETE
Möbelmålning

DIY-färger har ofta marknadsförts ofta som magiska superfärger som varken kräver grundarbete eller grundmålning och dessutom täcker med ett lager - Det är bara att sätta igång och måla! Men så är tyvärr inte riktigt fallet... Förr eller senare kommer du stöta på problem... och problemet ligger sannolikt inte i färgen utan i underlaget eller bristande grundarbete. 

KÖP Produkter till grundarbete ⇒


DIY-FÄRGER

Många DIY- färgerna är verkligen fantastiska! Det minimala grundarbetet, den lättmålad färgerna och de korta torktiderna har tagit DIY- världen med storm och lockat till sig många nya entusiastiska möbelmålare, men om du är en oerfaren nybörjare är det alltid bra att läsa på lite i förväg för undvika onödiga misstag.

DET ALLRA VIKTIGASTE!

För bästa resultat ska ytan skall vara matt, ren och torr (fri från damm, smuts, olja, fett, vax, mögel, kritande/löst material och andra föroreningar).

  • Rengör ytan noggrant! 
  • Mattslipa blanka underlag.
  • Spärrmåla rent trä, kvistar, fläckar och infärgade ytor (bets).
  • Testmåla.


Rekommendationer

Det finns många faktorer som kan påverka vidhäftning och resultat negativt, man kan stöta på allt från blödande träslag och betser till feta underlag, möbelpolish, kemikalier och skyddande beläggningar som motstår och avvisar i princip allt (även färg). Vi rekommenderar därför att du först testar färgen på det underlag som ska målas för att säkerställa att vidhäftning och resultat är tillfredställande.

Det är förstås alltid bäst att förebygga problem, men det kan också kännas övermäktigt och avskräckande med all information. Det är inget fel med att testa, experimentera och prova sig fram. Fungerar det inte så är det bara avbryta och åtgärda problemet. Du kommer lära dig allteftersom... och det är alltid erfarenheterna från dina egna misstag som är de mest lärorika!

De flesta möbler och underlag går trots allt alldeles utmärkt att måla utan några som helst problem. Det är oftast inte mycket förarbete som krävs för superb vidhäftning och ett lyckat resultat. 

 Avsikten med den här informationssidan är främst att hjälpa till med identifiering och problemlösning om eller när komplikationer uppstår.

FAQ Mer

Lämplighetstest

Innan du börjar måla är det alltid en god ide att testa färgen du ska använda på det underlag som ska målas för att säkerställa att vidhäftning och resultat är tillfredställande. Det kan du antingen göra på ett dolt ställe eller på en provbit om du har tillgång till det.

Appliceringstest 
Om färgen "pärlar sig" direkt på ytan, det vill säga separerar - Avbryt direkt! Det finns någon slags ytbeläggning på underlaget som avisar färgen och den måste bort. Ofta rör det sig inte "bara" om möbelvax eller olja, utan det kan handla om impregnering, flamskyddsmedel eller någon slags silikon- eller teflonliknande skyddsbeläggning.

Åtgärd: Se under rubriken GRUNDMÅLNING - Ytbeläggningar (nedan)

Reptest
När du provmålar för att testa vidhäftning måste du ta färgens torktid och härdning i beaktning. Du kan inte förvänta dig full kapacitet direkt, det gäller speciellt om du målat på ett lite blankare, hårdare och tätare material. En färg klarar så gott som aldrig ett reptest på en blank yta när den är nymålad, vänta därför åtminstone ett dygn så att färgen får tid att torka helt och börja binda sig mot underlaget. Full härdning tar ca tre veckor, men redan efter en vecka bör färgen sitta ordentligt. Porösa och öppna färger som Autentico Vintage är dock lättare att repa innan försegling.

Kan du pilla loss lite färg och sedan dra av den i stora flagor?
Att färgen kan nötas ner eller repas är en sak... men när det går att dra av färgen i stora sammanhängande bitar handlar det om något helt annat. Det innebär att du målar på något olämpligt och/eller att ditt grundarbete är otillräckligt. Något hindrar färgen från att binda sig mot underlaget och problemet behöver åtgärdas. Det ingen ide att vänta ytterligare ytterligare några dagar, ingen härdning i världen kommer hjälpa. 

Går det lätt att repa ytan med nageln?
Ge färgen ett dygn till och kontrollera sedan om vidhäftningen har förbättrats.

Går det att repa - men med svårighet och motstånd? (repan blir inte lika ren och tydlig)
Då är det oftast ok, efter en veckas härdning sitter det som regel bra och efter 3 veckor sitter det som det ska. 

Åtgärd vid problem: Identifiera vad som är orsaken bakom problemet. Det kanske finns rester av rengöringsmedel? Du kanske inte ruggat upp ytan tillräckligt? Du kanske behöver använda en speciell grundfärg? Du kanske målar på ett olämpligt material? 

OBS! Målar du på en blank yta kommer du aldrig erhålla samma reptålighet som när du målar på ett matt eller mer sugande underlag, inte ens med en grundfärg avsedd för blanka ytor... men det hjälper. Antingen sandar du isgatan eller så sätter du på skor med kraftiga sulor!  Allra helst gör du både och - en matt färg mot ett mattslipat underlag ger den starkaste bindningen. 

Vaxtest - Kontroller om möbeln som ska målas är behandlad med möbelvax.
Vax är ett fett, vilket naturlig vis inte är bra att måla på. Det ligger också som en hinna ovanpå möbeln som du ska måla, vilket innebär att du faktisk inte målar på möbeln utan på vaxet. Om du drar med nageln över ytan och får löst vax under den så har du att gör med ett ganska tjockt lager vax som inte sugits upp av underlaget utan ligger ovanpå. 

Även om det är möjligt att måla ovanpå fullt härdat vax (och många gör det) kan du inte räkna att bindningen blir stark. Du får en yta som lätt nöts ner till vaxet och som kan repas hela vägen ner till underlaget av ett vasst föremål. Vi rekommenderar att du tar bort så mycket vax som möjligt innan målning.

Åtgärd: Se under rubriken GRUNDMÅLNING - Vaxade ytor (nedan)

FAQ Mer


FÄRGÖVERSIKT
Grundarbete för de olika färgsorterna i vårt sortiment.

Vidhäftning

Helmatta färger
Rent generellt så har de helmatta färgerna den bästa vidhäftningen mot underlaget
Dixie Belle Chalk Mineral Paint - Fusion Mineral Paint - Autentico Vintage - Autentico Versante Matt  

* Till Autentico Vivace rekommenderar vi grundmålning oavsett glansgrad för att erhålla bästa vidhäftning och täckkraft (Vivace's kapacitet är högkoncentrerad till styrka och ett motståndskraftigt ytskikt). Om du inte är i behov av en specialiserad grundfärg kan även Autentico Versante Matt (i samma kulör) utgöra en utmärkt bas.

Halvmatta färger 

Färger som har lite mer glans behöver behöver som regel ett mattare underlag
Dixie Belle SILK (All In One) - Autentico Versante Eggshell -  Autentico Vivace Satin  

*Till Autentico Eggshell rekommenderar vi grundmålning med Autentico Undercoat eller Versante Matt (i samma kulör) om inte underlaget är optimalt.

Halvblanka / blanka färger
Till blanka färger rekommenderar vi alltid en grundfärg för god vidhäftning:
Vivace Semi Gloss 

* Till Autentico Vivace rekommenderar vi grundmålning för att erhålla bästa vidhäftning och täckkraft (Vivace's kapacitet är högkoncentrerad till styrka och ett motståndskraftigt ytskikt). Om du inte är i behov av en specialiserad grundfärg kan även Autentico Versante Matt (i samma kulör) utgöra en utmärkt bas..

Kasein och kalkfärg
Kaseinfärger och våtsläckt kalk fäster endast på matta och porösa underlag:
Miss Mustard Seed Milk Paint - Milk Paint by Fusion - Autentico Venice - Autentico Volterra

*Det kan vara nödvändigt att tillsätta bindemedel till färgen eller grundmåla med en porös mineralisk färg som Autentico Vintage eller Velvet

FAQ Mer

Genomblödning

Missfärgning av den målade ytan
Oavsett vilken färg du målar med så behöver rent trä, kvistar och tanniner isoleras att inte tränga igenom färgen och orsaka missfärgning. Det gäller framförallt vid målning av vita och ljusa kulörer! Vissa färger är mer motståndskraftiga än andra och du kanske inte ser det direkt... men förr eller senare kommer det smygande (eller så dyker det upp som oväntad överraskning så fort du vaxar eller lackar).

Dixie Belle Silk All-In-One
SILK All-In-One har inbyggd spärrgrund som isolerar många slags problem i underlaget, men skyddet räcker inte alltid till svårare fläckar och kvistar. Du kan behöva komplettera med en specialiserad grundfärg för att få ett tillräckligt effektivt skydd (och slippa måla så många lager).

FAQ Mer


RENGÖRNING 
Rengöring med ett effektivt fettlösande rengöringsmedel är extremt viktigt för att erhålla god vidhäftning och ett hållbart resultat. OBS! Innan målning måste alltid eventuella rester av terpentin, lacknafta och alkaliska rengöringsmedel avlägsnas, de kan annars påverka grundfärg och målarfärg negativt.

Varför är det så viktigt?

Fast mark under fötterna
Färgen sitter inte hårdare än det du målar på... så att färgsätta smuts eller halka runt på matos är ingen bra idé.

Ordentlig djuprengöring är med andra ord avgörande för god vidhäftning och ett hållbart resultat resultatet. Du kommer bli förvånad över hur mycket som faktiskt kommer lossna när du tar i med hårdhandskarna och använder ett effektivt rengöringsmedel. Speciellt gamla möbler kan ha årtionden av ingrodd smuts och möbelpolish på ytan även om de verkar rena vid första anblicken. 

Viktiga områden
Var extra noga med stolsryggar, sänggavlar (huvudänden), låd-, bords- och hyllkanter och området runt handtag och andra ytor ofta utsätts för hudkontakt och ofta har mer beläggningar. Det räcker inte alltid med att bara torka av utan du kan behöva skrubba riktigt ordentligt. Om inte ytan är extremt känsligt går det ofta bra att använda 
Scotch-Brite (finns olika grovlek).

FAQ Mer

Olika rengöringsmedel

Diskmedel
Vi rekommenderar inte diskmedel som rengöringsmedel i första hand. Diskmedel är en väldigt effektiva fettlösare, men saknar andra önskvärda egenskaper och kan innehålla återfuktande och återfettande ingredienser för att inte torka ut huden. 

Målartvätt och TSP alternativ
Dessa rengöringsmedel är specifikt avsedda för djuprengöring samt till att förbereda ytan innan målning. Utöver fettlösande egenskaper har de ofta har de ett högt pH värde (som är lätt frätande) eller andra tillsatser avsedda att matta ner blankare underlag och främja vidhäftning (lite som en ansiktspeeling). Dessa rengöringsmedel är vad vi i första hand rekommenderar. Använd handskar och skydda ögonen från stänk.

TSP
Trisodiumfosfat ett rengöringsmedel i kristallform/granulat som löses i vatten och primärt används till rengöring och fläckborttagning. Det är starkt och mycket effektivt - men inget vi rekommenderar till allmän hushållsrengöring eller till målningsarbeten i största allmänhet. Reservera TSP till tillfällen då det verkligen behövs och hantera med försiktighet. Det är mycket frätande (högt pH-värde) så var noga med att skydda hud och ögon från stänk! TSP är inte heller bra för miljön så ta hand om dina restprodukter och släpp inte ut dem i naturen.

FAQ Mer

Eftertorka

Avlägsna rester efter rengöringsmedlet
Det finns rengöringsmedel som enligt instruktionerna inte behöver torkas av... men generellt rekommenderar vi alltid att du eftertorkar med vatten och en ren trasa. Det enda undantaget är om du rengör med alkohol som snabbt avdunstar (t.ex. Isopropanol eller T-röd). Ytan ska helt enkelt vara "squeeky clean" utan rester från rengöringsmedlet (som lägger sig som en hinna mellan underlaget och målarfärgen).

OBS! Detta är mycket viktigt när du använder TSP, målarsoda eller andra alkaliska rengöringsmedel eftersom det höga pH-värdet kan påverka målarfärgens egenskaper och prestanda och därmed orsaka problem. 

FAQ Mer


SLIPNING
Om du av någon någon anledning absolut inte kan slipa blanka ytor för att matta ner dem - så finns det andra alternativ att tillgå.

Slipa eller inte?

Det är den stora frågan... slipning är det som alla helst vill slippa.

Gör en bedömning
Vi rekommenderar naturligtvis att du ruggar upp alla blanka ytor innan målning, men gör också en egen bedömning. Gäller det en prydnadsmöbel vars enda uppgift är att stå och vara vacker? Då kanske det räcker med att enbart rengöra ytan om den inte är högblank. Kommer möbeln att användas och utsättas för friktion och slitage? Då är det definitivt värt att lägga ner lite extra tid på förarbetet. Better safe than sorry! 

Satsar du på den gamla slitna stilen är underlaget mindre viktigt. Ett ojämnt underlag bidrar till en grövre patina och fäster inte färgen så hårt uppstår naturliga slitningar mycket snabbare!

När du måste slipa

  • Underlaget måste alltid vara fast och stabilt. Det innebär att all lös färg måste skrapas bort innan målning (eller avlägsnas med färgborttagningsmedel). Ett nytt lager färg ovanpå kommer inte få den gamla färgen att fästa! Däremot rekommenderar vi att du använder en vidhäftningsprimer/bindemedel (Fusion Ultra Grip) efter att du slipat bort allt löst material för att förebygga fortsatt flagning. Se även rubriken OPTIMAT UNDERLAG - Löst och kritande material (nedan).
  • Om du har beläggningar på ytan som avvisar färgen måste den avlägsnas. Se även rubriken GRUNGMÅLNING- ytbeläggningar (nedan).

När det kan vara bättre att låta bli...

  • Slipar du du bort lacken på en möbel som är rödbetsad (eller har mycket kvistar) så ökar risken för kraftig genomglödgning - så ta det lite lugnt med sandpappret - speciellt om du inte planerar att spärrmåla med en isolerande primer (vilket vi rekommenderar).  
  • Tunn faner kan ta skada av att slipas hårt och eventuellt också börja blöda om ytan är betsad. 
Läs med om genomblödning under rubriken FÖREBYGGA MISSFÄRGNING OCH KRACKELRING (nedan).

När du inte kan slipa
Det finns omständigheter då det helt enkelt inte fungerar att slipa. Det kan handla om allt från ömma leder, till dammallergi och misstankar om bly i färgen. Eller så har du ett underlag som inte ger vika alls och slipning känns helt meningslöst... Så vad är lösningen?

  • Var extra noga med rengöring och använd effektivt rengöringsmedel.
  • Grundmåla med en vidhäftningsprimer.
  • Tillåt extra lång torktid mellan alla lager du målar, speciellt det första så att färgen får ordentligt med tid att bita sig fast (och inte riskeras att lösas upp av fukten i nästa lager färg).
  • Var extra försiktig med att använda möbeln under färgens härdningstid.

FAQ Mer

Slipa för bättre vidhäftning

Vi rekommenderar alltid slipning av tidigare målade och lackade ytor samt andra blanka underlag innan målning. Det är oftast inte mycket som behövs, det räcker med att rugga upp ytan lätt så att den blir lite mattare. Du behöver absolut inte inte slipa bort all gammal ytbehandling ända ner till rent trä,  men lägg ner lite extra omsorg på kanter och hörn som naturligt slits och skavs snabbare.

Slipning

  • Rengör möbeln innan du slipar så att du inte "polerar in" smuts och fett ännu djupare ner i underlaget
  • Använd kornstorlek efter behov, desto högre nummer ett sandpapper har desto finare (mindre grovt) är det. De vanligaste är att 180 - 220 korn används.
  • Slipa i träslagets riktning (ådring), samma riktning som du sedan ska måla. Cirkulära rörelser kan ge slipmärken som syns tydligare.
  • En liten slipmaskin/slipmus är guld värt att investera i om du målar mycket. Stora plana ytor går snabbt att slipa med minsta möjliga ansträngning och eftersom vibrationerna ruggar fibrerna åt olika håll blir vidhäftningen optimal. 
  • Efter slipning är det oftast inte nödvändigt att rengöra igen (om det inte handlar om en t.ex. betsad yta som fortfarande missfärgar trasan). Fukt och vatten kan leda till att uppblött slipdamm fyller porerna samt att ytan sväller och blir mindre "uppruggad" (eller att träfibrer reser sig och behöver slipas ner igen). ALLT slipdamm måste dock avlägsnas. Med en dammborste eller torr/lätt fuktad trasa får du bort det mesta, med en liten dammsugare kommer du åt ansamlingar i hörn, skrymslen och vrår... och en klibbduk är oslagbar för att få bort de sista lösa partiklarna (med en vanlig trasa flyger slipdamm lätt upp i luften för att sedan landa på ytan igen).

FAQ Mer

Slipa för ett vackert resultat

Att slipa underlaget handlar om så mycket mer än att få färgen att fästa... Är du en perfektionist som vill ha en jämn, slät och felfri finish? Ja, då är det bara att plocka fram slippapper direkt.

För en perfekt finish krävs också ett jämnt och slätt underlag och slipning är nästan nödvändigt för att få ett proffsigt resultat. Det kan handla om allt från repor och andra märken till droppar och penselmärken från ett tidigare målningsarbete. Troligen är det också nödvändigt att slipar lätt mellan varje lager av färg du själv applicerar.
Matt färger kamouflerar effektivt mindre ojämnheter i ytan, men målar du med en blankare färg, vaxar ytan eller lackar den så det synas mer. När glansgraden är högre tydliggörs måleriarbetets skavanker och imperfektioner i ljusreflektionerna.

FAQ Mer


LAGNINGAR
För en perfekt finish krävs också ett jämnt och slätt underlag.

Reparera skador

Sprickor och andra märken
Två-komponentsprodukter är starkast och mer lämpligt vid riktigt stora skador eller ytor som kommer utsättas för hårt slitage. Till mindre sprickor och märken går det utmärkt att använda snickerispackel eller träfyllnadsmedel. 

Du kan spackla innan målning, men ett första lager färg kan ibland göra det lättare lättare att se små märken och ojämnheter som behöver fixas till. Dessutom fäster spacklet bra på en mattmålad yta. När spacklet torkat slipar du spacklade områdena så att ytan blir jämn och får samma textur som omkringliggande yta, börja med lite grövre sandpapper om det är nödvändigt men avsluta med ett finare.  Vid tjockare appliceringar kan lagningsmassan krympa och spricka under torkning (beroende på vad du använder). Upprepa spackling och slipning vid behov tills du får en jämn yta. Lagningarna kan skilja sig både i färg, struktur och absorption så det kan vara bra att grundmåla hela ytan för att  få en jämn och enhetlig yta. Lagningen kan vara vattenkänslig och lösas upp av fukten i färgen, så överarbeta inte området med penseln eller rollern.
Tips: spraya ett tunt lager matt spraylack över området så att du får en skyddande hinna innan övermålning.

FAQ Mer


GRUNDMÅLNING
DIY-företagen refererar till grundfärger som "Problem Solvers" som normalt sett inte behövs. De kan vara nödvändiga för att fixa vissa problem samt och göra olämpliga underlag möjliga att måla. Ibland kan det också vara fördelaktigt att grundmåla - även om det inte är nödvändigt. 

OBS! Innan målning måste alltid eventuella rester av terpentin, lacknafta och alkaliska rengöringsmedel avlägsnas, de kan annars påverka grundfärg och målarfärg negativt.

Grundmåla eller inte?

Faktum är att de flesta professionella yrkesmålare och möbelmålare älskar grundfärger! Det gör däremot inte inte DIY-ers som tycker det verkar väldigt onödigt...

DIY-färger marknadsförs ofta som All-In-One-Färger som innehåller både "grundfärg, täckfärg och topplack" i en och samma burk. Det är visserligen sant - men det är faktiskt lite som att jämföra ett balsamschampo med en hårinpackning... eller att påstå att one size fits all.
Det kommer alltid finns alltid tillfällen när man vill ha eller behöver det där lilla extra - och det är exakt vad en grundfärg kan ge dig. En grundfärg fokuserar hela sin energi på att åtgärda specifika problem med underlaget så att din målarfärg sedan ska kunna prestera optimalt och ge det allra bästa resultatet. 

Målar du mycket kan det vara bra att ett par olika slags grundfärger i skåpet att plocka fram vid behov. Målar du bara någon enstaka möbel kan det förstås känns både dyrt och onödigt, men det kan bespara dig både problem och minska åtgången av målarfärg.

FAQ Mer

BÄTTRE VIDHÄFTNING

En häftgrund gör det omöjlig möjligt att måla.

Blanka underlag

Till blanka, hårda och icke-porösa underlag såsom glas, kakel (glaserad keramik) och laminat använder man en häftgrund / vidhäftningsprimer som för att förbättra vidhäftningen och därmed göra ytan mindre repkänslig. 

Grundfärger
De grundfärger i vårt sortiment som fäster bäst på denna typ av underlag är Zinsser BIN, Fusion Ultra Grip och Dixie Belle Slick Sick. Till lite mjukare och böjbar plast (tänk matlåda eller innerkruka) är Rust-Oleum's plastprimer ofta mycket bra. 

Vi har extremt goda erfarenheter av den lösningmedelsburna Zinsser BIN som innehåller äkta shellack (inte Zinsser -BIN Advanced med syntetisk shellack). Fusion Ultra Grip och Dixie Belle Slick Stick är likvärdiga produkter baserade på akrylharts/resin. Vi har inte jämfört och testat deras kapacitet mot varandra och kan inte svara på om den ena är mer effektiv än den andra. Vi har dock fullt förtroende för Fusion Ultra Grip som vi haft i vårt sortiment mycket länge.

Anledningen till att en grundfärg har bättre vidhäftning än vanlig färg beror på att de är anpassade specifikt för det ändamålet, de innehåller inte en massa  ingredienser avsedda att tillgodose övriga behov och funktioner. Fusion Ultra Grip innehåller inte ens pigment utan är transparent... Det kan dock innebära att de är lite mer svårapplicerade. 

Applicering
Vid grundmålning använder de flesta en skumroller eller kortluggad fiberroller för att undvika penselmärken, men täck på att en skumroller kommer lösas upp av spriten i Zinsser BIN. De går att använda - men du behöver ett helt gäng rullar för att ta dig igenom en hel möbel.

Bästa tekniken för optimal vidhäftning på t.ex glas och laminat är enligt vår erfarenhet att rolla ett mycket tunt lager häftgrund, vänta 2 dygn och sedan rolla på ytterligare ett tunt lager (för en jämn applicering med tillräcklig täckning). Om du verkligen vill försäkra dig om att det sitter ordentligt kan du låta grundfärgen erhålla full vidhäftning genom att vänta en vecka innan du utför ett reptest för kontroll.

Notering: För optimal vidhäftning är det viktigt att inte stänga inne fukt genom att applicera ett för tjockt lager eller ett måla ett nytt lager för tidigt. Om färgen får mer tid att härda minskar också risken att fukt från nästa lager löser upp det första lagret. 

Härdning
Härdning av målarfärg kan ta mellan 2-4 veckor (beroende på färgsort), innan dess bör inte ytan utsättas för kraftigt belastning och slitage. 

Problem med färg som inte sitter bra
Ett lager lack ovanpå färgen kan ge extra skydd (speciellt på mattare färger), men har du inte bra vidhäftning mot underlaget kan du inte rädda situationen genom att stänga in problemet med ett lack. Det behöver tyvärr åtgärdas från grunden. Har du flagnande färg kan du dock bromsa utvecklingen genom att "limma fast lösa kanter" med ett lack. Det är inte en hållbar och permanent lösning men kan vara helt OK om du t.ex målar med Milk Paint är är ute efter en "chippy look".

FAQ Mer

Feta underlag

Inga målarfärger tycker om feta underlag mättade med olja - speciellt inte vattenburna färger!
Vatten och olja blandar sig inte frivilligt med varandra och det feta underlaget avvisar den vattenburna färgen så att vidhäftningen påverkas negativt. Dessutom kan oljan tränga igenom målarfärgen och orsaka fläckar på ytan.

Feta träslag och inoljade ytor
Teak är ett bra exempel på ett fett träslag som kan vara lite vårare att måla, därutöver är teak ofta behandlat med teakolja... och som om det inte skulle räcka så är det ett hårt träslag. Ett hårt träslag med hög densitet gör det svårare för ytbehandlingar att träna ner på djupet, de absorberas helt enkelt inte på samma sätt som hos mer porösa träslag. Många trärena möbler är inoljade, t.ex köksbord i ek... så var uppmärksam även när du ska måla till synes "rent trä" som inte är helt nytillverkat.

Ytor målade med oljefärg 
Våra kunder har mestadels goda erfarenheter fån målning av ytor som tidigare är målade med t.ex. linoljefärg. Men använder man vattenburen färg eller lack  över oljeburna produkter är det mycket viktigt att det inte är "färskt". Oljorna måste ha härdat fullständigt och det kan ta flera månader... noggrant underarbete är ett måste och en bra grundfärg är att rekommendera. Zinsser BIN är alltid ett säkert kort, men även den vattenburna Zinsser Smart Prime har visat sig klara det galant (om grundarbetet är noggrant och korrekt utfört).

Rengöring av feta och oljiga underlag 
Terpentin och mineralterpentin (nafta) är utmärkta fettlösare och avfettare och de är mera effektiva än vattenburna alkaliska avfettare (målartvätt med högt pH-värde), men de är inte lika bra för vår hälsa och miljö. Numera finns det dock lågaromatiska alternativ som inte har så stark doft. Använder du lacknafta (petroleumprodukt) så avdunstar det mesta inom de första fyra timmarna, men lite oljiga rester kan finnas kvar och lägga sig som en hinna över ytan. Lacknaftan kan sedan påverka grundfärgen du sedan använder så det är viktigt att eftertorkar ordentligt. Alkoholer som T-sprit (etanol) och Isopropanol är bra avfettare som kan användas till att avlägsnar oljiga rester och beläggningar samt torka ut ytan.

Till feta träslag och härdade oljeprodukter kan vi tycka att det räcker bra med alkalisk målartvätt (lätt frätande), ordentlig uppruggning av ytan (det kan även få rengöringsmedlet att tränga ner djupare) och en bra grundfärg. Ska du lösa upp ett tjock lager härdat vax kan det dock krävas lite effektivare eller starkare produkter (t.ex. terpentin, nafta eller färgborttagningsmedel som Autentico Bio-strip).

Grundmålning
Till mycket feta underlag är det bättre att använda lösningsmedelsburna olje- eller alkydgrundfärger än vattenburna, både olja och shellack kommer bättre överens med feta underlag än vad vatten gör - och lösningsmedlet kan bana vägen och möjliggöra en djupare penetration med bättre vidhäftning. Här är grundfärgen Zinsser BIN vårt förstahandsval (som även spärrar eventuell genomblödning av olja och minskar risken för fläckar). Första laget kan du eventuellt förtunna med T-sprit för lättare utstrykning och djupare absorption. Efter din omilda behandling har säkert träfibrerna rest sig lite, så du kan behöva slipa ytan lätt innan nästa lager av Zinsser BIN appliceras för att få en slät yta.

Använder du vattenburen grundfärg kanske du i värsta fall behöver använda två olika... en för vidhäftning och en för att spärra genomträngning av olja och tanniner. 


FAQ Mer

Vaxade Ytor

Ett möbelvax lägger sig som en fet vattenavvisande film över hela ytan... och en vattenburen målarfärg är inte välkommen! 
Vi har åtskilliga kunder som målar om sina vaxade möbler utan problem, men det är inget som vårt sunda förnuft känner oss bekväma med att rekommendera. I dekorativt måleri används vax och oljor när vi INTE villa att färgen ska fästa - för att skapa olika effekter och för att färgen ska vara lätt att nöta bort för ett antikt eller väderbitet utseende.

Måla direkt på vaxad möbel
Det är dock fullt möjligt att måla en vaxad möbel utan att avlägsna allt gammalt vax, det är återigen en fråga om vilken kvalitet och hållbarhet du vill ha på arbetet. I bland går det bra bra som helst, men ibland kan man stöta på problem. Det finns dock några viktiga hållpunkter som du inte bör ignorera:

  • Vaxet måste vara fullständigt genomhärdat! I normala fall kan det ta 3-4 veckor, men tjockare appliceringar och fuktiga klimat kan förlänga tiden med flera månader. Ju längre du väntar desto bättre!
  • Gör en ordentlig avfettning av ytan med alkaliskt rengöringsmedel eller mineralsprit.
  • Du måste rugga upp ytan som ska målas för att ge färgen något att greppa tag i (vilket kan vara omständligt när vaxet täpper igen sandpappret) . 
  • För bäst resultat rekommendera vi grundmålning med Zinsser BIN.
  • Våra rekommendationer
    Om du drar med nageln över ytan och får loss vax - så är lagret för tjockt och mjukt för målning. Målar du nu innebär det i princip att du målar på ett instabilt vax och inte på fast mark. Även om det är möjligt att färgsätta vaxet med målarfärg, kan du inte räkna att bindningen blir stark. Du får med andra ord en yta som lätt nöts ner till vaxet och som kan repas hela vägen ner till underlaget av ett vasst föremål.

    Borttagning av vax

  • Du kan försiktig skrapa/hyvla av vaxetmed en sickel eller stålspackel (sök "sickel" på YouTube).
  • Vax innehåller oftast terpentin som lösningsmedel. Terpentin samt mineralterpentin (nafta) är utmärkta fettlösare och när det kommer till att lösa upp härdat vax är de är mycket mer effektiva än vattenburna alkaliska rengöringsmedel. De är tyvärr inte lika bra för vår hälsa och miljö, men numera finns lågaromatiska alternativ som inte har så stark doft. Du kan använda stålull till till att "skrubba" bort vaxet. 
  • Autentico Bio-Strip är ett färgborttagningsmedel används till avlägsna både vax och färg för att få tillbaka en trären yta. Bio Strip är otroligt effektivt och fungerar utmärkt på vattenbaserade filmbildande färger, vattenburna akryllack och möbelvax (däremot inte oljefärg och oljeburna lacker). Det kan dock bli vansinnigt kladdigt och du behöver Autentico Omniclean (absolut bäst!) för att eftertvätta och få bort alla rester.

  • Grundmålning 
    Till mycket feta underlag är det bättre att använda lösningsmedelsburna grundfärger än vattenburna, både olja och shellack kommer bättre överens med feta underlag än vad vatten gör - och lösningsmedlet banar vägen och ger en djupare penetration. Till tidigare vaxade ytor brukar det dock gå bra att måla med vattenburna grundfärger (om grundarbetet är korrekt utfört), men Zinsser BIN Advanced, Autentico Primer och Dixie Belle Boss har tyvärr inte alls lika god vidhäftning som Zinnser BIN med äkta shellack (varken på blanka eller feta underlag). De passar helt enkelt bäst till matta ytor och rent trä - så vill du samtidigt blockera genomblödning kan det eventuellt bli knepigare.

    FAQ Mer

    Ytbeläggningar

    Beläggningar och kemikalier
    Många nyproducerade möbler förses med skyddande och avvisande beläggningar, men även äldre möbler, stenklinkers och textil kan vara behandlade med möbelpolish, impregneringar och sealers innehållande olika oljor samt silikon- och teflonliknande ämnen söm gör att färgen inte fäster alls utan går att dra av i stora flagor. Flamskyddsmedel är något av det värsta du kan råka ut för (vanligt till MDF-spiskransen runt eldstäder som använder gelé- och etanol till förbränning).

    Åtgärd: Skyddsbeläggningen måste bort! Antingen är det grovslipen som åker fram eller något starkt lösningsmedel. Eftersom man oftast inte vet exakt vad man har att göra med får man ibland prova sig fram för att se vad som fungerar, börja med det du har hemma... det kanske finns en flaska förtunning, lacknafta, aceton, T-Röd, Isopropanol eller ren bensin i garaget? 

    Plaster
    Moderna "mjuka" laminat, plastfolier och dekorplaster kan innehålla ämnen och kemikalier som gör dem svåra att måla. Mjukgörande ftalater kan påverka målarfärgens härdning och bindning, vilket i sin tur kan leda till att färgen helt enkelt inte fäster alls eller blir mycket repkänslig.

    Åtgärd: Ordentlig uppruggning av ytan och rengöring med T-Röd samt grundmålning med Rust-Oleum Plastic Primer eller Zinsser BIN är vårt bästa förslag (gissning).

    Rengöring & Grundmålning
    Faktum är att mindre hälsosamma och miljövänliga alternativ är mer effektiva när problemen slår till på full allvar. Lacknafta och T-röd är mer effektivt än målartvätt och såpa... Olje- och lösningsburna grundfärger är mer effektiva än vattenburna... och när ingen annat fungerar brukar Zinsser BIN vara räddaren i nöden! 

    Vi kanske själva skulle göra andra val... men det är svårt att rekommendera "snällare" alternativ när det eventuellt kan resultera i ett svagare resultat. Förlusten av produkteffektivitet måste helt enkelt kompenseras för genom större noggrannhet, mer arbete och längre arbetstid samt eventuellt fler produkter och en högre kostnad. Ibland kanske man helt enkelt måste acceptera att allt inte lämpligt eller avsett att målas.

    FAQ Mer

    FÖREBYGGA MISSFÄRGNING OCH KRACKELERING
    En spärrgrund ser till att problem stannar där de ska och att din målade yta håller sig vacker länge.

    Kvistar, kåda och tanniner

    Rent trä
    Obehandlade träslag innehållande höga halter tanniner som t.ex tall (furu), kastanj, ek och mahogny behöver grundmålas med en isolerande primer (isolergrund, spärrgrund, stain blocking primer...) för att förhindra genomblödning, som annars letar sig upp till ytan och missfärgar den. Det är speciellt viktigt på färskt virke samt när du målar med vita och ljusa kulörer, men även på svarta kulörer kan kåda tränga igenom och vätska från kvistar visa sig som mörka runda fläckar.

    Klarlackade möbler
    Om en möbel är tidigare målad så kan man (förhoppningsvis) utgå från grundarbetet är ordentligt gjort från början och att kvistarna redan är isolerade, men klarlackade möbler (t.ex lackad furu) kan blöda igenom. De moderna vattenbaserade lacken ger som regel inte ett fullgott skydd mot kvistar och tanniner. Ett lack erbjuder visserligen en extra barriär som kan fördröja genomträngning, men om inte lacket har mer avancerade spärrande komponenter och egenskaper kommer missfärgningen med största sannolikhet komma krypande, förr eller senare. Dessutom försvagas ytfilmen när du slipar för att rugga upp ytan. Däremot kan det gå bra att måla äldre möbler (även betsade), då det var vanligare med grundning, lackning och polering med shellack och oljeburna produkter.

    Test
    De flesta väljer att inte grundmåla per automatik, utan endast ha en grundfärg hemma i beredskap om missfärgningar skulle dyka upp under själva målningsprocessen. Om missfärgning uppstår när direkt när du målar det första lagret måste du definitivt avbryta och använda en spärrande grundfärg - det hjälper INTE inte att måla fler lager färg istället. Vi vill också utföra några fler varningar:

    • Ibland har man otur och missfärgningarna framträder först efter att färgen har förseglats eller ytbehandlats. Lack och vax har en irriterande förmåga att "dra upp" föroreningar och tanniner till ytan.
    • Svåra fall av genomblödning ger sig som regel till känna omedelbart, men ibland kommer inte missfärgningar krypande förrän långt senare. Det kan handla om månader eller till och med år - men oavsett när det händer är det inte roligt när det inträffar.
    Vi rekommenderar att du tar det säkra för det osäkra och alltid grundmålar innan vita och ljusa nyanser, på både rent och lackat trä. Även om du själv inte tycker att det spelar så stor roll om det blöder igenom lite... tro oss, det gör det. Det är inte vackert! 

    Känner du osäker? Utför ett test som inkluderar ett topplack eftersom det påskyndar processen och att du får bättre uppfattning om hur pass stor blödningsrisken är över lite längre tid (även om du inte planerar att lacka).

    Kvistlack
    OBS! Var försiktig med shellacksbaserat kvistlack... det innehåller ofta lite vax och kan ibland orsaka krackelering av den målade ytan, speciellt om det appliceras för tjockt och inte hunnit torka/härda ordentligt innan övermålning. Lacket är dock utmärkt om du uppskattar en naturlig krackelering eller om du vill att originalträt ska synas igenom t.ex. till slitningar och vita laseringar. Det blir sällan bra att punktmåla kvistar eftersom det kan ge ojämn absorption och lätt orsaka lite "blankare struktur" som kan synas även efter övermålning och leda fler lager färg behövs för att uppnå en enhetlig finish. 

    FAQ Mer

    Bets

    Möbler behandlade med betser av olika slag har berikats med kraftfulla pigment vilka kan blöda igenom rejält och orsaka missprydande gul-, rosa- eller rödaktiga områden och fläckar på den nymålade ytan. Speciellt "röda" betser är mycket potenta och kan vara vara svåra att få bukt med (ofta trämöbler från 1930-talet och 40-talet betsade med tanniner/garvsyra). Slipar du ner lacken ökar risken för rikligare genomblödning eftersom det betsade trät exponeras (rugga bara upp ytan lätt). Ofta har undersidan av bord och insidan av skåp inte lackerats och kan blöda mer ymnigt (ett tips kan vara att inte inte måla just dessa områden). 

    Indiska möbler är ofta både mörkbetsade och vaxade, så de kan bjuda på diverse svårigheter vid målning. 

    FAQ Mer

    Fläckar & obehagliga dofter

    Fläckar
    Även anda "vanliga" fläckar som uppkommit genom år av användning kan blöda igenom målarfärger. Det kan handla om matfläckar, fettfläckar, vinfläckar, vattenfläckar... Dessa behöver också isoleras, men ofta räcker en mer generell grundfärg som försetts med "lagom effektiva" spärrande egenskaper, t.ex. de vattenburna Zinsser Smart Prime och Autentico Undercoat. Rödvin kan dock likställas med bets eller genomblödning från röda träslag (innehåller tanniner) och till dessa fläckar är Autentico Primer och Dixie Belle Boss Bättre... eller vid värsta scenario den shellacksbaserade Zinsser-BIN.

    Lukter
    Rök eller unken lukt? 

    De alkaliska rengöringsmedlen Autentico Omiclean (lite högre koncentration) och Dixie Belle Pristine / White Lightning (TSP) är bra till detta. Eftertorka gärna med med vinäger eller ättika blandat med vatten, vilket både reducerar röklukt och hjälper till att pH-neuralisera underlaget igen. Vattenburna spärrande grundfärger som Autentico Primer och Dixie Belle Boss samt även Zinsser Smart Prime isolerar lättare dofter bra, men handlar det om rökskador från en brand eller riktigt kraftig lukt från cigarrettrökning - då är det Zinsser BIN som gäller.

    OBS! Det är lätt att glömma undersidan och insidan på möbler, det vill säga alla sidor på lådor och inuti skåp. Om du har att göra med kraftig lukt bör du överväga att lacka alla ytor som inte ska målas med klar shellack / kvistlack. 

    FAQ Mer

    Oönskad krackelering

    Är ytan du ska måla krackelerad?
    Har du använt krackeleringsmedel och ångrat dig? 
    Har du använt shellack/kvistlack och färgen krackelerar ovanpå?
    Krackelerar färgen av okänd anledning?

    Krackelering orsakas vanligen antingen av att något inte är som det ska med underlaget (ytbehandling), för tjocka lager färg och/eller för snabbt torkning (stekande solsken eller eller hårtork). Om underlaget inte är fast och stabilt så uppstår lätt krackelering, det kan handla om en flexibel beläggning som rör på sig. Räkna inte med att krackeleringen kommer försvinna av sig självt om du målar över eländet med ett extra lager färg, problem i underlaget finner nästan alltid sin väg upp till ytan igen, förr eller senare.

    Åtgärd
    Slipa ner så mycket som möjligt, åtminstone tillräckligt för att få ett helt slätt och jämnt underlag. Rengör sedan noga och isolera problemet. Det är inte alltid nödvändigt att använda en grundfärg/spärrgrund.  Åtskilliga kunder har lyckats få stopp på diverse krackeleringar med hjälp av vanligt lack (som t.ex. Polyvine Decorators Varnish). Fusion Ultra Grip har också fungerat bra när shellack/kvistlack orsakat krackelering (efter att shellacken fått torka några dagar). Är krackeleringen däremot orsakad av möbelpolish, oljor, silikoner eller ftalater (mjukgörare i plast) så har du bättre chanser att lyckas med T-röd och  Zinsser BIN.

    FAQ Mer

    Olika spärrande grundfärger

    Vattenburna
    Många av de moderna vattenburna spärrande grundfärgerna är riktigt bra och de räcker i de allra flesta fall till att förhindra genomblödning från underlaget, de är dessutom mycket trevligare att måla med än lösningsmedels-och oljeburna grundfärger. Men ibland råkar man ut för en riktig blödare... och vill du bespara dig 10 lager så är chanserna betydligt bättre med Zinnser BIN (lösningsmedelburen med äkra shellack). Ska du måla med en vit kulör på rent trä och vill behålla den krispa vita färgen färgen så länge det bara är möjligt (t.ex. köksluckor i massivt trä), då är det också bättre att satsa på Zinsser-BIN direkt.

    Viktigt att komma ihåg: De är inga vidhäftningsprimers! 
    De vattenburna Zinsser BIN Advanced, Autentico Primer och Dixie Belle Boss har tyvärr inte alls lika goda vidhäftande egenskaper som Zinnser BIN, varken på blanka eller feta underlag. De passar helt enkelt bäst till mattslipade ytor och rent trä. Vill du ha både god vidhäftning och spärrande egenspaper (t.ex. blödande fanér) så kan det innebär att du behöver två grundfärger; först en häftgrund och sen en spärrgrund.

    Lösningsmedelsburna 
    Oljeburna grundfärger är som regel mer effektiva när det gäller att förhindra tanniner från att tränga igenom målarfärger, överlägsen alla andra grundfärger är shellacksbaserade Zinsser BIN (lösningsmedelsburen).

    Kvistlack
    OBS! Var försiktig med shellacksbaserat kvistlack... det innehåller ofta lite vax och kan ibland orsaka krackelering av den målade ytan, speciellt om det appliceras för tjockt och inte hunnit torka/härda ordentligt innan övermålning. Lacket är dock utmärkt om du uppskattar en naturlig krackelering eller om du vill att originalträt ska synas igenom t.ex. till slitningar och vita laseringar. Det blir sällan bra att punktmåla kvistar eftersom det kan ge ojämn absorption och lätt orsaka lite "blankare struktur" som kan synas även efter övermålning och leda fler lager färg behövs för att uppnå en enhetlig finish. 

     

    FAQ Mer

    OPTIMALT UNDERLAG 
    En täckgrund eller en sealer ger dig en stabil och enhetlig grund som får din målarfärg att prestera optimalt.

    Löst och kritande material

    Underlaget måste vara fast innan målning. 

    Pudriga underlag
    Färgen fäster inte bättre än det du målar på, målar du på löst sittande material kommer även färgen att sitta löst. 
    Mjölet på bakbordet hindrar effektivt degen från att fastna... det samma gäller målarfärg på ett pudrigt underlag. Porösa och ömtåliga underlag behöver bindas och förseglas innan målning. En målarfärg lägger sig som en film på ytan, medan en sealer oftast penetrerar djupare och fyller porerna porerna (lite likt ett lim som stärker underlaget). Till detta kan Autentico Sealer användas eller en grundfärg med god bindande egenskaper (avsedd för ändamålet).

    Flagnande färg
    Löst sittande och flagnade färg måste naturligtvis bort innan målning. 

    Det bästa är att ta bort all färg ner till rent trä och till det kan du använda färgborttagningsmedel som t.ex. Autentico Bio-Strip (till vattenburna färger) eller Roseal Stripper (till oljeburna färger).

    Du kan också skrapa bort färg som sitter löst med färgskrapa  eller sickel och sedan slip ytan jämn och slät. Finns det fortfarande färg kvar på underlaget kan det vara bra att "baka in och limma fast färgresterna" med en häftgrund/bindemedel t.ex. Fusion Ultra Grip. Det kan motverka att den äldre färgen som finns kvar under den nymålade släpper från underlaget.

    FAQ Mer

    Sugande underlag och ojämn absorption

    Mycket sugande underlag
    Är underlaget mycket sugande blir svårare att måla slätt och jämnt eftersom färgen torkar snabbare. Halvtorr färg lyfts lätt från underlaget med penseln eller rollern och skapar en grynig struktur. Det är inte nödvändigt att grundmåla, men det kan underlätta avsevärt när du strävar efter snyggt och slätt resultat utan appliceringsmärken. Detta gäller speciellt om du målar med lite blankare färger (Dixie Belle Silk, Autentico Versante Eggshell och Vivace) eftersom märken och penseldrag blir mer framträdande när ljuset reflekteras mot ytan. Är underlaget mindre sugande blir färgen mer läppapplicerad och de självutjämnande egenskaperna förbättras eftersom färgen flyter ut bättre.  

    Det finns lite olika alternativ att tillgå... så använd vad du har hemma. För det här ändamålet är det fördelaktigt att späda ut produkterna med litevatten så att de får en tunnare konsistens:

    • Autentico Sealer är naturligtvis perfekt eftersom den är avsedd att penetrera och försegla olika underlag.
    • Du kan också använda ett lättmålat matt lack (Polyvine Decorator Varnish Dead Flat) 
    • Zinsser Smart Prime är en lättmålad grundfärg med mycket bra utflytande egenskaper.
    • Har du inget annat till hands kan du också späda ut det första lagret av målarfärg, men det kan behövas ganska rikligt med vatten (speciellt kritfärger är lite tjocka). 

    Rent trä
    Rent trä är lite känsligt för vatten, så späder du ut en grundfärg till första lagret får du räkna med att slipa ner träfibrer som rest sig. Späd definitivt inte ut nästa lager grundfärg om du vill att den ska blockera tanniner optimalt.

    Tips:  Tillsätta en extender till målarfärgen. Det är en färgtillsats som förlänger torktiden och förbättrar de självutjämnande egenskaperna.

    Lagningar och ojämn absorption
    Lagar du sprickor eller andra skador kommer ditt underlag bestå av olika material. Ytan kan utgöras av både rent trä, målarfärg, lack, spackel, lim och träfyllnadsmedel... alla med olika ytstruktur och porositet. Detta gör att olika mycket färg kommer sugas upp och den målade ytan kan se flammigt ut. Du kan kompensera för detta genom att applicera flera lager färg, men arbetar du med en färg som har sämre täckning är det nästan nödvändigt att grundmåla för att få ett jämnt och enhetligt underlag (se bättre täckning och färgdjup nedan). Till detta är generella grundfärger (täckgrund) som Zinsser Smart Prime och Autentico Undercoat mycket bra.

    FAQ Mer

    Bättre täckning och färgdjup

    Kulörer med sämre täckförmåga
    Det finns flera kulörer (inom alla färgsorter och varumärken) som har sämre täckning än andra. Med dem kan det vara svårare att få en jämn täckning och det krävs ofta flera lager färg för att fullt färgdjup och jämn täckning.  Det handlar om att pigment i grunden är olika potenta, vissa är svagare och mer transparenta till sin natur samt att visa kulörer måste vara mer eller mindre transparenta för att få sitt färgdjup eller sin vibrans.  Det gäller flera mörka, starka och klara nyanser.

    Grundfärger
    Vid sämre kulörtäckning är både Autentico Undercoat och Zinsser Smart Prime är bra grundfärger. Autentico Undercoat är ljus/mellangrå och Zinsser Smart Prime är vit men kan brytas till en grå nyans eller mot samma kulör som färgen du ska måla med. 

    • En grå grundfärg är bra när du upplever att en ljus färg har dålig täckning på ett mörkt underlag eller tvärt om (t.ex när du målar en svart möbel vit). Den grå grundfärgen erbjuder ett mellansteg som gör övergången smidare och bidrar till en jämnare kulör samt besparar dig onödigt många lager färg.
    • Starka och klara nyanser som t.ex. rött och gult får mycket bättre täckning och färgdjup ovanpå en grå grundfärg än ett vitt underlag. Det gäller även flera djupa,  klara och vibrerande blå-gröna nyanser (som inte innehåller så mycket svart eller vitt pigment). 

    Metallfärger
    Metallfärger måste också ha en transparent bas för att ljuset ska kunna reflekteras mot metallpartiklarna och färgen glittra och skimra. De har därmed sämre täckning än vanliga färger och underlagets färg har mycket stort betydelse för resultatet.  Tillsätter du t.ex- pärlemorpigment till en opak färg får täcks de av målarfärg och metalleffekten reduceras eller uteblir helt.
     För bättre täckning vid målning med metallfärger rekommenderar vi att du grundmålar med en närliggande kulör eller en kulör som förstärker nyansen eller effekten du önskar t.ex. en mörkare, ljusare eller kompletterande färg (svarta och mörkt gröna undertoner ger en guldfärg med en mer antik framtoning, medan röda undertoner ger en varmare nyans). 

    FAQ Mer