FÖRSEGLING & YTSKIKT

Om olika ytskikt

En del av de färgerna vi säljer är porösa och behöver förseglas för att bli vattenbeständiga, smutsavvisande och slitstarka (t.ex. Autentico Vintage och Milk Paint), men även när du använder färger som inte behöver förseglas finns det tillfällen då extra skydd är önskvärt.

Lack
Ett lack ger det starkaste och mest långvariga skyddet och är utmärkt till högtrafikerade ytor som kräver regelbunden rengöring, t.ex. köksluckor och bordsskivor. Ett lack skyddar också schablonmålade ytor och annat konstnärligt måleri mot nötning samt är ett utmärkt komplement till transfers och decoupagepapper som behöver UV-skydd för att inte blekas av solens strålar. Vi säljer många lacker med olika egenskaper och användningsområden.


Möbelvax

Ett vax (fett) fördjupar kulörerna och ger en mycket behaglig yta med en vacker och naturlig lyster. Vaxet tätar underlaget och lägger sig som ett skyddande skikt ovanpå, vilket gör den tålig och vattenavvisande (men inte vattentät). Vax är framförallt avsett för porösa och sugande ytor, men kan även användas (sparsamt) på filmbildande matta färger för att få en mindre sträv yta eller i dekorativt syfte. Vax kan användas tillsammans med andra förseglande produkter som t.ex sealers och oljor - men kom ihåg att ett vax ALLTID ska appliceras sist. I vårt sortiment finns både helt naturliga vaxer, traditionella vaxer (med terpentin) samt vattenburna vaxer i flera olika färger och konsistenser (från fasta till flytande).


Olja, bets och lasyr
Oljor och hårdvaxoljor används ofta som försegling och precis som ett vax behöver de en porös och sugande yta för att kunna tränga ner djupt i underlaget. Färgade oljor, lacker, betser och lasyrer används för att att framhäva träslaget ådring samt till olika dekorativa effekter. En del av dem ger samtidigt en stark yta medan andra kan behöva extra skydd av t.ex. ett vax eller ett lack. Även här hittar du helt naturliga oljor samt både lösningsmedels- och vattenburna produkter.

 LÄS MER OM BETSNING & LASERING ⇒

Sealers
En sealer har mycket goda penetrerande egenskaper och är ofta tunnflytande (men inte alltid). Vätskan tränger djup ner i porösa underlag, fyller porerna och binder löst material vilket ger en yta som är mer motståndskraftig mot smuts, fukt och slitage. Många sealers lämnar materialet mikroporöst med permeabla egenskaper (kan penetreras och andas). Sealers är bra till instabila underlag samt när man önskar öka materialets motståndskraft utan att påverka det naturliga utseendet för mycket (försegling av betong, keramik och sten samt till kalkfärg och andra mineraliska ytor. Så länge produkten inte innehåller oljor, silikoner eller andra avvisande ämnen går det utmärkt att måla, vaxa eller lacka ovanpå en sealer.

FAQ Mer

Sortiment - Produktkategorier

KÖP TopplackTOPPLACK

Lacker för både inomhus- och utomhus. Möbellack, golvlack, extra starka lack, speciallack och spraylack..

KÖP Vax

VAX 
Ofärgade basvaxer, färgade vaxer, metallvaxer samt poleringsvax till möbler och andra interiöra ytor...

KÖP Olja, bets, lasyr

OLJA - BETS - LASYR
Ofärgade och färgade lasyrer (glaze), oljor och hårdvaxoljor samt oljebets, lackbets och vattenburen bets...  

KÖP Försegling / Sealer
SEALERS

Penetrerande försegling till kalkfärg och andra mineraliska ytor...

KÖP Tillbehör

TILLBEHÖR
Pigmentkoncentrat, lackpenslar, appliceringssvampar och polerdukar...