AKRYLFÄRG
Vad är egentligen en akrylfärg?
Acrylic Paint? ♦ Acrylic Latex Paint? ♦ Vinyl Acrylic Latex Paint? ♦ Vinyl Latex Paint? 

Namnet akrylfärg används ofta till konstnärsfärger, medan den i byggnadsmåleri vanligen kallas för akrylatfärg. Men skogen runt färger som använder olika syntetiska polymerer (plaster) som bindemedel är lite snårig och kvalitén kan variera ganska mycket. Personligen särskiljer vi den "rena" akrylfärgen från övriga latexfärger... vi anser att en akrylfärg endast ska använda akrylharts som bindemedel. Är den uppblandad med andra billigare polymerer som exempelvis polyvinylacetat (PVA) kallar vi den helt enkelt för latexfärg... (men detta inte är absolut inte generellt vedertaget).

En del DIY-möbelfärger är rena akrylfärger (Fusion Mineral Paint) medan andra är s.k. krit- eller mineralfärger. Många av dem använder akrylharts som bindemedel, men den finns även krit- och mineralfärger (ofta av lite sämre kvalitet) som använder PVA som bindemedel.


AKRYL- & LATEXFÄRGER

LATEXFÄRGER
Latexfärg innehåller inte naturlatex från gummiträdet, utan latexfärg är en ganska allmän term som används för att beskriva vattenburna färger som använder olika blandningar av syntetiskt framställda polymerer (av varierande kvalitet) som bindemedel. Syntetiska polymerer kanske ser ut som naturlig latex, men den kemiska sammansättning och dess egenskaper skiljer sig mycket från latexgummi.

Akrylfärg
Akrylfärger tillhör således gruppen latexfärger. Oftast används namnet "akrylfärg" till konstnärsfärger, medan den byggnadsmåleri vanligen kallas för akrylatfärg. 

I akrylfärg utgörs bindemedlet av akrylharts som med hjälp av tillsatsämnen gjorts spädbar med vatten (dispersionsfärg). Färger innehållande 100% akrylharts är förknippade med mycket hög kvalitet och är helt enkelt de bästa, medan färger av lite sämre kvalitet ofta också innehåller vinyl/PVC eller PVA/PVAc (...vilket i princip är detsamma som vitt trälim och skollim). Rena akrylfärger är mycket dyrare än andra latexfärger och har därför främst används till småskaligt canvas- och konstverksmåleri, men den höga kvalitén uppskattats och fördras också av DIY-möbelmålare (trots sin prislapp). 

Färger med en större andel akrylharts:

  • Har bättre vidhäftning
  • Är mer flexibla och spricker inte lika lätt
  • Är mer reptåliga och mycket vatten- och fläckbeständiga 
  • Har bra motståndskraftiga mot både alkaliska rengöringsmedel och milda lösningsmedel
  • Har en förbättrad glans

Akrylfärger är mycket snabbtorkande, men de tar veckor för den att härda fullt och dessförinnan är den överlag rätt känslig. 

Tillsatser
Akrylfärger kan innehålla alla möjliga tillsatser för att exempelvis för att reglera ytspänning och pH värde, samt för att ge färgen bättre utflytande egenskaper och skydda den mot UV-ljus, frysning och bakterietillväxt m.m.  För att få en matt akrylfärg tillsätter man avmattande ingredienser, observera att dessa lätt  sjunker till botten av målarburken och att det är viktigt att blanda färgen ordentligt innan målning för att få en jämn finish. Akrylfärger avsedda till möbelmålning är utspädda med vatten för att få sin tunnflytande konsistens, vilket gör den mycket snabbtorkande. Genom att tillsätta en retarder / extender kan den snabba avdunstningen av vatten bromsas.

FAQ Mer

Är det en akrylfärg, mineralfärg eller kritfärg?

Skillnaden kan vara hårfin och färgtillverkare gör sitt yttersta för att bevara sina Trade Secrets och är oftast inte så villiga att prata om innehållet i sina målarfärger. De moderna krit- och mineralfärgerna använder som regel syntetiskt framställda polymerer som bindemedel (färgerna vi säljer använder ren akrylharts och innehåller inte PVA).  Vad som sedan gör det till en "krit- eller mineralfärg" är mycket diffust... och det finns till och med "chalk paints" som inte innehåller någon krita alls. För oss personligen ska en färg innehålla en betydande mängd mineraler (som fyllnadsmedel) för att vi ska tycka att det är en "äkta" mineralfärg. För att vi ska betrakta den som en "äkta kritfärg" (chalk paint), ska den inte innehålla några andra andra fyllnadsmedel än kalciumkarbonat.

Fusion Mineral Paint
Många blir förvirrade av namnet och tar förgivet att Fusion Mineral Paint är en mineralfärg, men Fusion marknadsförs som en akrylfärg av allra högsta kvalitet. De använder inte mineraler som fyllnadsmedel, däremot använder de mineraler i form av pigment. De bryter sin färg med äkta mineralpigment istället för syntetiska, vilket ger en hög kvalitet och kulörbeständighet.

Dixie Belle
Dixie Belle marknadsför sin färger som krit- och mineralfärger och när du målar med Dixie Belle Chalk Mineral Paint känner du genast igen de karaktäristiska egenskaperna och den matta strävheten från mineralerna gör sig omedelbart till känna. De använder dock en akrylfärg som bas, till vilken krita, lera och andra mineraler tillsätts. Så ur den synvinkeln är det en akryl- och mineralfärg.

Autentico
Autentico marknadsför sina färger Vintage, Velvet och Versante som äkta kritfärger. Med största sannolikhet använder de akrylharts som bindemedel och inte naturliga hartser (de använder inte PVA). Mängden krita är mycket hög (och färgerna innehåller inga andra fyllnadsmedel). Färgen Vintage är en mycket enkel och "ren" färg med ett högt naturligt innehåll, som absolut kvalificerar som mineralfärg enligt oss, likaså Velvet... och vi låter även Versante Matt slinka igenom på ett bananskal. När det kommer till Versnate Eggshell så närmar vi oss "plastfärgernas värd" - åtminstone i fråga om känsla och performance. Versante Eggshell innehåller fortfarande en mycket hög andel krita, men fler andra ämnen har tillsats för att öka prestandan. Den känns mer modern... än äkta och naturlig.

FAQ Mer

AKRYLFÄRG vs ALKYDFÄRG

Alkydfärger bildar generellt en hårdare och mer motståndskraftig yta än latexfärger. Ytans karaktär och egenskaper varierar dock beroende på hur om det gäller en oljeburen eller vattenburen alkydfärg samt hur pass bra kvalitet latexfärgen har. Billigare PVA-färger kan vara så mjuka att ytan kan nästan kännas klibbig, medan rena akrylfärger kan vara extremt hårda och slitstarka. 

Ju mjukare ytan är desto känsligare blir den för fukt, värme och annan åverkan. Akrylfärger får lite lättare märken från fuktiga och varma föremål (exempelvis en blomkruka eller en kopp te). Vid beröring kan också "fingermärken" uppstå och ytan är mer benägen att repas. Det gäller framförallt matta färger eftersom de har en mer ruggad yta bestående av små partiklar som sticker ut hartsen. När du drar något hårt ytan slår du effektivt ner topparna i finishen, vilket ger ett "slätt" märke som upplevs blankare.

Den hårda ytan ger alltid mindre friktion och kommer därför att uppfattas som slätare. Alkydfärgens hårda och lite blankare yta ger mindre friktion och uppfattas ofta som lenare, slätare och jämnare. För att en akrylfärg ska se lika slät och fin ut behöver den appliceras korrekt med en syntetpensel av hög kvalitet. Färgen ska strykas ut snabbt med långa penseldrag och det är viktigt att inte komma åt färg som redan börjat torka. Temperatur och luftfuktighet har också betydelse...  är det för varmt och torrt torkar färgen snabbare och är det för kallt ökar färgens viskositet så att den blir trögare (flyter inte ut lika bra).

FAQ Mer