WoodUbend
Formbara ornament och dekorlister

WoodUbend® erbjuder ett brett sortiment av innovativa trä-applikationer i form av ornament och dekorlister m.m. WoodUbend kan användas inom möbel- och interiördesign, hantverk och olika hobbyprojekt. Endast fantasin sätter gränser! Oavsett om det är en möbel, en gammal dörr eller en kruka som ska utsmyckas är WoodUbend lätt att använda och du får ett fantastiskt resultat.


Om materialet

Här har vi den moderna "ornamenthybriden" - en blandning mellan trä och resin! Materialet innehåller tillräckligt hög andel träspån för att erhålla liknande egenskaper. De kan borras, slipas, limmas, målas, betsas och lackas. Dessutom är materialet mycket flexibelt efter uppvärmning och kan formas så att det passar alla slags ytor. De kan även klippas med  sax eller skäras med en brytbladskniv. Till skillnad mot trä är de mycket lättviktiga. 

FAQ Mer

Instruktioner

Böjda ytor
OBS! Försök inte att böja applikationen utan att först värma den ordentligt - den kommer gå av!

  • Underlaget ska var rent och helst matt.
  • Värm upp ornamentet med värmepistol eller hårtork tills det är varmt och formbart.
  • Applicera lim på baksidan (om ornamentet är varmt absorberas limmet bättre av materialet vilket ger en starkare bindning).
  • Placera ornamentet där det ska sitta och forma det så att det följer konturen på underlaget.
  • Håll sedan kvar ornamentet under tryck och värm lite extra, limmet torkar snabbare och du får en tätare anslutning.
  • Bibehåll sedan greppet tills ornamentet svalnat och inte längre är böjbart.
  • Använd eventuellt ett spännverktyg/tving eller tejp för hålla ornamentet på plats tills limmet har torkat helt.

Plana ytor 
Vi rekommenderar även uppvärmning av ornamentet vid användning på släta ytor, det gäller även om både ornament och underlag är tillsynes helt plana. Det gör att passformen blir mer exakt och vidhäftningen bättre. .

Dekorlister
Dekorlisterna kommer på rulle. Värma upp den så mycket som krävs för att få god kontakt med underlaget och följ instruktionerna ovan. Rulla inte ut mer än du behöver och upp eventuellt oanvänd list direkt så att den inte stelnar i en opraktisk form för förvaring. 

FAQ Mer

Trälim

Använd ett trälim av god kvalitet och stark bindning för att fästa ornamentet och följ instruktionerna för det lim du använder. Var noga med att torka av överflödigt lim som tränger ut under kanterna på ornamentet när det pressas fast. De kommer bli mer framträdande i efterhand och förhindrar absorption av träbets och annan ytbehandling.

FAQ Mer

Efterbehandling

Var noga med att låta limmet torka och härda ordentligt så att du inte stänger inne fukt med din ytbehandling. Slipa bort eventuella limrester, ojämnheter och skavanker. Säkerställ att ytan är helt dammfri och avsluta med valfri ytbehandling. Du kan måla, betsa, lacka, förgylla, vaxa och lacka...

FAQ Mer


Introduktion till WoodUbend

Laga ornamenten som gått sönder...

Använda dekorlist...

Dekorera en kruka...