Kommer snart!
SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD
Webbutiken är öppen som vanligt!

Sidan kommer fyllas på med fler frågor och svar eftersom...
Du kan också läsa om Autenticos produkter i webbutikens varubeskrivning (under vald produkt). 

 

Vad är kritfärg?

Chalk Paint är en en beskrivande term för en färg som innehåller krita som fyllnadsmedel. Precis som med alla produkter är det övrigt innehåll och kvalitén på ingredienserna som ger färgen dess egenskaper. Alla kritfärger på marknaden är olika, en färg kan innehålla på kalciumkarbonat som sin huvudsakliga ingrediens, medan andra kan ha krita endast som ett litet extra tillskott till en annan sorts färg (akryl/latexfärg). Autenticos färger innehåller en mycket hög andel krita, möbelfärgen Vintage innehåller över 35% kalciumkarbonat vilket bidrar som både konsistensgivare och ger god vidhäftning (p.g.a sin matthet/strävhet) samt ökad täckförmåga. Fasta ingredienser (pigment, tillsatser och fyllnadsmedel) är som regel dyrare än lösningsmedel (t.ex vatten) och mängden i formuleringarna avspeglar sig i färgens kvalitet och pris. 


FAQ Mer

Vad är skillnaden mellan kritfärg & kalkfärg?

Kritfärger innehåller finmald kalksten (kalciumkarbonat) medan kalkfärger består av våtsläckt kalk (kalciumhydroxid). Även om det handlar om kalkfärg i båda avseenden så är det stor skillnader i egenskaper, utseende och teknik vid applicering. Kritfärger fäster på de flesta underlag medan kalkfärger behöver ett sugande underlag, helst mineraliskt (det kan därför vara nödvändigt att först grundmåla med en kritfärg). Kalkfärgen ger mer struktur ett lite flammigt utseende medan kritfärgen är slät och jämn.

FAQ Mer

Vilken färgsort ska jag använda?

Autentico har många olika färger. Om du känner du dig osäker på vilken färg du ska välja och vad som passar ditt projekt så kan du läsa våra tips.

FAQ Mer

Vilken nyans ska jag välja?

Vi förstår att det är svårt att välja Autentico kulör, det finns många kulörer att välja på en del ser ut att ligga nära varandra i nyansen... men på en vägg eller en annan stor yta kan skillnaderna bli stora. Vi avhåller oss dock från att rekommendera kulörer till våra kunder eftersom risken är stor att du blir missnöjd. Vi vet helt inte vad som är rätt för dig och vad som passar i ditt hem och du behöver komma fram till ett eget beslut gällande valet av kulör.

Upplevelsen av färg och vad som passar till vad är högst personlig. Vad som känns behagligt och varmt för dig kan kännas hårt och kallt för någon annan... Vad du uppfattar som en beige kulör, kan uppfattas som grå av någon annan... Hur ser egentligen antikvitt, mossgrönt, mullvad, senapsgult, tomterött, vinrött, allmogeblått och duck egg ut?  Variationerna kan vara stora! Därutöver finns det många faktorer i miljön som påverkar nyansen, exempelvis andra färger i omgivningen samt ljusförhållandet (stort- eller litet ljusinsläpp, norr- eller söderljus, avsaknad av naturligt ljus och typ av belysning). Det hjälper tyvärr inte att mailar en bild - på vår dator ser färgerna sannolikt inte ut som de gör hemma hos dig.

Läs våra kulörbeskrivningar!
Vi har påbörjat ett jättestort arbete med att beskriva och jämföra de olika kulörerna i vår webbutik (du finner dem under respektive kulörval). Vi fyller på med fler beskrivningar och bilder i mån av tid... Utöver beskrivningarna visar vi även jämförande bilder. Observera att vi ibland  har vi justerat originalbilden för att förstärka och tydliggöra skillnaderna. Beskrivningarna är baserade på vilka pigment och pigmentkombinationer som används när vi bryter dem samt hur vi själva upplever de olika nyanserna i jämförelse med varandra (vilket kan skilja sig från hur du sedan upplever kulören du valt). Vi arbetar utifrån vår egen dator och gör helt enkelt så gott vi kan med de verktyg vi har till hands (på din dator kanske det ser annorlunda ut).

Här kan du också se våra beskrivningar, jämförelser och tips:

Köp färgprover om du känner dig osäker!

Vi tillhandahåller både färgkartor, små provbitar som vi målar själva samt mindre burkar med färg för provmålning i de flesta färger och kulörer.

FAQ Mer

Kan ni bryta färger efter NCS-systemet?

Nej, tyvärr. Färgerna bryts inte efter NCS-systemet (eller något annat system), utan alla recept är framtagna manuellt och kulörerna är unika för Autentico. Vi har tyvärr inga NCS-kartor att jämföra med och kan tyvärr inte tala om vilken nyans som ligger närmast en viss kod.

FAQ Mer

Kan ni blanda en färg åt mig?

Färgmatchning
Även om vi bryter Autenticos kulörer själva kan vi tyvärr inte erbjuda färgmatchning åt kunder. Vi har ingen utrustning till hjälp utan det måste göras med ögonmått och stor kännedom om hur de olika pigmenten interagerar med varandra och de olika färgbaserna. Det är både svårt, tidskrävande och kostsamt och leder till en hel del kasserad färg. Många kulörer går inte heller att åstadkomma utan överpigmentering vilket försvagar färgens egenskaper

Blanda en annan kulör
Du kan alltid själv blanda olika kulörer med varandra för att få fram den nyansen du vill ha. Så länge du inte blandar olika färgsorter med varandra, påverkas inte färgens kvalitet och funktion. Visst kan du också blanda Vintage med Versante, men då får du en hybrid med helt nya egenskaper och färgen kommer inte vara lika stark och slittålig som Versante...

Om du använder ratio 1:1 (lika delar) så kan vi ibland göra det åt dig (om det gäller samma färgsort). Om du t.ex vill ha en blandning mellan Vintage Nocturnal och Vintage Dark Chocolate så kan vi använda respektive recept för 500 ml och tillsätta dem till en burk med 1 L Vintage kalkbas för mörka kulörer. Det kräver att båda nyanserna använder samma kalkbas för att det ska fungera. Mycket generellt handlar det om att blanda ljusa kulörer, två mellankulörer eller två mörka kulörer med varandra. Vi kan t.ex. inte bryta en blandning mellan Bright White och Nocturnal, eftersom de använder olika kalkbaser (och du måste blanda dem manuellt själv). Att vi kan göra det i Vintage betyder inte heller automatiskt att vi kan göra det även i Versante (och Vice Versa). De olika färgsorterna använder olika recept och olika baser för samma kulörer. Det är lite komplicerat... men du kan alltid fråga oss om det är möjligt.

FAQ Mer

Vad innehåller Autenticos färger?

Kommer snart...

FAQ Mer

Hur mycket färg behöver jag?

Det är alltid svårt att uppskatta hur mycket färg som kommer att gå åt eftersom underlagets profil (färg och porositet) samt vilken nyans du målar har stor betydelse för färgåtgången.

Vintage, Versante, Velvet och Vivace
En liter färg räcker enligt leverantören till ca 8-13 m² en strykning. Som ett medelvärde brukar vi räkna med att 1L räcker till ca 10 m²/L och att 2 lager färg kommer behövas (vissa kulörer behöver fler). Lackfärgshybriden Vivace har högre åtgång, om du inte behöver en spärrgrund rekommenderar vi ofta att grundmåla med ett lager Versante Matt i samma kulör.

Venice och Volterra
Med dessa färger är det nästan omöjligt för oss att ens gissa hur mycket som kommer gå åt. Det beror helt och hållet på din appliceringsteknik; om du späder med vatten eller bygger upp struktur.

Här kan du du läsa mer om vad som påverkar färgårgången:

FAQ Mer

Behövs grundarbete och slipning?

Kommer snart...

FAQ Mer

Ska jag blanda färgen med vatten?

Kommer snart...

FAQ Mer

Hur många lager måste jag måla?

Kommer snart...


FAQ Mer

Varför täcker vissa kulörer så dåligt?

Är du en färgglad person som målar mycket kommer du snart upptäcka att olika kulörer kan skilja sig markant gällande täckförmåga och det antal lager med färg som krävs. Vissa vibranta kulörer är näst intill som omöjliga att erhålla god täckning med (gäller även många metallfärger)... men eftersom vi älskar dessa färger är det helt enkelt ett pris de flesta av oss är villiga att betala! Men det finns en del du kan göra för att få ett bättre resultat samt bespara dig både spara tid, arbete och pengar.

FAQ Mer

Hur får jag ett slätt resultat utan penselmärken?

Kommer snart...

FAQ Mer

Måste jag vaxa eller lacka?

Det beror på vilken av färgsort du använder, några av dem behöver förseglas och skyddas för att bli motståndskraftiga mot vatten och yttre påverkan. Till försegling kan du använda vax eller hårdvaxolja alternativt en en sealer eller ett lack.  

Vintage
Vintage är en porös och ömtålig färg som absolut måste förseglas för att bli stark, vatten- och smutsavvisande samt avtorkningsbar. Förseglas inte färgen kommer den lätt att nötas och repas dessutom drar den matta ytan till sig damm och få fläckar som är svåra att torka av och rengöra. Charmen med Vintage är just att är så porös och pudrig, det gör den mycket mottaglig för vax, olja och bets m.m.  

Versante 
Versante behöver inget extra skydd, men har du målat med Versante Matt så kan du använda ett tunt lager vax för att erhålla lite lyster och en mindre sträv yta (du kan också polera med ett ett mycket fint sandpapper eller en polerduk och lite olja). Färgade vaxer kan användas till patinering och olika effekter, men vaxet tränger inte djupt och nöts därför lättare bort än på en porös färg som Vintage.

Vivcae
Ytterligare försegling eller extra skydd i form av ett topplack är fullständigt onödigt. Vivace är troligen starkare än deras lacker! Visst kan du vaxa Vivace Matt (på samma sätt som du kan vaxa Versante Matt), men på kritiskt utsatta ställen som ett fönster utomhus kan ett täckande toppskikt potentiellt ställa till med mer skada, snare än erbjuda extra skydd. Inomhus kan du lacka ovanpå om du vill... men den enda fördelen är lacket som nöts i första hand, inte färgen (kan vara positivt om ditt lager med Vivace är lite för tunt).

Velvet
Velvets största tillgång är just att den är diffusionsöppen färg som andas och tillåter fuktvandring, men det gör den samtidig könslig för fläckar och svår att rentorka och det skulle behövas. Du kan försegla Velvet med Autentico Sealer, som inte heller är filmbildande. Du får en starkare färg som är mer motståndskraftig och lättare kan torkas av (men kan inte renskrubba med vatten som du kan med Versante). Velvet kan också lackas med Polyvine Decorators Varnish som är mikroporös och låter luft passera (men det är trots allt ett akryllack). Vill du ha en helt öppen färg ska du inte försegla Velvet alls. 

Volterra och Vivace
Venice är en diffusionsöppen färg som vid behov kan förseglas med Autentico Sealer precis som Velvet (men det är lite svårare och det kan påverka utseendet), använder du Venice till möbler är det också populärt att använda dekorativa färgade möbelvaxer. Volterra är en dekorativ färger som används för att skapa effekter, använd sealer, olja eller vax...eller inget alls. 

FAQ Mer

Kan jag använda vax och lack till leksaker?

Både Vintage och Versante är godkända till barn. Målar du med Versante så behöver du inte försegla ytan, men målar du med Vintage är det nödvändigt.

Produkter som är godkända till barn och är säkra till ytor som kommer i kontakt med födoämnen (ok att tugga på) är Autentico Sealer och Polyvines alla vattenburna lacker. Du kan också använda Fusions hampolja och deras möbelvaxer tillverkade av bivax och hampolja (innehåller lösningsmedel). Även om lösningsmedlen avdunstar känns det lite onödigt att rekommendera det till småbarn, när det finns bättre alternativ att stoppa i munnen.

FAQ Mer