AUTENTICO VERSANTE

Slitstark & vattentålig kritfärg för både inom- och utomhus

Autentico Versante  introducerades på den Svenska marknaden av oss år 2014 och var pionjär till den nya generationens kritfärger som inte behövde förseglas med vax eller lack. Stark och stolt som aldrig förr står sig Versante sig fortfarande orubblig i konkurrensen mot alla nykomlingar. Versante är sannerligen en pålitlig färg som gör sig förtjänt av titeln "Allround & All in One" . Det är en färg som faktiskt kan användas till precis vad som helst. Utmärkt och älskad till möbler, omtyckt till väggar och slitstark nog till köksluckor, golv och trappor... dessutom är den godkänd till barnleksaker.


AUTENTICIO VERSANTE

Versante är en vattenburen modern allroundfärg till möbler, köksluckor, väggar, tak, golv, trappor och listverk m.m. Det är en mycket slitstark och vattentålig kritfärg vars hållbarhet fortsätter att imponera! 

Versante är en mycket flexibel och praktisk färg som står pall för vardagens slit... med barn, hundar och allt vad det innebär. Versante innehåller både fuktavvisande komponenter och UV-filter, vilket gör den både vatten- och färgbeständig och vi kan utan tvekan rekommendera den utomhus... till krukor och trädgårdsmöbler, staket, lekstugor och förråd m.m. Färgerna håller länge utan att brytas ner och blekas av solens strålar. Versante är även godkänd till barn och är mycket populär till barnmöbler och barnleksaker. 

Versante är ett komplett system och ytan behöver inte förseglas med vax eller topplack. Den hårda ytan skyddar dina möbelytor från vatten, fett och andra fläckar. Efter härdning kan enkelt rengöra dina målade ytor... till och med skrubba dem en Scotch-Brite. Som test har hällt ut rödvin på Versande Matt och låtit det ligga kvar över natten, det gick till vår stora förvåning att få bort (det är dock inget vi rekommenderar).

Versante finns både som Matt  och Eggshell (halvmatt) och även om det i grund och bitten är samma färg som skiljer den sig en hel del både gällande prestanda och applicering.Photo credit: @sofiaparapluie
Versante Matt Summer Sky


NÄR SKA DU ANVÄNDA VERSANTE?
Versante är det självklara valet:

 • När du vill ha en tåligare färg än Vintage till dina möbler 
 • När du vill slippa vaxa och lacka
 • Till barnmöbler och leksaker
 • Till trädgårdsmöbler och annat som ska stå utomhus 
 • Till möbler som ska stå i tvättstugan, badrummet eller andra fuktiga utrymmen
 • Till väggar som behöver tåla fukt eller rengöring
 • Till ytor som utsättas för kraftigt slitage, t.ex bänkskivor, köksluckor trappor och golv.
VERSANTE MATT

Photo credit: @somosnido (Autentico Almond)

Versante Matt har endast ca5% glans och upplevs som helmatt. Fuktmembranet i Versante Matt bidrar till en aning mer glans i jämförelse med möbelfärgen Vintage och väggfärgen Velvet som har 2% glans. 

Matta ytor är mjuka och vackra
Versante Matt är stark till tusen... men helmatta ytor har lite ruggad yta vilket gör dem något mer känsliga mer känsliga för fläckar och repor m.m. Fläckar sätter sig också lite hårdare, vilket kan vara bra tänka på om du exempelvis planerar att måla ett vitt golv. Svarta och riktigt mörka kulörer ser ofta "dammiga" om de är helmatta och får lättare synliga fingeravtryck. En svart bordskiva kan du torka till förbannelse... även trasan lämnar spår.

Photo credit: @stippleanddab 

Grundarbete Versante Matt
Versante Matt har en otroligt god vidhäftningsförmåga och fäster på nästan alla underlag utan omfattande grundarbete (även metall, järnsmide och uPVC).

VERSANTE EGGSHELL

Photo credit: @somosnido (Autentico Vert Anglais)

Versante Superior Eggshell är utformad för att ge en extremt hållbar och elegant och elegant finish med subtil lyster. Versante harvacker och behaglig  glans på ca 15%, vilket gör den blankare

Blanka ytor är praktiska och eleganta
Versante Eggshell är mer reptålig och fläckvisande än Versante Matt. Ett blank yta är helt enkelt mer sluten och tät. Den är mindre sträv och drar den inte åt sig lika mycket damm och smuts, och är därmed lättare att hålla ren. Ytan håller inte heller kvar vatten på samma sätt, utan det pärlar sig eller rinner av. Versante Eggshell är utmärkt till bordsskivor, köksluckor samt till möbler som ska stå i trädgården eller andra fuktiga utrymmen.

Photo credit: @piluvevi 

Grundarbete Versante Eggshell
Lite blankare färger har inte lika god vidhäftning som helmatta. Vi rekommenderar därför ofta grundmålning med Under Coat eller Versante Matt under Versante 


VERSANTE UTOMHUS
Versantes utomordentliga fuktmembran bidrar till ett suveränt skydd mot fukt, väder och vind. Vi har haft många år på oss att testa och utvärdera Versante och vi har målat allt från krukor och trädgårdsmöbler till dörrar, fönster, bodar och till och med lite större fasader (i en miljö med temperaturer som sträcker sig mellan -25°c till +35°c)... och för egen del är Versante färgen vi alltid tycks återkomma till. men nu finns även Autentico Vivace att tillgå.

Det höga innehållet av krita bidrar sannolikt en viss permeabilitet (speciellt Versante Matt) och vi har aldrig haft problem med färg som flagar eller bubblar i solsken (vilket är vanligare med rena akrylfärger).UV-beständigheten ska enligt uppgift vara ca 6 år (vilket vi nu överskridit). Färgfastheten kan dock variera kraftigt beroende på vilka pigment som används för att bryta kulörerna.


EGENSKAPER
 • Vattenburen kritfärg (chalk paint)
 • För inom- och utomhusbruk
 • Slitstark, vattentålig, väderbeständig
 • Innehåller avancerat fuktskydd
 • Innehåller UV-skydd
 • God vidhäftning*
 • God täckkraft**
 • Snabbtorkande
 • Behöver inte förseglas med möbelvax, sealer eller lack
 • Miljö- och användarvänlig
 • EN71 certifierad och godkänd till barnmöbler och leksaker
 • Finns i 150-200 kulörer
 • Burkstorlek: 150ml, 500ml, 1L och 2.5L

* Vita, ljusa och mellanmörka kulörer har mycket god täckkraft (innehåller mer krita och titandioxid). Mörka och klara kulörer kan ha lite sämre täckning.

** Versante Matt har utmärkt vidhäftning. Versante matt gynnas av en grundfärg om inte underlaget är optimalt.
PRODUKTIBFORMATION
Glansgrad: Matt 5%  / Eggshell 15%
Doft: Mild VOC- halt: 19g/L 
Åtgång: 8-13m²
beroende på underlagets profil (färg och porositet) och vald kulör. 
Appliceringsverktyg: Syntetpensel (inte för mjuk), roller eller appliceringsdyna
Sprutmålning: utspädning med15-30% vatten
Dammtorr: ca 30 min
Övermålningsbar: 4 timmar
Full härdning: ca 2 veckor
Förvaring: Inte under 5°C eller över 30°C 

Innehåller: Vatten, kalciumkarbonat (krita), harts (bindemedel), titandioxid (vitt täckande pigment), vattenavvisande komponenter, UV-filter och biocider (hindrar tillväxt av bakterier och mögel). Färgbasen bryts med vattenlösliga miljövänliga (VOC-fria) färgämnen/pigment (både naturligt och syntetiskt framställda).

Biocider: CMT/MI (klormetylisotiazolinon och metylisotiazolinon (3:1), bis (1,2,2,6,6-pentametyl-4-piperidyl) sebacat, hydroxifenylbensotriazol (mixtur). Kan framkalla allergisk reaktion.


Beräkna färgåtgång

Färgåtgång

Hur mycket färg som går åt och antal lager som behövs påverkas av underlagets profil och vald kulör...

Grundarbete

Grundarbete

Även om färgerna fäster bra på de flesta underlag behöver underlaget förberedas för målning...

Måla möbler med Versante

Måla Möbler

Att måla med blankare färger ställer lite högre krav på appliceringsteknik och noggrannhet.