MÅLA KRUKOR

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD
Mer utförlig information kommer så småningom. De flesta frågor vi får handlar främst om krukor för utomhus... och än så länge är det vinter, så och denna sida är inte vår högsta prioritet.

Viktigt att tänka på
Risken som finns med att med att måla krukor generellt, är att vatten från jorden tränger igenom krukan och får färgen på utsidan att lyfta (flaga). Hur lyckat det blir påverkas därför av flera faktorer:

♦ Gäller det plastkruka, porös terrakotta, glaserad keramik eller trä...?
♦ Är krukans insida blank och tät för att inte vatten ska tränga genom krukan? 
♦ Målar du med en tät filmbildande färg eller en öppen färg som kan andas?

Valet av färg
Valet av färg påverkas av om ytan som ska målas är matt och sugande eller blank och tät...

De flesta av våra kunder har använt Versante Matt till krukor, men Versante Eggshell som är lite blankare är tåligare och lättare att hålla ren (de behöver ingen försegling). Versante matt har bättre vidhäftning på blanka ytor. Jag tror faktiskt inte jag stått stött på någon som haft problem med Versante Matt (varken inomhus eller utomhus), jag tror att den har klarat av lite mer påfrestningar av den här typen än t.ex Fusion Mineral Paint. 

Plast
På mjuka plastkrukor är Fusion Mineral Paint ett utmärkt val, eftersom akrylfärgen är mer rörlig och flexibel än mineralfärgerna. På mer kraftiga och stabila krukor är även Autentico Versante och Dixie Belle Silk All-In-One lämpliga. Oavsett färgsort kan det vara bra att använda en vidhäftnings primer. Mjuka plaster kräver ofta en speciell grundfärg avsedd för plast.

Terrakotta & Trä
På obehandlat och poröst material, exempelvis de klassiska terrakottakrukorna, är det allra bästa att bara måla med en porös krit / eller mineralfärg  som Autentico Vintage eller Milk Paint (och inte försegla). De är diffusionsöppna och tillåter fukt att vandra in och ut Men ytan kommer vara svår att rengöra och hålla fräsch, det blir en lite mer naturlig och patinerad "trädgårds-look".

Glaserade krukor
Du kan i princip måla med vilken färg som helst, men för bästa vidhäftning behöver du använda en vidhäftningsprimer.

Tips!
Du kan minska risken för fuktgenomträngning 
genom att kan du täta insidan av krukan (måla eller lacka) samt använda innerkruka till din planta.