KRITFÄRG
Kalkfärg innehåller pulver av kalksten 
(kalciumkarbonat)
De moderna kritfärgerna (chalk paint) har tagit DIY- världen med storm. Det minimala grundarbetet, den lättmålade färgen, de korta torktiderna och den vackra matta ytan har lockat till sig många nya entusiastiska möbelmålare. Allt fler vänder sig till målning för rekreation och avkoppling samt för att få utlopp för sin kreativitet.


Det vi kallar kritfärg är en målarfärg innehållande en stor andel krita, det vill säga kalkstenspulver. På engelska kallas den här typen av färg för chalk paint.

Många associerar kritfärg med traditionell limfärg tillverkad av benlim och krita, men det är en annan slags färg med helt andra egenskaper. Det finns enkla kritfärger som används tillsammans med traditionellt möbelvax för en vintagestil och det finns avancerade kritfärger till det moderna hemmet som imponerar med sin slitstyrka.


Credit: Painted Pieces Sweden Photo: Anette Jidlow


Vad innehåller kritfärg?

En färg får oftast sitt namn efter vilket bindemedel som används t.ex akrylfärg (akrylat), vinylfärg, alkydfärg eller oljefärg. Med det som bakgrund är namnet "kritfärg" lite missvisande. 

Moderna kritfärger
I kritfärger används inte kalciumkarbonat som bindemedel, det är ett fyllnadsämne som bidrar till önskvärda egenskaper (god vidhäftning, täckning och en matt yta). I de moderna kritfärgerna används vanligen någon form av harts (akryl, polyester, vinyl, polyuretan) som bindemedel. Variationen är stor gällande både andelen krita och kvalitén på bindemedel och andra ingredienser. Rena akrylhartser är förknippade med hög kvalitet medan färger av lite sämre (och billigare) kvalitet ofta innehåller PVA-lim (polyvinyl alkohol). 

Även om kritfärger använder både syntetiska bindemedel och pigment samt kemikalier som biocider (konserveringsmedel) kallas de ofta 100% naturliga av både färgtillverkare och de som säljer dem. Färgerna kan hålla hög kvalitet och anses vara säkra för både miljö- och hälsa, men (enligt oss) är de inte helt naturliga. Om du letar efter naturlig färg behöver du se längre än till den vilseledande marknadsföringen. Riktiga kalkfärger och kaseinfärger (Milk Paint) är mer naturliga, speciellt de som du blandar själv och hoppar över konserveringsmedel.

Om du senare vill måla om med en annan färg är det inga problem, de matta kritfärgerna utgör som regel en utmärkt häftgrund för annan färg (om du inte vaxat eller oljat ytan). Du behöver varken avlägsna den gamla färgen eller isolera den. Den fäller inte och löses inte upp av vattnet om du målar med en annan vattenbaserad färg ovanpå (de skiljer sig mycket från limfärg).

FAQ Mer

Måla med kritfärg

Kritfärger behöver inte förena sig med underlaget på samma sätt som den mer traditionella våtsläckta kalkfärgen. Du behöver därmed inte ett sugande eller mineraliskt underlag. Kritfärger fäster otroligt bra på nästan all underlag utan omfattande grundarbete, oftast är det bara rengöring och lätt uppruggning av blanka ytor som krävs. De torkar inte ljusare med ett flammigt resultat likt kalkfärger, de torka lite mörkare och får en jämn finish med enhetlig nyans.

Med kritfärger kan du måla både inom- och utomhus... och du kan måla allt från möbler, köksluckor, väggar, tak och golv... se bara till att välja rätt sorts kritfärg för det du ska måla. 

Kritfärger och andra DIY-färger är högt uppskattade till dekorativt måleri - oavsett om det gäller en ljusstake, möbel eller en hel vägg. De senaste åren en helt ny form av möbelkonst vuxit fram där konstnärssjälar utrycker sin kreativitet på möbler istället för canvasdukar. Även influenser från mixed media har spridit sig till möblernas värld. 

FAQ Mer

Våra olika kritfärger

Autentico
Autentico har ett brett sortiment kritfärger och utbudet omfattar målarfärgerna Vintage, Velvet, Versante och Vivace. De innehåller alla kalciumkarbonat, men i olika färgbaser och i olika mängd. Autentico tillverka äkta kritfärger i den bemärkelsen att de utvecklade sina färger från grunden med högkvalitativ kalciumkarbonat i fokus, snarare än att utgå från latexfärg och sedan tillsätta krita eller gips som fyllnadsmedel. De innehåller inga andra mineraler och leror och använder inte PVA som bindemedel. Möbelfärgen Vintage är den första och "renaste" färgen som Autentico utvecklade, den innehåller över 35% krita! Därefter har Vintage utvecklats vidare till väggfärgen Velvet och sedan moderniserats till All-In-One färgen Versante och till sist släpptes den hypermoderna lackfärgshybriden Vivace.

Dixie Belle
Med inriktning på DIY-möbelmålning har Dixie Belles använt en högkvalitativ akrylfärg som bas, till vilken sedan krita och andra mineraler tillsätts för att erhålla de åtråvärda egenskaperna. Dixie Belles färg Chalk Mineral Paint innehåller mycket krita, men även lera och andra mineraler. Med sin välgenomtänkta färgskala och höga täckraft är det en av de absolut bästa kritfärgerna vi testat för dekorativt- och konstnärligt måleri. Deras färg SILK All-In One är en modern akrylfärg med fler tillsatser för praktiska funktioner... och en mindre andel mineraler (ingen krita). 

FAQ Mer