Kommer snart!
SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD
Webbutiken är öppen som vanligt!

Sidan kommer fyllas på med fler frågor och svar eftersom...
Du kan också läsa om Milk Paint webbutikens varubeskrivning (under vald produkt). 

 

Vad är Milk Paint?

Milk Paint är en enkel traditionell pigmentfärg med få tillsatser som levereras i pulverform. Färgen innehåller lera, kalksten, krita, mjölkprotein (kasein) och pigment (främst naturliga, men även några syntetiska pigment). Du blandar till färgen själv i ditt hem genom att tillsätta vatten. Det kan låta lite krångligt, men fördelen är att färgen inte behöver innehålla några konserveringsmedel. Det gör den till ett mycket bra val om du är känslig eller har utvecklat allergier mot de ämnen som vanligen används. 

Milk Paint är bäst till matta och sugande underlag (och är underbar till rent trä), på icke-porösa och lite blankare underlag kan du behöva grundmåla eller tillsätta bindemedel för att få färgen att fästa bra. Du behöver också försegla ytan med vax eller olja, alternativt ett lack om du föredrar det.

Det är en naturlig VOC-fri färg (inga flyktiga organiska föreningar) som doftar mycket svagt av jord & lera... men observera att många naturliga pigment kan vara skadliga för hälsan om de inhaleras. Du bör därför använda munskydd när du hanterar pulvret och blandar färgen. I kontakt med vatten blir kalkpulvret alkaliskt (basiskt frätande), därför har lite citronsyra (frätande syra) använts för att pH-neutralisera färgen. Var ändå aktsam och skydda dina ögon från stänk. Både citronsyra och kalkvatten kan orsaka skada.

FAQ Mer

Varför ska jag välja Milk Paint?

Milk Paint är en mångsidig färg som kan användas till att uppnå en mängd olika stilar. Den briljerar när du eftersträvar ett naturligt och levande utseende, önskar en gammaldags känsla eller om du vill uppnå en autentisk sliten och nött stil med flagnande färg. Det också mångas favoritfärg för ett erhålla en helt slät finish, med en tunn blandning så blir det helt enkelt inga penselmärken.

Mjölkfärg passar även dig som:

 • Vill ha en så enkel och naturlig produkt som möjligt, utan plaster, konserveringsmedel och andra moderna tillsatser. Vanlig färg kan innehålla alla möjliga ämnen som används för att reglera ytspänning, hindra färgen från att separera, få färgen att flyta ut bättre, få färgen att torka snabbare eller långsammare, göra den mattare eller blankare, förhindra den från att frysa, skydda den från UV-ljus... Mjölkfärg innehåller inget sånt!

 • Inte är perfektionist, har ett stort kontrollbehov och en exakt plan... Milk Paint kan vara ett äventyr, spännande resa till en okänd destination. Genom att hoppa över förarbetet (inte slipa en lackad möbel) kan en sk. "chipping effekt" uppstå och färgen börjar flagna.... eller så gör den inte det. Möbler målade med Milk Paint kan få en helt unik patina, men det kan också vara svårt att styra resultatet och få det precis som du vill.

FAQ Mer

Vad är Bonding Agent?

Bonding Agent är ett bindemedel (akrylharts) som du kan tillsätta till Milk Paint när du vill ha god vidhäftning på blanka, hårda och icke-sugande underlag (t.ex. tidigare målade eller lackade ytor). Bindemedlet förhindrar att mjölkfärgen spricker, krackelerar, flagnar och lossnar. För att fästa bra på egen hand behöver Milk Paint ett matt eller ännu hellre ett poröst underlag som suger åt sig färgen. 

FAQ Mer

Behöver jag grundmåla?

Vidhäftning

När ytan tidigare är målad eller är lackad finns risken att mjölkfärgen inte fäster utan börjar flagna. Det gäller naturligtvis också hårda material som t.ex metall, glas, keramik och laminat. Många som målar möbler använder Milk Paint just av den anledningen... man vill få färgen att flagna på ett sätt som ser naturligt ut. 

Vill du säkerställa god vidhäftning på icke-sugande underlag finns det lite olika vägar att gå:

 • Slipa bort tidigare olämpliga beläggningar och se till att ytan är fri från fett och olja innan du målar.
 • Tillsätt Bonding Agent (bindemedel / akrylharts) till din Milk Paint.
 • Grundmåla med en annan färg:
  Allra bästa vidhäftning får du om du grundmålar med Autentico Vintage som med sin porösa mineraliska yta som erbjuder optimal bindning. Det brukar också gå bra att måla på riktigt matta färger som Fusion Mineral Paint, Dixie Belle Chalk Mineral Paint och Autentico Versante Matt eller ovanpå ett lager Ultra Grip,  Bonding Agent eller Tough Coat (matt lack)... men det blir inte samma djupa bindning.

Genomblödning
Milk Paint är en suverän färg att använda direkt på rent obehandlat trä. Den tunna färgen absorberas likt en bets och ger ett mycket naturligt och hållbart resultat, men precis som andra färger är Milk Paint känsligt för genomblödning från av ådring och kvistar. Har du målat med en vit eller ljus kulör kan missfärgning vara mycket missprydande.

Shellack/kvistlack är ett bra alternativ om du vill att underlagets originalfärg ska synas igenom (även Dixie Belle har en transparent isolerande grundfärg). Milk Paint fäster oftast direkt på shellack (bättre än andra blanka ytor), men det är ganska vanligt att färgen krackelerar. Observera att om du endast målar kvistarna blir absorptionen av färg mycket ojämn. Ovanpå Zinsser BIN (vit shellack) brukar inte färg krackelera, men oavsett vilken spärrande grundfärg du använder bör du testa om vidhäftningen är tillfredställande innan du sätter igång och målar.  

FAQ Mer

Hur mycket färg behöver jag?

Kommer snart...

FAQ Mer

Hur blandar jag mjölkfärg?

Det finns olika sätt att blanda mjölkfärg på och du kommer säkert hitta din egen favorit.
 • Blanda lika delar vatten och färgpulver
 • Börja med att hälla i varmt vatten och tillsätt sedan pulvret.
 • Blanda ingredienserna noga i 1-2 minuter. Du kan använda en mixer, batteridriven mjölkskummare eller visp/minivisp beroende på volym. Du kan också blanda/skaka färgen i en glasburk med lock.
 • Låt sedan blandningen stå ca 10-15 min (så att pigmenten löser sig ordentligt) och blanda sedan lite till. Vissa kulörer är lättlösliga medan andra kan vara lite svårare och behöver bearbetas lite extra. Skakar eller vispar du färgen kraftigt bildas mycket luftbubblor, låt färgen stå tills de har försvunnit.
 • Mjölkfärgen bör ha en konsistens som påminner om något mellan ovispad grädde och tunn filmjölk för full täckning (den tjocknar något efter att den fått stå ett tag).
 • Provmåla en liten yta för att se om du är nöjd med konsistens och täckning. Penseln skall glida lätt över ytan som ska målas. Om färgen känns trög att måla med kan du tillsätta lite mer vatten. Om färgen droppar, blir randig eller lätt bildar pölar så är den lite för tunn och du behöver tillsätta mera pulver. Hitta en konsistens som känns bra för dig att måla med, vissa kanske tycker om lite tunnare färg medan andra föredrar en tjockare och mer täckande.

Vissa nyanser är mer svårlösliga, Tricycle är svårast att blanda medan Boxwood innehåller både gult och blått pigment vilka gärna separerar efter en stund. För att undvika att Boxwood ändrar nyans medan du målar bör du röra om ofta, måla relativt snabbt och gå inte tillbaka för att bättra på.

FAQ Mer

Varför har min färg klumpar?

Se till att blanda noggrant så att alla ingredienser och pigment löser sig ordentligt. Låt gärna färgen stå 10 minuter innan du använder den och blanda sedan igen (eller över natten). Olika pigment kan vara mer eller mindre lösliga i vatten och vissa kulörer är mer svårlösliga än andra. Det kan vara svårt att få en helt slät färg och lite klumpar måste nästan betraktas som normalt. De kan oftast penslas ut och blandas med resten av färgen när den appliceras. Små korn kan också poleras bort med ett fint sandpapper efter att färgen torkat, men det kan efterlämna små märken och skapar på så vis en lite unik patina.


Pigment kan vara mer eller mindre lättlösliga i vatten och vissa kulörer är mer svårare än andra att blanda. Vattenkvalitén kan påverka lösligheten av färgpulvret. Har du egen brunn och upplever att det inte går att få färgen slät kan du prova med destillerat och avmineraliserat vatten (batteri- eller strykjärnsvatten). Du kan också prova att blanda pulvret med varmare vatten (inte kokhett men varmare än rumstempererat).

Om du vill ha en finsh som är helt jämn och enhetlig till nyansen är det viktigt att du kontinuerligt rör om i färgen medans du målar. Pigment och mineraler sjunker annars snabbt till botten, vilket leder till att färgen är tunn och blaskig på ytan och koncentrerad och tjock på botten. Doppa din pensel ända ner till botten av behållaren och rör runt. Den nyansvariation som en slarvigt blandat färg ger kan dock vara mycket vacker med sina naturliga skiftningar.

FAQ Mer

Varför ser det flammigt och ojämnt ut?

Om du vill ha en finish som är helt jämn och enhetlig till nyansen är det viktigt att du kontinuerligt rör om i färgen medan du målar. Pigment och mineraler sjunker annars snabbt till botten. Färgen blir tunn och blaskig på ytan och tjock och koncentrerad på botten. Doppa din pensel ända ner till botten av behållaren och rör runt. Arbeta snabbt och metodiskt och undvika att gå tillbaka och bättra på. Dels får du ett tjockare lager färg där du bättringsmålar och dels kanske den nya färgen på penseln är mer eller mindre koncentrerad än den ursprungliga strykningen, vilket kan leda till ett märke.

Den nyansvariation som en slarvigt blandat färg kan dock vara mycket vacker med sina naturliga skiftningar och är definitivt en del av charmen med Milk Paint.

FAQ Mer

Hur får jag färgen att flagna?

The Chippy look
Många väljer att måla med Milk Paint just för att uppnå ett gammalt och flagnat utseende, men det är inte alltid helt lätt. Mjölkfärgen är oförutsägbar och beter sig inte alltid som förväntat, men det finns knep att ta till för att få det som man vill. Det kan ta några försök och misslyckanden, men mjölkfärgen är unik i sitt slag, det finns ingen annan färg som flagnar så naturtroget och ser äkta sliten och nött ut.

Underlagets betydelse
Mjölkfärg fäster inte på alla underlag:
• Är ytan högblank, lackad eller tidigare målad kan färgen släppa och börja flagna, färgen kan flagna mycket eller lite, släppa helt eller inte alls.... som sagt oförutsägbar.
• Är ytan vaxad eller inoljad finns också goda chanser att färgen börjar flagna.
• Om det är obehandlat trä eller en poröst yta, kommer mjölk färgen att absorberas och inte flagna eller släppa. 

Vill du att färgen ska börja flagna kan du testa att hoppa över grundarbetet helt, använd inte avfettande rengöringsmedel och rugga inte upp ytan där du vill att färgen ska släppa. Börja måla direkt och tillsätt ingen tillsätta bindemedel till mjölkfärgen. Risken finns dock att färgen inte fäster alls...

Framkalla flagning
Är ytan högblank släpper ofta färgen, men det ser inte alltid helt naturligt ut med en blank yta som tittar fram under under flagnade färg utan det är snyggare om även underlaget är uppruggat, matt och lite slitet. Därför kan det bli bäst om du först mattslipar eller grundmålar med ett heltäckande lager färg. För att få färgen att släppa på rent trä, mattslipade och porösa ytor kan man istället använda sig av bivax eller olja för att få mjölkfärgen att fästa sämre.
 • Stryk på hampfröolja (eller mjukt vax)  på dom områden där du vill att det flagnar, måla sedan direkt ett lager mjölkfärg över hela ytan. Du kommer kunna se hur färgen och oljan separerar och när färgen torkar kommer den börja flagna. Torka eller slipa lätt med ett fint sandpapper och avsluta med MMS Vax eller hampfröolja. Börjar det flagna för mycket och du vill förhindra  ytterligare flagning kan du avsluta med Tough Coat som binder ytan (den är dock vattenburen så har du mycket rester av olja fäster inte den heller optimalt).
 • Gnid en vaxpuck (eller mjukt bivax) över kanter, hörn och på ytor där du vill ha slitningar. Måla över med ett lager mjölkfärg och låt torka ordentligt. Där vaxet är applicerat kommer inte färgen fästa ordentligt och du kan lätt slipa bort den med ett finkornigt sandpapper eller genom att gnida med en fuktig trasa. Avsluta med möbelvax, eller hampfröolja. Med en vaxpuck kommer inte färgen att krackelera och flagna på samma autentiska sätt som med hampfröolja, kombinera gärna båda teknikerna.
Shellack

Om du har en möbel som är riktigt blank så kan du prova med att grundmåla med shellack istället för att använda Bonding Agent i färgen. Det gör att mjölkfärgen fäster bättre men fortfarande kan krackelera och/eller flaga, lite beroende på underlagets karaktär. Applicerar du mjölkfärgen innan shellacken torkat helt (fortfarande är lite klibbig) blir sprickbildningen större. Shellack ovan på en betsad och lackad yta har större chans att flaga än en tidigare målad yta som krackelerar istället. Alla underlag är olika och mjölkfärgen är opålitlig och reagerar inte alltid som man förväntar sig, gör ett litet test innan du ger dig på hela möbeln.


FAQ Mer

Hur kan jag förhindra att färgen flagnar?

Högglansiga ytor kan flagna väldigt mycket (speciellt om du inte ruggat upp ytan innan målning). Vill du inte att mjölkfärgen ska flagna alls?
 • Tillsätt Bonding Agent till färgen, gärna i varje lager. 
Vill du att färgen ska flagna lite, men inte lossna helt?
 • Du kan experimentera med en mindre mängd Bonding Agent.
Flagnar färgen för mycket?
 • Du kan bromsa flagning med Tough Coat, applicera försiktigt över lösa bitar för att fästa dem.
 • Avsluta med ett täckande lager Tough Coat för att förhindra att färgen fortsätter att släppa. Olja kan få färgen att släppa ytterligare. 

Om färgen bara har flagnat lite lagom på vissa ställen och all lös färg har skrapats bort, går det bra att försegla med olja och vax. Möbeln kommer inte att fortsätta att flagna om den inte utsätts för starkt solljus eller extrem värme.

FAQ Mer

Vad är wax-resist?

"Resist" betyder "stå emot" och  wax-resist innebär att man använder vax för att underlaget ska stå emot och avvisa färgen. Det är en metod man använder för att skapa slitningar och ett gammalt utseende. Om du gnider en vaxpuck eller applicerar ett möbelvax på ytan som ska målas så kommer inte färgen att fästa så bra. Det blir lätt att gnugga, slipa eller skrapa bort färgen så att underlaget syns. Det är vanligt att man använder vax mellan olika lager färg för att få en flerfärgad lager på lager effekt.

FAQ Mer

Hur får jag färgen att krackelera?

Med Milk Paint behövs inga krackeleringsmedium för att få färgen att spricka. Måla din möbel och torka färgen direkt med (till exempel en hårtork eller värme pistol) på ställen som du vill att färgen ska krackelera. Färgen kan också krackelera om du målar utomhus en varm och solig dag.

FAQ Mer

Vad är skillnaden mellan vax, hampfröolja och tungolja?

Mjölkfärg behöver förseglas för att bli tålig och motståndskraftig. Det vanligaste är att man använder olja och/eller vax för att få en fukt-och smutsavvisande yta. När färgen torkat är den matt och sträv, efter att man lagt på ett fett (olja eller vax) blir den smidig, mjuk och len. Nyanserna djupnar och ytan får en behaglig gammaldags lyster. 

Vax

Miss Mustard Seed’s Möbelvax är tillverkat exklusivt för Miss Mustard Seed och kommer från Claphams Bivax produkter LTD. Vaxet är baserad på ett gammalt familjerecept från England och håller håller hög museikvalitet. De är främst tillverkade bivax, men innehåller även carnubavax och doftfritt lösningsmedel i form av mineralsprit (lågaromatisk lacknafta). Det finns också ett rent bivax utan lösningsmedel, vilket är lite mer fast till konsistensen, men doftar ljuvligt.

Vaxet är idealiskt för användning på trä, marmor eller som en skyddande yta över Milk Paint och andra porösa färger (t.ex kritfärger). Det är lätt att applicera, ger en slitstark yta med en vacker lyster och har nästan ingen lukt. Ett vax tas delvis upp av färgen och binder och stärker den samtidigt som det lägger sig ovanpå som ett skyddande skikt. Miss Mustard Seeds vaxer är inte riktigt lika mjuka som Autenticos men de är mycket krämiga och lätta att applicera. Det finns ett ofärgat, ett vitt, ett antikbrunt och ett zinkfärgat vax för olika effekter.

Användning
Lägg på vaxet med en ren luddfri trasa eller pensel/vaxborste i ett tunt lager, låt torka i 3-5 minuter och buffa (polera) sedan vaxet. För extra lyster och skydd upprepa behandlingen, resultatet blir olika blankt beroende på hur mycket du polerar den vaxade ytan. 


Oljor som försegling

Oljor är till viss grad diffusionsöppna och kan släppa genom luft och fukt. Även om de är vattenavvisande så är de inte helt vattentäta. Oljorna  från Homestead House (MMS Milk Paint & Fusion Mineral Paint) kommer från naturligt pressade frön utan tillsatser eller lösningsmedel. De efterlämnar inte en film eller plastbeläggning ovanpå färgen likt andra mer konventionella ytbeläggningar (t.ex polyuretan- eller polyakryllack). Oljor är flexibla och anpassar sig till expansion och kontraktion av trät orsakade av skillnader i temperatur och fuktighet och de kan frigöra fukt som fångats inuti trät. Färger och ytbehandlingar som innehåller syntetmaterial erbjuder inte samma flexibilitet, och färgytan kan komma att släppa / flagna när fukten i träet försöker tränga sig upp till ytan. Oljor repar inte heller på samma sätt som mer konventionella plastfärger och plastbeläggningar.
Egenskaper
♦ Fördjupar nyansen av pigmenten och bevarar färgens kulör
♦ Fördjupar den naturliga färgen av rent träslag
♦ Vattentålig
♦ Alkoholbeständig 
♦ Matt till sidenmatt (satin) ytfinish 
♦ Utmärkt till ytor där mat förbereds (ej utspädd med lösningsmedel)
♦ Kan användas både inom- och utomhus
♦ Oljan mättar och konditionerar virket samt tätar det från insidan och skyddar det mot fukt 


Hampfröolja

Hampfröolja är ett helt naturligt alternativ till möbelvax, det innehåller inga lösningsmedel eller kemikalier och är ett bra val för personer som är känsliga mot terpentin och nafta. Oljan är ”matsäker” och kan med fördel användas till gjutjärn, skärbrädor, köksbänkar och köksbord m.m. (Kan även användas till barn).

Hampfröoljan från Homestead House (MMS Milk Paint & Fusion Mineral Paint) härrör från samma pressade hampfrön som används till matoljor. Den enda skillnaden är nivån på aminosyror som påverkar torktiden. Hampfröolja till möbler raffineras så att den torkar snabbare (naturligt, utan att använda lösningsmedel), genom en accelererad oxidationsprocess.

Hampfröolja är allra bäst till porösa och sugande ytor som t.ex obehandlat trä eller ytor målade med mjölkfärg eller kritfärg (Autentico Vintage) som kan ta åt sig olja bra. Hampfröolja är en stor favorit bland dem som målar med Milk Paint. Hampfröolja gulnar med tiden, vilket är speciellt viktigt att beakta om du målar med vita kulörer.Användning
Oljan är väldigt dryg och lätt att använda:

 •  Undvik att använda tungolja på flagnande ytor då oljan riskera att lyfta mer färg.
 •  Applicera hampfröoljan med en pensel/borste (naturborst) eller en luddfri trasa.
 •  Torka av överflöd och låt det torka i 12- 24 timmar.

Låt träet berätta om det behöver mer olja. Om oljan sugs in och torkar snabbt kan du lägga på mer, det är ingen fara att använda för mycket, se bara till att torka bort eventuellt överskott inom 12 timmar 

 • Glansen kan ökas med extra lager och polering. 
 •  När trät börjar se matt, tråkigt och torr ut... lägger du på ett nytt lager olja. 
 • Du kan komplettera med vax ovanpå olja för effekt eller en lite hårdare yta (men inte tvärt om).

Hampfröolja kan även användas utomhus, efter att oljan härdat (ca 30 dagar) skyddas ytan mot väder och vind (vax klarar inte sol, hetta och regn speciellt bra och bör inte användas utomhus).

Tungolja
Miss Mustard Seed’s Tungolja är en 100% är en ren nötolja från tungträdet (Kinesisk träolja). Oljan har unika penetrationsegenskaper på feta och hårda träslag vilket gör den mycket lämplig vid inoljning av t.ex teak och mahogny. Tungolja är också ett utmärkt val för behandling av trä och Milk Paint målade ytor utomhus.

Tungoljan är den mest hållbara av alla naturliga oljor. När tungoljan härdar får den en hård, flexibel och nästan plastliknande yta som är mycket hållbar och väderbeständig. Ytan blir matt med en ytterst subtil lyster/glans och den gulnar inte med tiden, en finish som är unik jämfört med många andra oljor. MMS Tungolja är helt naturlig och andas, därför uppstår som regel inte problem med fukt som stängs inne (att använda vax eller lack kan leda till problem med inkapslad fukt).

MMS Milk Paint's Tungolja är 100% icke-polymeriserad (ren) och innehåller inte några förtunnings- eller lösningsmedel (som de flesta andra oljor på marknaden), vilket gör den Eco-vänlig och säker att använda på skärbrädor och köksbänkar m.m. där mat hanteras.

Användning på ytor för livsmedel
När du använder Tungolja till livsmedelsytor ska den inte spädas med lösningsmedel. Applicera Tungoljan generöst med en en pensel (naturborst) eller trasa. Låt träet suga åt sig oljan i cirka fem till tio minuter och torka sedan bort överflöd med en buffrande trasa. Om du lämnar kvar överskott av olja för länge kan den börja torka och ytan blir klibbig. Applicera tre till fyra lager olja för bästa vattenbeständighet. Låt varje skikt torka i minst 24 timmar innan du lägger på ett nytt.

Användning på övriga ytor
För bästa resultat på andra ytor bör Tungoljan förtunnas (t.ex med terpentin eller lacknafta). Det är speciellt viktigt vid behandling av hårda träslag. Ju djupare du vill att oljan ska tränger ner, desto tunnare behöver oljan behöver vara. Det gör också så att oljan torkar snabbare. När du använder utspädd olja behöver du applicera du flera lager.

 • Första lagret ska vara mest utspätt (40-50% lösningsmedel), det sista lagret ska vara minst utspätt och appliceras tunt. Slipa mycket lätt med en 320 korns slipsvamp mellan lagren av olja. 
 • Torka av ytan inom 15 min från applicering och vänta sedan minst 48 timmar mellan lagren  och torka bort överflödig olja kontinuerligt med en trasa medan under härdningstiden.
 • Glansen kan ökas med extra lager och polering. 
 • Undvik att använda tungolja på flagnande ytor då oljan riskera att lyfta mer färg.  
 • Tungolja är den enklaste finishen att reparera, gnugga det skadade området med 0000-stålull och lägg på mer Tungolja.
 • När trät börjar se matt, tråkigt och torr ut... lägger du på ett nytt lager olja. 
 • Ska ytan målas/målas om behöver tungoljan avlägsnas/slipas bort.

  Varning: Oljor kan spontanantända, dränk trasan i vatten och lägg den i en plastpåse, glas-  eller plåtburk.   
SKILLNADEN MELLAN HAMPFRÖOLJA OCH TUNGOLJA

När ska jag använda hampfröolja vs tungolja?


FAQ Mer

Kan jag använda möbelvax eller lack av annat märke?

Ja, det kan du absolut göra, det går att blanda och mixa lite som man vill. Använd de produkter du tycker om och trivs med:
 • Det går går bra att använda Autenticos sealer, vax, lack och hårdvaxolja till MMS MIlk Paint
 • Det går bra att använda Autenticos vax och lack till Fusion Mineral Paint
 • Det går bra att använda MMS Milk Paints vax, hampfröolja och Tough Coat till Autentico Vintage 
 • Det går bra att använda Fusions vax, Ultra Grip och Tough Coat till Autentico Vintage och Versante Matt (vi rekommenderar inte olja till Versante, möjligen ett mycket tunt lager)

FAQ Mer

När ska jag använda Tough Coat?

MMS Tough Coat är ett vattenburet polyuretan sealer/lack som ger en mycket slitstark och vattentät yta. Det rekommenderas för högtrafikerade områden som får utstå hårt slitage, t.ex matbord och köksluckor. Lacket kan strykas på med en luddfri trasa, slät (tät) svamp, skumpensel eller målardyna för ett slätt resultat. Se till att blanda lacket noga utan att skaka (det bildas blir bubblor), vänd och vrid på flaskan. Vax och hampfröolja har bra skyddande egenskaper, men klarar inte hårt slitage och frekvent användning av rengöringsmedel. Ju mer man rengör och skrubbar en yta behandlad med vax eller olja, desto snabbare torkar- och slits den ut och behöver bättras på.

FAQ Mer

Kan jag måla med Milk Paint utomhus?

Trärena ytor

När du målar med Milk Paint på obehandlat och poröst trä så absorberas färgen mycket väl (absolut en av de bästa färgerna för ändamålet). Milk Paint förenar sig med trät och färgar in det istället för att lägga sig ovanpå som en hinna. Du får en mycket hållbar och slitstark färg som inte kommer att flaga, endast successivt nötas ner av väder och vind samt fysiskt slitage. Milk Paint klarar hårda väderförhållanden väl och åldras vackert över tid, men Milk Paint i sig, skyddar inte trät (se vidare under försegling). Har du inte använd någon förseglande olja, är det lätt att bättra på med mer färg vid behov, det enda du behöver göra är att avlägsna lösa partiklar och smuts innan målning. Speciellt vertikala ytor (där inget vatten bli liggandes) som staket, skjul och bodar blir mycket bra med Milk Paint.Milk Paint kan användas både som heltäckande färg eller till ett mer transparent laserat utseende. Låt första lagret vara tunt och väl utspätt med vatten så att den pigmenterade vätskan penetrerar djupare ner i trät.

Andra Ytor

Är underlaget inte sugande lägger sig färgen som en hinna ovanpå (istället för att penetrera materialet). Om du målar på metall, glas eller en tidigare målad yta bör du därför grunda med Bonding Agent och/eller blanda i Bonding Agent i din färgblandning för att försäkra att den fäster optimalt. Det bör också försegla färgen för bättre motståndskraft mot yttre påverkan.

Målning

OBS! Måla inte med Milk Paint eller i extrem värme eller direkt solljus eftersom färgen lätt kan krackelera om den torkar för snabbt.

Försegling

Milk Paint kommer inte att skydda träet, därför bör du försegla färgen för att sydda den mot vattenfläckar m.m. Förseglar du inte ytan kommer färgen inte att uppnå sin verkliga djupa nyans (många av pigmenten är oljelösliga vilket gör att olja förhöjer och fördjupar nyansen), du kommer också kunna se vattenfläckar från regn och fukt. För en mer vattenavvisande yta behöver du därför försegla färgen med olja (eller lack). Det är absolut att rekommendera på horisontella ytor och trädgårdsmöbler m.m. där vattnet blir liggandes. Eftersom Milk Paint främst använder äkta mineralpigment står sig färgen bra mot UV ljus, men vill du komplettera med ett extra skydd (för att förhindra/fördröja att färgen bleks med tiden) kan du använda ett lack för utomhusbruk som innehåller UV-skydd. Kom dock ihåg att du inte kan lacka ovanpå olja. Tungolja (Kinesisk träolja) är ett utmärkt val för behandling av trä och Milk Paint målade ytor utomhus. Tungoljan är den mest hållbara av alla naturliga oljor. Den är mycket motståndskraftig mot vatten och nötning och ger en matt yta med lätt lyster, som inte gulnar med tiden. Glansen kan ökas med extra lager och polering. MMS Tungolja är helt naturlig och andas, därför kommer du inte ha problem med fukt som stängs inne. Att använda vax eller lacker kan leda till problem med inkapslad fukt. MMS Tungolja är 100% icke-polymeriserad (ren) och innehåller inte några förtunnings- eller lösningsmedel (som de flesta andra oljor på marknaden), vilket gör den Eco-vänlig och säker att använda på skärbrädor och köksbänkar m.m. där mat hanteras.

FAQ Mer

Kan jag måla med Milk Paint på Vintage, Versante, Fusion...?

Vintage

Autentico Vintage är en utmärkt grundfärg till Milk Paint så länge som den inte inte är förseglad med Vax, olja eller lack. Har du rester av Vintage hemma kan du med andra ord använda den som grundfärg på blanka ytor där Milk Paint ofta inte fäster så bra.

Fusion Mineral Paint och Autentico Versante Matt

På de här matta ytorna brukar Milk Paint få ganska bra fäste, färgen kan dock krackelera.

Autentico Versante Eggshell

Det här är en blankare och tätare färg, lite av en chansning... Milk Paint kan fästa, men den kan också krackelera och flagna.

FAQ Mer