Varukorg
Total summa: 0,00 SEK Till kassan Fortsätt att handla
PENSLAR
Vilken pensel ska jag använda?
Det är lätt att känna sig vilsen när man ska välja pensel, det finns platta, runda, ovala, spetsiga, breda, smala, tjocka, tunna, raka, sneda, fasade, mjuka, täta och hårda... Vi säljer också flera varumärken, vilket kan göra valet ännu svårare. Varför så många olika sorter? Så vilken är bäst? Det finns tyvärr inget enkelt svar... valet av pensel beror ofta på hur ofta du målar, vad du ska måla, vilken färg du använder, vilken finish du vill ha och hur pass mycket pengar du vill investera (märk ordvalet) - men allra främst handlar det om tycke och smak! Valet av favoritpensel är högst personligt och varierar från person till person.
Penseln är viktig!
Inköp av färg föregås ofta både rekommendationer och egen efterforskning och de flesta är beredda att betala lite extra för en kvalitetsfärg. Sedan väljs också färgnyans med stor omsorg... men när det kommer till penseln tar det stop! Det är inte många som vet hur viktig penseln är och nöjer sig med en billig variant (som sedan slängs). Om du vill ha ett jämnt och slätt resultat utan penselmärken och andra ojämnheter så är kvalitén på penseln avgörande - den är precis lika viktig som färgen! Använd inte en gammal stel och dammig pensel från 1900-talet som du hittat i förrådsboden på landet. Med en bra pensel går också arbetet mycket smidigare och snabbare.
Du behöver inte ett komplett sortiment av penslar, men penslar har lite egenskaper och användningsområden så målar du mycket är det värt att investera i lite olika storlekar och varianter. Om du tar hand om dina penslar och vårdar dem med omsorg kommer de håller i evighet, de kan till och med bli bättre med tiden.
Vilka egenskaper är viktiga för att en pensel ska vara bra?
Syntet- eller naturborst
De flesta penslarna är tillverkade av antingen syntetmaterial eller naturborst (svinborst) Generellt gäller att man använder syntetborst till vattenburna färger och produkter och naturborst till oljeburna.
Syntetborst
Till vattenburna färger (som t.ex akryl- och kritfärger) är penslar med syntetborst bäst. Syntetborst av god kvalitet är mycket slitstark och klarar vattenkontakt betydligt bättre än naturborst som lätt sväller och blir tufsig och spretig.
Den mjuka och följsamma syntetborsten ger bättre utstrykningsegenskaper och ett jämnare resultat med mindre penselmärken. Syntetfibrer släpper ifrån sig vattenburna färger bättre än naturfiber, speciellt lite tjockare och trögare kritfärger gynnas av detta. Vill du däremot ha ett mer rustikt utseende med struktur kan en pensel med styvare naturborst vara det bästa valet, t.ex vid stöppling av färg.
Naturborst
Naturborst/svinborst används ofta till oljeburna färger och produkter som t.ex hårdvaxolja och vax. Naturborsten är styvare och klarar av att hålla mycket produkt (även tunnflytande) utan att droppa så mycket. För flödig applicering och stora ytor är naturborsten överlägsen, men för tunna skikt och precisionsarbeten går det bra att använda syntetpensel även till oljefärg. Naturborsten är lite svårare att hålla ren och smidig (gäller främst naturborst av lägre kvalitet). En billigare pensel kan man ofta känna igen på att den tappar fler strån, spretar mer och har många kortare strån (avbrutna på mitten).
Blandborst
Blandborst är en kombination av syntet- och naturborst. De längsta stråna är ofta av syntet som har god slitstyrka och de kortare av naturborst som klarar att hålla mer färg.
Runda och ovala penslar
Allroundpenslar
Runda och ovala penslar är riktiga allroundpenslar som kan används till de flesta typer av måleriarbeten. De tillhör de mest använda penselvarianterna eftersom de fyller några viktiga funktioner som andra penslar inte kan. Framförallt är de tjockare och har fler strån, vilket gör att de kan ta upp och hålla mycket färg i förhållande till sin storlek. Det gör dem utmärkta till applicering av färg eftersom du behöver inte doppa penseln lika ofta. De sprider också ut sig på ytan och får en bredd som är större än sin storlek.
Rundpenslar / anstrykare
Runda penslar har en lång tradition bakom sig och utöver sitt goda färgupptag är de uppskattade för sin utmärkta spänst och precision. Den runda borsten följer ledigt mjuka rundade former, konturer och detaljer. Runda penslar är även ofta att föredra vid målning med linoljefärg samt tjocka, lite trögflytande mineralfärger eftersom man kan får bättre kraft och lättare kan stryka ut tunna lager. Runda penslar är också användbara till sparmålning (kant/hörnmålning) eftersom man kan vrida (snurra) penseln samtidigt som man målar och på så sätt få en rak kantlinje.
De mindre storlekarna är utmärkta till målning av möbler, snickerier, lister, foder, fönster och andra precisionsarbeten medan de större kan användas till större ytor, väggar och fasader.
Ovala Penslar
Den ovala penseln kan betraktas som en blandning av den platta och den runda penseln. Du får helt enkelt två penslar i en... den är både tjock och bred och du kan dessutom arbeta med två bredder beroende på hur du vinklar den.
Spröjspensel / spetsig pensel (sash brush / french tip)
Runda penslar som har ett formad spetsigt borsthuvud ger överlägsen precision vid detaljarbeten och på svåråtkomliga ställen. Precis som namnet avslöjar är de utmärkta till spröjs och målning längs med lister och foder.
Lindade penslar
En del av våra runda handtillverkade penslar är lindade med trådsnöre runt borstens bas (det var vanligt förr). OBS! Snöret ska INTE tas bort! Det håller ihop borsten för att ge optimal form, spänst och styrsel.
Platta penslar
De klassigt flata penslarna med sitt raka borsthuvud kallas ofta för lackpenslar... men det betyder inte att de endast är avsedda till lackning eller lackfärg. De är vår mest sålda penselvariant, precis lika populära till möbelmålning som de runda och ovala.
Lackpenslar
Lackpenslar passar allra bäst till små och medelstora plana ytor som t.ex ett skåp, en bordskiva, en dörr eller köksluckor. Flata penslar ger en jämn och fin applicering och är utmärka till snabb och effektiv täckning med stora raka penseldrag. Välj en penselbredd som är anpassad för den yta du ska måla. Gäller det små ytor med mycket detaljer, välj en mindre pensel med smalare bredd. Till större plana ytor passar större och bredare penslar bättre.
Tunn eller tjock pensel?
Lackpenslar finns i många varianter. Vissa penslar har tjockare bleck vilket gör att den kan ta upp mycket färg och är utmärkta till applicering av färg. Målar du med tunna penslar behöver du doppa penseln oftare och det kan krävas fler lager. Men många perfektionister fördrar att måla flera tunna lager för en perfekt ytfinish. En tunnare pensel är perfekt till den sista strykningen samt till applicering av lack. Den tunnare borste och den lättare vikten gör den till utmärkta efterslätare och avjämnare.
Vinklade och sneda penslar
Vinklade penslar är ofta stora favoriter för proffsmålare och det finns flera varianter...
Sned borst (angled brush)
Penslar med en snedskuren vinklad borstdesign är mycket behagliga vid målning av plana ytor (från sida till sida) jämför med hur udden på blyertspenna nöts när du drar en horisontell linje... Den är också perfekt vid målning av lister och ger mycket god åtkomst i olika vinklar, kanter och hörn. En mycket populär pensel till möbelmålning.
Kilformad spets (chiseled wedge)
Utöver sitt kilformade avslut på borsten har den här penselvarianten en traditionell platt och rak design. Det är en mycket bra och flexibel allround / all-in-one pensel. Den raka modellen och fylliga borsten håller maximalt med färg vilket gör den utmärkt till generell målning samtidigt som den kilformade spetsen främjar en jämn applicering samt ger suverän åtkomst längs med alla kanter, vinklar och trånga utrymmen. Den här penseln är utmärkt till möbler som har många sidor, kanter, vinklar, hörn och trånga utrymmen.
Vinklade Penslar
Penslar med ett vinklad handtag / borsthuvud kallas också ofta för elementpenslar (men elementpenslar har tunnare borst). Vinklade penslar ger god åtkomst vid målning av svårtillgängliga ytor... som t.ex bakom ett element. Vinkelpenslar är ett bra komplement till väggrollern och används ofta vid sparmålning längs med vägg- och takövergångar samt längs med kanter, lister och foder.
Triangel- och fyrkantiga penslar
Det nytänkande företaget Zibra har tagit ett steg framåt i penselutvecklingen och i deras sortiment finns flera ovanliga penselvarianter.
Solfjäderspenseln
Olika slags "solfjäderpenslar" har funnits länge inom konst- / kanvasmåleri men det här är en kraftigare och tätar pensel avsedd för större generella målningsarbeten. Den ovala formen ger god färgupptagningsförmåga samtidigt som borstens solfjädersform ger en fantastisk spridning av penselstrån över ytan vid applicering. Den utmärkta universalpensel för små och mellanstora projekt. Borstens längd och konstruktion är optimalt anpassad för att smidigt forma sig efter olika former som exempelvis svarvade ben och frästa spår, vilket gör den mycket lämplig till målning av både inredningsdetaljer, dekorationer, möbler och listverk m.m. Borstens spridning vid målning anses av många ge den absolut slätaste finishen även vid lackning.
Fyrkantspenseln
Den här lilla penseln har en helt unik fyrkantig form samt en kilformad spets och briljerar med ett otroligt litet "borstpaket" fullpackat med fina strån som rymmer extremt mycket färg. Att måla smala avsatser, lister, fyrkantsstav och även hörn är en fröjd med den här fyrkantiga penseln som med full kapacitet och superb precision tar sig an både fönster, spröjs, smyglister bordsben och spaljéer utan problem.
Fördrivare och efterslätare
Moddlare kan gå under olika smeknamn och det finns olika varianter med lite skilda egenskaper, användningsområden och kvalitet. Beroende på borstmaterial får moddlarna olika styvhet, kapacitet och hållbarhet. Gemensamt för moddlare är den breda och platta designen (spalter brushes), men i den här kategorin placerar vi även penslar med längre borst (softner, blender, badger brushes).
Spridare / Efterslätare
De penslar som vi kallar för efterslätare har en platt/tunn design och en mycket tät och spänstig borst som är kortare än normalt. De tar inte upp så mycket färg och är inte främst avsedda för applicering - men den är utmärkt till spridning och efterslätning av plana ytor samt till lackning.
Spridning: Penselns breda design och stadiga borst erbjuder bra tryck och kraft vid spridning för att erhålla tunna och jämna lager. Dessa penslar är även bra till spridning av grundfärger som inte alltid har lika bra självutjämnande egenskaper samt till lite tjockare och trögare krit- och mineralfärger
Efterslätning: De små fina täta stråna efterlämnar minimalt med penselmärken vid efterslätning av nyapplicerad färg - med fjäderlätt hand!
Fördrivare (softener / blender)
De penslar vi kallar för fördrivare har en mjukare borst, de kan ha kort och tät borst (moddlare) men ofta är borsten lite längre och mindre styv...och för tankarna mot en "dammvippa" som sveper över ytan. Dessa penslar doppas inte i färgburken utan används ovanpå ny applicerad färg som inte hunnit torka än.
Fördrivare används ofta till lasering och olika former av dekorationsmåleri som t.ex marmorering, ombre och "blending". Med penseln kan man fördriva olika nyanser mot varandra så att de blandas och gränserna suddas ut. Man kan även sudda bort ojämnheter, rollermärken, märken och ränder från penseldragen och på så sätt uppnå en perfekt och slät finish.
PENSELVÅRD
Inget mer slit & släng!
Penslar av hög kvalitet kommer hålla i evighet om du tar hand om dem och vårdar dem med omsorg.
Total summa: 0,00 SEK Till kassan Fortsätt att handla