Genom att använda fluffiga och krämiga pastor tillsammans med schabloner kan upphöjda motiv och mönster med reliefeffekter skapas...

3D Embossingpastor

Det finns många olika slags embossingprodukter och effektpastor som både ger volym och struktur: 

  • Vita och transparenta pastor och geléer kan färgas genom att tillsätta lite målarfärg eller pigmentkoncentrat, alternativt användas kan de användas som de är och målas efter härdning (om så önskas).
  • Pärlemorskimrande metallpastor ger en härlig metallisk lyster.
  • Glitterpastor skimrar som en magisk stjärnhimmel.
  • Till transparenta akrylgeléer kan du tillsätta egna ingredienser som glitter, metallpigment och mica-flakes.
  • Strukturerade pastor hjälper dig att att åstadkomma en antik "Old World Look" eller väderbitet utseende.
  • "Heat Puff"- pastor bubblar och sväller i värmen från en hårtork och skapar helt unika effekter.Instruktioner

Reliefmotiv går att att skapa med alla schabloner som vi säljer, men ju tjockare kvalitet på schablonen desto lättare är det. Fördelen med att använda DIY- och konstnärs pastor framför t.ex ett vanligt väggspackel, är att materialet är mer flexibelt och slitstarkt och därmed inte spricker, skadas eller nöts ner lika lätt.

Diskret relief
Sprid ut pastan över schablonen med hjälp av en palettkniv, spackel eller spatel och skrapa av allt överflöd innan du lyfter schablonen.

Kraftig relief
Beroende på produktens konsistens kan du bygga upp en extra hög struktur genom att antingen:

  • Applicera ett enda tjockt heltäckande lager över hela schablonen och sedan lyfta den helt rakt upp innan materialet börjat torka. Med fluffiga och lite torrare pastor (som inte är så kladdiga och smetiga) kan du lyckas med mycket kraftig volym i ett enda svep.
  • För att bygga på en tunnare applicering kan du att lägga tillbaka schablonen på samma ställe (ovanpå det befintliga mönstret) efter att pastan torkat. Låt eventuellt schablonen ligga lite löst, endast halvvägs nertryckt mot underlaget. 
Testa gärna på något annat först för att säkerställa ett tillfredsställande resultat.

För att korrigera eventuella imperfektioner kan du forma och jämna till pastan innan den torkat. De flesta pastor går också bra att slipa efter att de hårdnat ordentligt (observera att torktiden kan vara macklet lång om lagret är tjockt).

Heat Puff

Heat Puff Embossingpastor kan används för att skapadimension och en helt en unik struktur till dina projekt. 

Pastan appliceras som vanligt med t.ex. en palettkniv. Om du sedan värmer motivet med en hårtork eller värmepistol kommer mönstret att börja expandera och bubbla  och ger spännande embossingeffekter. Pastan kan användas till allt från gratulationskort, till krukor, möbler och väggar.
Poch Chalk
Stunning Stenciling - Heat Puff

Dixie Belle - Lotus Theory Designs
Raised Stenciling  

Fusion
Smooth Embossing Paste