FAQ - Montana™ GOLD 

Chrome Effect Spray 
Vanliga frågor om Montanas Chrome Effect metallfärg, en sprayfärg som ger en spegelblank metallisk yta.


Vad means med Chrome Effect? 

Kromeffektsfärger innehåller s.k. "Leafing Pigments", det är små metallpartiklar som efter applicering stiger upp till ytan och torkar ovanpå ytfilmen. När metallpigmenten sedan exponeras för ljus fungerar de som små mini-speglar. För att erhålla optimal kromeffekt krävs maximal ljusreflektion och det kan endast uppnås genom att ytan lämnas "öppen", utan att en skyddande barriär täcker de små metallpartiklarna. Det gör den metalliska ytan extra känslig och ömtålig. Beröring, nötning och rengöring m.m. leder till reducerad glans och minskad spegeleffekt (men ytan är fortfarande metallisk och får en vacker patina).

FAQ Mer

Hur skiljer sig andra metallfärger från Montana Chrome Effekt? 

Andra metallfärger innehåller s.k. "Non Leafing Pigments", små metallpartiklar som efter applicering sprids jämnt i färglagret. De kommer aldrig att ge samma glans som en färg med chrome / spegeleffekt, men däremot får du en "sluten" färgyta som är mer hållbar, nötningssäker och rengörbar. Tack vare ett bättre motstånd mot UV-nedbrytning blir livslängden också längre.

FAQ Mer

Hur börjar jag använda min Montana Chrome Effect? Den fungerar inte?

För att du ska kunna använda sprayburken måste du först avlägsna säkerhetsringen som hindrar färgen från att sprayas av misstag. Ta bort sprutmunstycket och vänd burken upp och ner. Slå med din handflata på botten av burken så att säkerhetsringen faller ut. Skaka kraftigt i 2-3 minuter tills du kan höra blandningskulorna röra sig fritt. Sätt tillbaka locket på toppen av burkventilen, avlägsna dig från från föremålet som ska lackas för att testspraya på något annat, om det sprayfärgen flyter fritt kan du börja spraya.

FAQ Mer

Hur långt ifrån underlaget ska jag hålla sprayburken?

Optimalt avstånd från underlaget är normalt mellan 15-25 cm beroende på din skicklighet, din uppgift och föremålets utformning. Ju närmare du håller burken desto mer färg appliceras på ett mindre område. Ju längre bort du håller den, desto tunnare blir den applicerade färgfilmen. Om du är ovan och håller burken för nära ökar risken för överapplicering med droppar som följd... håller du burken för långt ifrån objektet ökar mängden spraydamm (som inte hamnar utanför).

FAQ Mer

Kan jag använda Montana Chrome Effect på samma sätt som de andra färgerna i GOLD-serien?

Montana Chrome Effect appliceras på samma sätt som andra Montana GOLD-färger, men övermålning kan endast ske efter att färgen har torkat för att undvika att den nya färgen absorberas

FAQ Mer

Har Montana Chrome Effect samma finish och glansgrad som de övriga sprayfärgerna i GOLD-serien?

Nej, Montana Chrome Effect är mycket blankare än de andra färgerna (både metallfärgerna och de vanliga) eftersom det är en "öppen" färg som reflekterar ljuset mycket mer effektivt (hög reflektion = hög glans). Det finns tyvärr inget hållbart och slittåligt alternativ som kan uppnå samma nivå av ljusreflektion.

FAQ Mer

Är Montana Chrome Effect lika opaka och täckande som andra färger?

Eftersom metallpigmenten i Montana Chrome Effekt och består av icke-opaka metallflingor som är större än normala pigment är opacitet och täckning utmärkt!

FAQ Mer

Är Montana Chrome Effect lika ljusäkta som andra färger?

Även om Montana Gold generellt är överlägsna många andra märken, är just Montana Chrome Effect inte lika ljusäkta (färgstabila). Den öppna ytan innebär att pigmenten är exponerade för UV-strålning, det finns inte någon film/topplack som filtrerar ljuset. Kraftig exponeringen för UV-ljus leder till snabbare nedbrytning.

FAQ Mer

Är Montana Chrome Effect lika tålig som andra färger?

På grund av att Montana Chrome Effect har en "öppen" och oskyddad yta (ingen ytfilm) är de inte lika hållbara som vanliga färger. Beröring av metallytan kan lämna fingeravtryck eller ge märken orsakade av att pigmenten (som är större än vanliga pigment) formas om. Ytan kan också upplevas som våt, även om den inte är det. Är du inte ute efter en spegeleffekt kan denna naturliga patinering ha sin alldeles egen charm.

FAQ Mer

Kan jag skydda kromeffekten så att ytan blir tåligare?

Det är möjligt att öka hållbarheten och livslängden genom att applicera Montana VARNISH efter att färgen har härdat fullt. Observera dock att lack skapar en barriär som hindrar ljuset från att träffa metallpigmenten. Ju fler lager lack som appliceras desto minde blir ljusreflektionen och kromeffekten mattas (som att lacka på en spegel). Resultatet blir en yta som liknar en vanlig metallfärg.

FAQ Mer

Kan jag använda Montana Chrome till min Cykel eller andra funktionella föremål?

Nej, Montana Chrome Effect är en metallfärg avsedd för dekorativt måleri, den varken väderbeständig, slitstark eller speciellt hållbar. Till föremål som ska användas eller kommer utsättas för slitage är det bättre att använda Montanas ordinarie Metallicfärger (utan kromeffekt eftersom) eftersom de har en mycket starkare ytskikt efter härdning.

FAQ Mer

Kan jag använda Montana Chrome Effect utomhus?

Montana Chrome Effect kan användas utomhus, men är varken väderbeständig, slitstark eller speciellt hållbar. Vid användning utomhus bör du försegla ytan med ett lack (vilket förtar spegeleffekter) eller endast användas till föremål som står skyddat för väder och vind och inte utsätts för kraftigt slitage (t.ex. en dekoration på ditt verandabord).

FAQ Mer

FRISKRIVNING

Vänligen Notera:
Varje projekt är unikt och individuellt. Underlagets profil (material, egenskaper, tidigare behandlingar och beläggningar m.m), klimatförhållanden (temperatur, luftfuktighet och ventilation m.m.) och personlig investering (nivån på utfört grundarbete, noggrannhet och appliceringsteknik) är faktorer som påverkar produktens tork- och härdtider, vidhäftning, prestanda, funktion och slitstyrka. Därutöver påverkar också naturlig fallenhet, skicklighet, appliceringsvana och konstnärlighet resultatets kvalitet och utseende. Hantering samt förvaringsförhållanden påverkar också produkters funktion och livslängd (t.ex. kontaminering, uttorkning, extrema temperaturer och UV-ljus).

Tillhandhållen information, tekniska data, tillämpningsinstruktioner och rekommendationer är delgivna efter bästa förmåga och tillgängligt produktmaterial under tidpunkten för skrivandet. Informationen är icke-bindande och kräver fortfarande att du alltid gör dina egna lämplighetstester med de produkter du planerar att använda till dina specifika applikationsändamål. Resultatet du erhåller ligger helt utanför vår kontroll och ansvaret hamnar därför uteslutande på användaren. 

Det åligger dig som kund att kontrollera beställda produkter vid mottagandet med hänsyn till eventuella fel och brister. Om du misstänker produkten har ett produktionsfel eller är defekt (beter sig ovanligt eller ser annorlunda ut än förväntat) är det ditt ansvar att meddela oss INNAN du använder den till ditt planerade projekt (inte efter).s. 

FAQ Mer