Varukorg
Total summa: 0,00 SEK Till kassan Fortsätt att handla
MÅLA TEXTIL
Kan man måla på tyg och läder?
Javisst kan man det... men att måla på tyg som en genväg till att klä om en möbel är egentligen inte något vi vill rekommendera... Varför? Helt enkelt för att vi älskar textil som mjukt och levande står i vacker kontrast till trä och andra hårda material. Målat tyg blir alltid blir stelare. det förlorar sin följsamhet och lyster... materialet varken känns eller ser ut som textil längre.
Är det värt att måla?
Oavsett vad vi tycker... så är intresset är enormt!
Att måla tyg är en trend som inte verkar vilja avta, snarare tvärt om. Den här sidan har varit en av våra mest besökta sedan vår start år 2014 och vi har en aldrig sinande ström av inkommande frågor gällande målning av klädda möbler.
Det är också väldigt många som lyckas och är jättenöjda med sina resultat, men försäkra dig om att dina förväntningar är realistiska och att både möbeln och tyget lämpar sig för målning innan du sätter igång. Räkna med att känslan kommer bli mer lik läder, mocka eller vinyl...vilket inte alls behöver vara fel!
Olika slags textil
Tyget kan vara både tunt eller tjockt samt ha fin eller grov struktur .. men generellt gäller att enfärgade, släta och spända tyger blir bättre än löst sittande, luddiga och mönstrade.
På mer "olämpliga tyger" kan det bli mycket fint att bara måla detaljer (stämpling, schablonmålning eller frimålaning) eller bara förändra och/eller fräscha upp nyansen lite med en "wash" bestående av färgat vatten (inte ett heltäckande resultat).
OBS! Tänk också på att textil kan vara impregnerat och därmed vattenavvisande vilket kan ställa till bekymmer vid målning (måla inte dina markiser). Testa någonstans där det inte syns för att se om du blir nöjd med resultatet.
Det vävda mönstret som såg tufsigt och slitet ut efter målning har åtgärdats med ett par extra lager färg, lätt slipning samt maskering med ett nytt schablonmålat mönstermotiv. Ett lite blankare lack passade utmärkt som avslut eftersom det gällde ett kraftigt och hårt spänt tyg som redan var stelt... och på grund av att fotpallen naturligtvis används av fötter.
Olika slags målarfärger
Valet av färg kan påverkas av vad som ska målas, vilket slags tyg som ska målas, hur det ska användas och vart det ska ska användas... men egentligen spelar det inte så stor roll vilken färg du använder.
Porösa mineralfärger
De mest populära färgerna till textil är mineralfärgerna Autentico Vintage och Dixie Belle Chalk Mineral Paint tillsammans med möbelvax. Det är porösa och öppna färger som penetrerar tyget och tar åt sig vaxet mycket bra. Vaxet gör tyget mer smidig och följsamt, vilket minskar risken för sprickbildning. Även Milk Paint går bra att använda. Dixie Belle Chalk Mineral Paint har mycket bra täckkraft även när det kommer till klara, starka och mörka kulörer... så ska du måla knallrött är det den vi rekommenderar.
Filmbildande Färger
Autentico Versante, Dixie Belle Silk All-In-One och Fusion Mineral Paint och Fusion Mineral Paint är filmbildande, lite hårdare och stelare färger. Ska du måla textil för utomhusbruk är det någon av dem du ska använda. Likaså kan det vara fördelaktigt när du målar med vitt (eller andra ljusa färger) eftersom de är mer vattentåliga och klarar rengöring bättre om det skulle bli nödvändigt att lösa upp en svårare fläck.
Autentico Versante (lite tjockare konsistens än de övriga) är bra val till schablonmålning och när du endast målar mindre detaljer eftersom du inte behöver avsluta med. Risken att det målade tyget ska färga av sig är också minimal.
Fusion Mineral Paint (som är en ren akrylfärg) har bra flexibilitet och spricker inte lika lätt som en mineralfärg. Sprickbildning kan ske på rörliga underlag om färgen inte sugs upp så bra av tyget så att det ovanpåliggande färglagret blir för tjockt. Det kan t.ex vara fallet om du måste måla ett tjockt heltäckande lager färg för att få full täckning. Fusion Mineral Paint är en färg som passar mycket bra till läder och vinyl.
Stämpelfärg
Stämpelfärg är naturligtvis mycket bra till mycket bra mönsterstämpling av textil med hjälp av dekorstämplar.
Pigmentkoncentrat
Rena pigmentkoncentrat kan också spädas med vatten och användas infärgning av textil. Du får en mycket tunn och djupt penetrerade vätska med hög pigmentering och täckkraft. Ordentlig försegling är dock absolut nödvändigt för att inte tyget ska färga av sig.
Färgade vax
Man kan också använda färgade vaxer och pastor. Ett färgat vax är absolut något att överväga innan du målar läder, fungerar lite som en konditionerande "skoputs" som kan fräscha upp, fördjupa och förändra nyansen. Färgade vaxer och pastor är också bra till schablonmålning eftersom den tjocka konsistensen förhindrar färg blöd och ger oskarpa linjer.
Photo credit: @katiamarkina_ezcaray / @RobinCreations.Ltd
Hur mycket färg går åt?
Omöjligt att uppskatta, men räkna med att du behöver mer än du tror! För en yta av samma storlek kan en kund behöva 500ml och en annan 1 liter.... Vad som framförallt påverkar åtgången är:
För ett lyckat resultat, se till att måla med en kraftigt pigmenterad nyans... men välj ännu hellre en kulör som inte skiljer sig så mycket frånursprungsfärgen. Ju mer färg som används, desto stelare blir tyget.
Hur gör jag?
Att måla på tyg skiljer sig mycket från att måla hårda ytor och det kommer sannolikt krävas flera lager och gå åt mer färg eftersom tyget suger åt sig på ett helt annat sätt (speciellt om det är en stoppad sits).
Verktyg
För att bättre komma ner i tygets struktur kan det ibland vara lättare att att stöppla (dutta) ner färgen med en lite skruttig och ojämn pensel med naturborst, t.ex en rund vaxborste. Det gäller speciellt för lite kraftigare tyger med grövre struktur. Målar du som vanligt med en platt och slät pensel kan du få penselmärken (speciellt om färgen är lite för tjock) som gör att det ser mer målat ut. Till släta och känsliga tyger kan det gå utmärkt att använda en skum- eller filtroller (eller en svamp). Se också till att du har en trasa nära till hands så att du kan torka upp färg som droppar.
Späd färgen
Tunna ut färgen med vatten (10-20%), speciellt viktigt när du använder lite tjockare mineralfärger. Ett för tjockt lager färg riskerar att lägga sig ovanpå tyget och orsaka sprickbildning och färgkakor efter att det torkat. Alternativt kan du förspraya tyget med vatten Innan du börjar måla (med en blomspruta) så att det är fuktigt men inte dyngsurt och/eller regelbundet doppa penseln i en skål med vatten när du sprider ut färgen och arbetar in den i tyget. Prova dig fram, färgen ska helst absorberas väl av tyget, men använder du för mycket vatten kan du behöva måla väldigt många lager och riskerar en dyngsur stoppning som aldrig torkar.
Teknik
Fällning
Färgen kan fälla lite om du har otur, men oftast gör den det inte (om du inte blöter upp den). Det handlar om ett överskott av färg och pigment. Jämför med att försöka tvätta bort färgstänk på kläder, en del färg får du bort men färgfläcken finns kvar. Du kan inte "skölja ur" en stolsits på samma sätt som du kan med ett löst tygstycke. Oftast är inte detta ett problem om du låter färgen torka och härda ordentlig innan användning (flesta färger har upp till tre veckor för full härdning). Riktigt kraftfulla färger/pigment kan vara extra viktiga att efterbehandla noga för att minska risken för att de färgar av sig (gäller framförallt Autentico Vintage).xxx
Efterbehandling med vax
Vax rekommenderas alltid till de porösa kritfärgerna som Autentico Vintage, Dixie Belle Chalk Mineral Paint och Milk Paint är att förhindra eventuell fällning samt för att få att få ett mjukare och mer flexibelt tyg. Har du målat med en filmbildande, slitstark, vattentålig färg är det inte alltid nödvändigt att försegla ytan för att skydda den, men det rekommenderas oftast ändå för att göra tyget med avvisande (gäller matta färger). Vaxet tätar porerna i ytan och förhindrar att fläckar biter sig fast och gör tyget lättare att torka av. Vax ger en viss glans till tyget och känslan blir lite läderaktig. Autenticos vaxer är de mjukaste och enklaste att sprida ut. Du kan använda ofärgade... eller färgade om du vill tillföra lite mer pigment.
Det går också att försegla porösa färger med Autentico Vintage Sealer men ytan blir strävare och svårare att hålla ren och torka av. Även akryllacker går att använda på textil, t.ex Polyvines Decorator Varnish (finns som både färgade och ofärgade). Det skiljer sig inte så mycket från att använda akrylfärg.
Total summa: 0,00 SEK Till kassan Fortsätt att handla