MILK PAINT by Fusion

Kaseinfärg utan kemikalier & konserveringsmedel 

Fusion Milk Paint är en är en helt naturlig, miljövänlig och traditionell färg i pulverform som blandas med vatten innan målning. 


MILK PAINT by Fusion™ 
Milk Paint by Fusion är en ny färglinje tillverkad av Homestead House. Har du du tidigare målat med Miss Mustard Seed's Milk Paint kommer du känna dig som hemma direkt. Det är samma produkt i lite modernare tappning med nya fräscha kulörer. Pigment, råvaror och metoder för framställning är den samma som tidigare.

Milk Paint by Fusion™ är en helt naturlig, miljövänlig och traditionell kaseinfärg. Den levereras som torrpulver i påse, vilket innebär att inga konserveringsmedel behövs. Med det nya konceptet 'Mix & Go' är det lättare att blanda Milk Paint än än det är att göra en proteinshake på morgonen! Efter tillredning med vatten är färgen att betrakta som en färskvara och den bör användas inom de närmsta dagarna.

Karaktär 
Milk Paint ger en helt unik finish, den är dessutom mycket mångsidig och kan sträcka sig från en tunn bets/lasyr till en heltäckande färg eller pigmentpasta beroende på hur mycket vatten som tillsätts. Det är en färg som används av både moderna designers, "gröna" konsumenter och kreativa DIY-möbelmålare. Den kan användas till alla stilar men är älskad för sin naturliga, levande och genuina karaktär om passar så förträffligt till äldre möbler och det lantliga hemmet.

Användning av äkta naturliga pigment ger gett vackert färgdjup och hög UV beständighet. Dock kan skiftningar i nyansen förekomma (med upp till ca 15%).
EGENSKAPER

  • Pulver som blandas med vatten
  • Fri från konserveringsmedel, kemiska och syntetiska tillsatser.
  • Miljövänlig
  • Så gott som helt luktfri, innehåller inga Volatile organic compounds (VOC)
  • Hög täckkraft
  • Snabbtorkande
  • Fäster inte på alla underlag 
  • Behöver förseglas för att bli vattentålig och slitstark 
  • För inomhusbruk till möbler (men även väggar)
  • Kan användas utomhus tillsammans med tungolja (kinesisk träolja)
PRODUKTINFORMATION

Glansgrad: Helmatt
Doft: Så gott som luktfri, inga flyktiga organiska föreningar (Minimalt / Zero VOC)
Appliceringsverktyg: Valfritt.
Torktid: ca 30 minuter.
Appliceringsförhållanden: Färgen krackelerar lätt om den torkar för snabbt (sol, vind, värme... snabbtorkning med hårtork).
Förvaring: Håller i evighet i pulverform. Blandad färg i ca 1-2 veckor i kylskåp.

Åtgång
Åtgång och täckning varierar beroende på underlagets profil (färg och porositet), vald kulör samt om bindemedel tillsätts. En påse med 330g innehåller tillräckligt med pulver för upp till 1L färg, vilket räcker ca 10m² en strykning eller ca 4,5-6,5m² två strykningar. En påse kan räcka till en stor byrå.. en bokhylla... eller normalstort skåp. En provpåse med 50g räcker till ca 0,75-0,95m² två strykningar och kan räcka till ett par ramar... en stor spegel... en pall... eller kanske ett litet sidobord.

Grundarbete
Vid målning av porösa och sugande underlag tränger den tunna färgen djupt ner i materialet, vilket gör vidhäftningen och slitstyrkan extremt god. Det här är en underbar färg att använda till rent obehandlat trä för ett naturligt infärgat utseende med ett otroligt färgdjup. 

Om du ska måla icke porösa och blanka ytor som glas, till och med på kakel, metall och glas m.m. är det nödvändigt att tillsätta bindemedel till färgen. Genom att tillsätta Fusion Ultra Grip (akrylharts) till förblandningen kan du måla de flesta underlag utan vidhäftningsproblem. Tidigare lackat och målat trä kräver noggrant grundarbete om du inte vill tillsätta bindemedel. För bästa vidhäftning (garanterat utan flagning) ska tidigare beläggningar avlägsnas helt, men det brukar räcka med väl rengjort och ordentligt mattslipat underlag för att färgen ska fästa. Det är många som väljer mjölkfärg just för att få ett naturligt slitet utseende, "the chippy look"... om du eftersträvar ett gammalt utseende med flagnande färg så ska du inte använda Bonding Agent.

Försegling
Den målade ytan behöver förseglas för att bli vattentålig och motståndskraftig mot fläckar. Till det kan olja, vax, lack eller någon annan förseglade produkt användas. INNEHÅLL
Färgen kallas för mjölkfärg eftersom den är baserad på mjölkproteinet kasein. Färgen innehåller även lera, kalksten (kalk och krita) samt naturliga mineralpigment. Den är fri plaster, syntetiska bindemedel, konserveringsmedel och andra kemikalier (innehåller citronsyra för att neutralisera pH-värdet). 

Varning! Den fina partikelstorlen gör pulvret skadligt att inhalera. Flera naturliga pigment omfattas av märkningsplikt inklusive det vanliga vita pigmentet titandioxid (därav varningstexten på produktförpackningen). Milk paint innehåller också kalk (högt Ph) och citronsyra (lågt pH) som på egenhand är frätande i kontakt med ögon och slemhinnor. En tillredd och välblandad färg är säker att använda, men var aktsam under tillredning (inhalera ej pulver och skydda ögonen från eventuella stänk)


Beräkna färgåtgång

Färgåtgång

En påse med Fusion 330g ml täcker ca 10m² beroende på underlagets profil och vald kulör...

Måla med Milk Paint

Måla med Milk Paint

Milk Paint är inte som andra färger... lär dig blanda färg och skapa det utseendet som du vill ha...

Vanliga Frågor om Milk Paint

FAQ Milk Paint

Har du stött på problem? Kanske finns svaret du söker på sidan med våra vanligaste frågor...