FAQ Fusion Mineral Paint
Vanliga frågor 


Är Fusion Mineral Paint en ny Chalk Paint?

Nej,  Fusion™ Mineral Paint är en ren akrylfärg som varken använder krita, lera eller andra mineraler som fyllnadsmedel. Färgens namn hänvisar till användningen av äkta mineralpigment pigmenten som hämtas från jorden (inte syntetiskt framställda). Fusion har en lite tunnare konsistens än de flesta krit- och mineralfärg och behöver inte förseglas och skyddas med vax eller lack.

FAQ Mer

Vad är så speciellt med Fusion Mineral Paint?

Det har tagit Homestead House Paint Co över 25 år att utveckla, testa och förfina Fusion™ Mineral Paint och allt hårt arbete har verkligen gett resultat. Det här är en modern kvalitetsfärg i särklass! Älskad av möbelmålare över hela världen.

Fusion™ Mineral Paint är en akrylfärg med en miljömedveten Zero VOC- formulering avsedd för enkel 1-stegsapplicering utan behov av en kompletterande grundfärg eller ett topplack. Fusion har suverän vidhäftning mot de flesta underlag och kräver minimalt med grundarbete. Det är en lättmålad färg med bra täckkraft och goda självutjämnande egenskaper. Penseln glider lätt över ytan och efterlämnar ett slätt resultat med minimalt med penselmärken. Färgen torkar till en matt och slitstark finish som inte behöver förseglas med vax eller lack. Ett tunt lager vax eller olja kan dock användas i dekorativt syfte eller för erhålla en mindre matt och sträv yta).

FAQ Mer

Vad innehåller Fusion Mineral Paint?

Fusion™ Mineral Paint är vattenburen akrylfärg tillverkad av högkvalitativ 100%-ig akrylharts av industriell styrka. Så vad betyder det egentligen? Många andra "plastfärger" innehåller inte 100% akrylharts utan späder ut den billigare alternativ som t.ex vinyl och latex. Genom att endast använda råmaterial av högsta kvalitet tillverkningen får man också en överlägsen färg med högsta möjliga kapacitet. Fusion™. Därutöver använd endast naturliga mineralpigment (ej syntetiska) för bästa färgdjup och UV-beständighet.

Mineral Paint är inte billig men att den är värd sitt pris är de flesta överens om. I det här fallet får du vad du betalar för, en färg med suverän vidhäftning och en extremt stark och motståndskraftig yta.

Fusion innehåller inga kemikalier som etylenglykol (antifreeze), ammoniak eller formaldehyd. Vilka biocider som används har vi inte lyckats ta reda på, men de flesta vattenburna färger innehåller Isotiazolinoner (CMIT / MIT) som kan framkalla allergiska reaktioner (endast innehåll > 0,01% behöver märkas).

FAQ Mer

Hur mycket färg behöver jag?

Eftersom det är så många olika faktorer som påverkar åtgång och täckförmåga är det alltid mycket svårt att uppskatta hur mycket färg som kommer att gå åt. En burk Fusion (500 ml) räcker enligt tillverkaren i genomsnitt till ca 7m² (en strykning), men åtgången påverkas av bland annat underlagets profil (material, yta, struktur, porositet och färg) samt vilken kulör du målar med.


Några nyanser kan vara täckande efter ett lager på ett optimalt underlag, men oftast behöver man ändå måla två lager att få ett helt jämnt resultat. Andra nyanser kan kräva 2-3 lager färg eller ännu fler om nyansen man målar med har dålig täckning och underlagets färg har en färg har färg som skiljer sig mycket från den man målar med. Exempel på nyanser som har lite sämre täckning är t.ex. Renfrew Blue, Liberty Blue och Cranberry. De bör inte målas direkt på en vit yta, utan det är bättre att grundmåla med t.ex en grå grundfärg eller använda den grå nyansen Little Lamb (som ett mellansteg). Det samma gäller om du ska måla med någon av Fusions vita kulörer på ett svart eller annat mörkt underlag (helt seriöst, det kan annars behövas 4-6 lager för jämn täckning och fullt färgdjup.


Observera även att olika nyanser kan ha olika konsistens, vissa är tunnare vattnigare medan andra är lite tjockare och krämigare. Variationerna är helt normala.
 

FAQ Mer

Behövs grundarbete och slipning?

Vi rekommenderar alltid ordentlig rengöring och mattslipning av blanka ytor oavsett vilken färgsort som används. Målar du på tidigare omålat trä kan det också vara nödvändigt att grundmåla för att förhindra genomblödning av kvistar och tanniner som missfärgar ytan (speciellt viktigt när du målar med vita och ljusa kulörer.

FAQ Mer

Hur lång tid tar Fusion Mineral Paint att torka?

Torktid och härdning är två skilda saker...
  • Dammtorr (torr yta): efter ca 30 min - 2h
  • Övermålningsbar: efter ca 4 timmar
  • Full härdning tar ca tre veckor (21 dagar), men målade ytor kan användas försiktigt efter 24 till 48 timmars torktid. Efter att färgen härdat ordentligt är den mycket slitstark, reptålig och vattentålig.
Torktiderna varierar beroende på underlagets profil, hur tjock lager med färg som applicerats, rumstemperatur och luftfuktighet.

FAQ Mer

Måste jag vaxa ovanpå Fusion Mineral Paint?

Nej, du behöver varken vaxa eller lacka för att försegla färgen och skydda den målade ytan. Fusion Mineral är en ren akrylfärg som härdar till en slitstark och vattentålig yta. 
  • Du kan använda ett tunt lager vax eller olja om du vill ha en mjukare finish med lite glans.
  • Du kan använda färgade vaxer och oljor till att skapa olika effekter.

FAQ Mer

När ska jag använda Tough Coat?

Tough Coat är ett matt vattenbaserat akryllack (polyacrylic) som inte gulnar med tiden och som ger extra hållbarhet mot allmänt slitage, vattenskador och fläckar. Det rekommenderas framförallt till högtrafikerade ytor som t.ex. bordsskivor och köksluckor om du har målat med vita och ljusa kulörer. 

Tillåt 12-24 timmars torkningstid före applicering på nymålad yta. För bästa resultat använd en fuktig luddfri trasa, tät tvättsvamp utan hål, målardyna eller skumpensel. Applicera två lager med 2-4 timmars torktid. Vid fuktigt klimat kan längre torkningstider krävas.

Till mörka kulörer rekommenderas istället Stain & Finishing Oil (speciellt om du är nybörjare), eftersom det kan vara svårt att lyckas fåt ett snyggt resultat med med Tough Coat. 


FAQ Mer

Varför ser det ojämnt ut efter Tough Coat?

När Tough Coat appliceras på svarta och mörka kulörer (även ibland medium /halvmörka) kan det tyvärr lätt se lite ojämnt och molnigt ut med tydliga appliceringsränder. Märkena orsakas av fukt/vattenånga som fångas på ställen där lagret lack blir lite tjockare (t.ex vid där penseldragen överlappar varandra). Det kan också handla om fukt och förororeningar i underlaget som tränger upp till ytan.

Färgen måste vara helt torr innan lackning så att inte fukt stängs inne och orsakar problem, vänta alltid ett dygn eller två efter målning innan du lackar. Appliceringstekniken är viktig, lagret måste vara mycket tunt och jämnt. Du kan prova med att använda t.ex. en fuktad svamp (tät utan hål), målardyna eller bred skumpensel. Gör gärna ett litet test på något annat innan du sätter igång att lacka din möbel.

Tips:

  • Målar du enfärgat kan du testa att bland i några droppar av färgen du använt i Tough Coat så att du får ett färgat lack, det kan maskera molnigheten och för det lättare att få ett snyggt resultat.
  • Du kan också prova med att blanda Tough Coat och målarfärg (50/50) så att du får en "Lackfärg" (som är starkare än enbart färg). Du måste dock blanda mycket väl (utan att skaka) för att få en jämn nyans.
  • Om du ändå misslyckas kan du avsluta med ett nytt lager färg och helt enkelt göra en "Sandwich" med lack i mitten. På så sätt har du byggt in ett extra skydd som förebygger och motverkar nötning ända ner till underlaget.

Vill du ha lite extra skydd på en mörk kulör kan du istället applicera ett tunt lager Stain & Finishing Oil eller möbelvax (OBS! Du kan inte lacka ovanpå vax eller olja).

FAQ Mer

Kan jag måla med Fusion Mineral Paint utomhus?

Fusion kan användas utomhus till ytterdörrar, trädgårdsmöbler och krukor m.m. Efter att den härdat (ca 21 dagar) är ytan vattentålig och mycket motståndskraftig. Du behöver som regel varken grundmåla eller försegla med topplack, men vill du använda Ultra Grip och Tough Coat kan även de användas utomhus. Fusion innehåller inte UV-skydd, med eftersom de ändänder äkta mineralpigment är kulörfastheten mycket god.

FAQ Mer

Kan jag måla på metall, glas och kakel?

Ja, men vi rekommenderar du du grundmålar med Fusion Ultra Grip.

FAQ Mer

Kan jag måla köksluckor med Fusion Mineral Paint?

Ja, absolut, mer information kommer snart...

FAQ Mer

Kan jag måla med Fusion Mineral Paint i badrum?

Du kan måla möbler som ska stå i badrummet med Fusion Mineral Paint, men tänk på att badrum ofta är fuktiga. Det är viktigt att det du målar är genomtorrt samt att luftfuktigheten inte är för hög under torkning och härdning (21 dagar), åtminstone inte några längre stunder.

FAQ Mer

Hur lång hållbarhet har Fusion Mineral Paint?

Oöppnad burk håller i ca 7 år under kontrollerade förhållanden (svalt/rumstemperatur och mörkt). Hur länge en öppnad burk beror på hur den förvaras samt om du doppat penseln direkt i burken (kontaminering med risk för snabbare bakterietillväxt). Är det mycket luft i burken kan färgen torka ut snabbare.

FAQ Mer