AKRYLFÄRG
Vad är egentligen en akrylfärg?

Namnet akrylfärg används ofta till konstnärsfärger, medan den i byggnadsmåleri vanligen kallas för akrylatfärg.  En del DIY-möbelfärger är rena akrylfärger medan andra är mineralfärger som använder akrylharts som bindemedel. Fusion Mineral Paint är en ren akrylfärg som använder äkta mineralpigment (istället för syntetiska)


Akrylfärgens innehåll

Oftast används namnet akrylfärg till konstnärsfärger, medan den i byggnadsmåleri vanligen kallas för akrylatfärg. Inom konstnärsmåleri är akrylfärgen koncentrerad och har en krämig konsistens, medan akrylfärgen som används till möbelmålning är tunnflytande.

Akrylfärg är en snabbtorkande målarfärg där bindemedlet för färgpigmenten utgörs av akrylharts, som med hjälp av tillsatsämnen gjorts spädbar med vatten (dispersionsfärg). Akryl/akrylatfärg tillhör gruppen latexfärger (så kallad "plastfärg"), vilket är ett samlingsnamn för färger som använder olika blandningar av polymerer av varierande kvalitet som bindemedel. De vanligaste bindemedlen i latexfärger är polyakrylat och polyvinylacetat (PVAc). 

Rena akrylhartser är förknippade med hög kvalitet medan färger av lite sämre kvalitet ofta innehåller PVA/PVAc (vilket i princip är detsamma som vitt trälim och skollim). Färger med en större andel akrylharts har en förbättrad glans samt bättre vidhäftning, fläckskydd, vattentålighet och större motståndskraft mot repor och sprickor m.m. För få en matt yta kan man att ta ner glansen genom att tillsätta avmattande tillsatser. Dessa sjunker lätt till botten av målarburken så det är viktigt att blanda färgen ordentligt innan målning för att få en jämn finish.

I övrigt kan akrylfärgerna innehålla alla möjliga tillsatser för att reglera ytspänning och pH värde, samt för att ge färgen bättre utflytande egenskaper och skydda den mot UV-ljus, frysning och bakterietillväxt m.m.

FAQ Mer

Skillnaden mellan akrylfärg och mineralfärg

Skillnaden kan vara hårfin och färgtillverkare gör sitt yttersta för att bevara sina Trade Secrets och är oftast inte så villiga att prata om innehållet i sina målarfärger.

Fusion Mineral Paint
Många blir förvirrade av namnet och tar förgivet att Fusion Mineral Paint är en mineralfärg, men Fusion marknadsför som en ren akrylfärg vilken använder 100%- akrylharts av allra högsta kvalitet. Fusion Mineral Paint innehåller dock mineraler i form av pigment, de bryter sin målarfärg med äkta mineralpigment istället för syntetiska. Det ger en hög kvalitet och kulörbeständighet.

Dixie Belle
Dixie Belle marknadsför sin färger som krit- och mineralfärger och när du målar med Dixie Belle Chalk Mineral Paint känner du genast skillnad, fylligheten och den matta strävheten från mineralerna gör sig omedelbart till känna. De använder dock en akrylfärg som bas, till vilken krita, lera och andra mineraler tillsätts. Så ur den synvinkeln är det en akryl- och mineralfärg.

Autentico
Autentico marknadsför sina färger Vintage och Versante som äkta kritfärger, men med största sannolikhet använder de akrylharts som bindemedel (de använder inte PVA) . Mängden krita är dock mycket hög (och färgerna innehåller inga andra fyllnadsmedel)... så låt gå. Färgen Vintage är en mycket enkel och ren färg som absolut kvalificerar som mineralfärg enligt oss, likaså Velvet... och vi låter även Versante Matt slinka igenom på ett bananskal. När det kommer till Versnate Eggshell så närmar vi oss plastfärgernas värd - åtminstone i fråga om känsla. 

FAQ Mer